51 kg atsikračiusi Rita: jaučiausi lyg ne šio pasaulio gyventoja(INTERVIU)

Mokslininkai yra nustatę, kad skruzdėlės gali pakelti net 30-40 kartų didesnį už save svorį. Tai bent stipruolės! O daugelis žmonių net patys nuo žemės atsiplėšti nesugeba... arba tiesiog tingi.

Atsiverčiame žodyną – ties „tinginio” priešingybe „Panelės“ herojės Ritos vardo dar nėra. Bet, greičiausiai, ne ilgam. Mergina, pasibaisėjusi, kad siuvimo metro pilvui apjuosti nebeužtenka, nusprendė, kad vyro dovanotam bėgimo takeliui ramybės neduos – prietaisas prakaituos kartu su ja!

Kokia šaunuolė! Juk daugelis merginų kuo toliau norėtų pasiųsti tą, kuris tokiom subtiliom dovanom primena ir taip aiškų faktą: „Tu – storlaivis. Daryk ką nors!”

Tai bent padarė. Rita per metus numetė net 51 kilogramą – beveik pusę savo svorio! Ir nors 30-40 kartų sunkesnio krovinio už save ji (dar) nepakelia, bet to ir nereikia – ant rankų ją pačią mielai nešioja sutuoktinis Ali!

Šviesi ir labai motyvuojanti RITOS istorija – specialiai „Panelės” skaitytojams.

Savaitės skaitomiausi straipsniai:

Kaip atgaivinti pažeistus plaukus ir paskatinti jų augimą? Pataria specialistė
Vilniaus turtuolių atžala: nėštumas 15-os nesustabdė nuo „tūsų“(INTERVIU)
Drąsa: 16-metės „selfie“ pribloškė internautus(FOTO)

Kai 111 kilogramų sverianti Rita Garbaliauskytė Celik (28 m.) pirmąkart užlipo ant vyro dovanoto bėgimo takelio, vos galėjo paeiti. Praėjus metams jau bėga maratonuose, nes sveria perpus mažiau, o jos drabužių apimtys susitraukė dešimčia dydžių.

ESI TAS, KĄ VALGAI

Vos per metus pusės kūno svorio atsikračiusi Rita įrodė seną kaip pasaulis taisyklę: „Ką valgai, taip ir atrodai“.
Jei į savo kūną kasdien „sugrūdi“ rieškučias saldumynų, kilogramą greito maisto ir viską dar pagardini riebiais padažais bei kokakola, nesistebėk, kad primeni galingą mėsainį, o pūškuoji kaip sunkų krovinį gabenantis garvežys.
Jei valgai dažnai ir po nedaug, geri daug vandens ir kasdien po valandą bėgioji, net pakelės smilga tau pavydės lieknumo.

KUO TOLIAU, TUO SUNKIAU

„Į Londoną persikėliau vos baigusi mokyklą Kretingoje. Atvykau pas čia dirbusį tėtį studijuoti anglų kalbos, netrukus sutikau gyvenimo meilę turką Ali. Kai ėmėme draugauti, nebuvau labai stora, greičiau putni: būdama 165 cm ūgio svėriau 70–80 kilogramų. Tačiau ėmus lauktis pirmo sūnaus, čia pat prisidėjo keliolika papilomų kilogramų, nes apsileidau. Valgiau ne už du, o už tris, siaubiau greitojo maisto restoranus, kuriuose nesitraukiau nuo burgerių, bulvyčių, kebabų.

Namie puotos tęsėsi – sėdu prie televizoriaus ir kemšu tai ledus, tai čipsus, tai šokoladus. Girdėjau gandų, kad po gimdymo svoris ima mažėti, bet kaip tie kilogramai kris, kai tik valgai ir nejudi? Kartais sumažinusi porcijas atikratydavau dešimties kilogramų prieš atostogas, bet paskui svoris grįždavo su kaupu. Juk dažniausiai ilsiuosi Lietuvoje, o čia ir cepelinai, ir kugeliai, ir vėdarai.“

CENTNERIS NENORI JUDĖTI

„Po antro vaiko gimimo pasiekiau rekordinę 111 kilogramų ribą. Tada jau kankino aukštas kraujospūdis, gydytojai įspėjo apie pirmuosius diabeto požymius, o liūdniausia, kad jaučiausi lyg ne šio pasaulio gyventoja. Dėl didelio svorio kas rytą vos išlipdavau iš lovos ir tiesiogine prasme vos pralindau pro duris. O savijauta išvis košmaras. Meluoja storuliai, kurie sako esantys laimingi. Aš ir atrodžiau, ir jaučiausi blogai. Taip savimi baisėjausi, kad nežiūrėjau į veidrodį, nesidažiau, nenorėjau iš namų išeiti, su žmonėmis bendrauti. Išsiruošdavau tik į universitetą (Rita mokosi teisės mokslus paskutiniame kurse) ir vaiko iš darželio paimti, bet tik todėl, kad nebuvo kas mane pavaduotų.

Draugės kvietė į vakarėlius, vestuves, šventes. Į visus prašymus sakiau „NE“. Parduotuvės? Buvo tik keletas stambiems žmonėms skirtų prekybos centrų Londone, kur ateini, įlendi į neišmatuojamo dydžio maišą ir susimokėjęs leki tiesiai namo. Net į restoranus nėjau, nes gėdijausi, kad kiti pagalvos: „Va, stora ir toliau puotauja“.


Taip Rita atrodė prieš pradėdama lieknėti. Asmeninio archyvo nuotrauka

GERIAUSIA VYRO DOVANA

„Niekada nepamiršiu savo diplomatiško vyro poelgio, kuris lygiai prieš metus pakeitė mano gyvenimą. Matydamas, jog panirau į depresiją, jis padovanojo bėgimo takelį, kurį pastatė garaže, kad galėčiau netrukdoma treniruotis. Pirmais mėnesiais ant jo bėgti nesugebėjau – per daug svėriau, kad galėčiau strypčioti. Ką gi – bent ėjau juo pradžioje pusvalandį, po to valandą, pasileidusi trankią, įkvėpiančią muziką. Nulipus žemyn, drabužiai buvo šlapi nuo prakaito, tačiau neapsileidau ir vis didinau krūvį. Pradėjau žygiuoti ne tiesia trajektorija, o lipti į kalną, dar vėliau išdrįsau bėgti ir net pati nustebau, kaip man tai patinka.“

NAUJIENOS ANT LĖKŠTĖS

„Maisto režimą radikaliai perdariau pagal internete rastas rekomendacijas. Pirmas labai skausmingas dalykas – nulis cukraus. Jo nebedėjau net į kavą ir arbatą. Atsisakiau greito maisto, makaronų, duonos, riebių padažų, sūrio, alkoholio. Meniu atrodė ir iki dabar atrodo taip: pusryčiams – dubenėlis dribsnių su liesu pienu, priešpiečiams – greipfrutas, pietums – virta žuvis, mėsa ar jūros gėrybės su daržovėmis, vakarienei (ji valgoma vėliausiai šeštą) – duoniukai su lašiša ar tunu, plius agurkai arba varškė su vaisiais.

Jei užsisėdžiu iki išnaktų – dar sugraužiu žalią obuolį ar sukertu saują migdolų riešutų. Visą laiką geriu daug vandens ir žalios arbatos, o kartą per mėnesį darau kelias iškrovos dienas. Tada nuo ryto iki vakaro geriu vien pasukas ir atsikratau apie du–tris kilogramus. Tai daryti ypač naudinga po švenčių, kai persivalgai.“

MEGA SUSITRAUKIMAS: MINUS 51 KG

„Mūsų namuose visada stovėjo svarstyklės, bet ilgą laiką šį rakandą laikiau savo didžiausiu priešu. Noriai ant jų užlipau tik po pirmos sporto ir sveikos gyvensenos savaitės. Dirstelėjau į ekranėlį ir apšalau – nebėra kelių kilogramų! O kai tie skaičiukai ėmė kristi kas savaitę, prisiekiau tęsti pasikeitimų akciją, kad ir kas nutiktų.

Per metus numečiau kone pusę savo svorio – 51 kilogramą. Drabužių dydis pasikeitė iš 50 į 38. Netgi į savo septynerių metų sūnaus striukę galiu įlįsti. Aukštakulnius nešioju kasdien, o anksčiau su tiek kilogramų ant kūno galėjau sau leisti tik šliures arba sportinius batelius. Maža to, visi sako, kad dar ir atjaunėjau dešimčia metų. Dabar man vyno be paso neparduoda.“

INTERNETO ŽVAIGŽDĖ

„Ilgą laiką feisbuko anketoje puikavosi vaikų nuotrauka, nes buvo gėda publikuoti savąją. Ir šiaip nuotraukų beveik neturėjau, nes stengiausi nepakliūti į kadrą. Užtat kas pasidarė, kai pagaliau įkėliau pirmąją nuotrauką po pasikeitimo! Greitai paskendau komplimentų jūroje, užplūdo net svetimų žmonių laiškai su prašymais pagelbėti.

Per pastaruosius kelis mėnesius gavau daugiau žinučių feisbuke nei per penkerius metus. Net pagalvoju apie galimybę dirbti dietologe ar parašyti knygą apie lieknėjimą. Žinoma, jei tam ištaikysiu laiko, nes mano užimtumas nuo šiol kaip prezidentės. Tuoj baigsiu teisės magistro studijas ir tapusi advokato padėjėja galėsiu nagrinėti bylas, apie ką svajoju metų metus. “


Sulieknėjusią žmoną vyras Ali nešioja ant rankų. Asmeninio archyvo nuotrauka

BAUBAS IŠ TELEFONO

„Gyvenimas tapus perpus lieknesne apsivertė aukštyn kojomis. Kasdien plačiai šypsausi, energijos turiu tiek, kad nebežinau, kur ją dėti. Net buities darbus atlikdama šoku. Raginu drauges: „Einam, darom, kam namuose sėdėti“. Plepu neužsičiaupdama, o juk anksčiau buvau tylenė.

Pasižiūrėjusi į savo senas nuotraukas, pasibaisiu. Negi tikrai TOKIA buvau? Tačiau jų netrinu, o specialiai saugau telefone. Vos pajuntu, kad gresia noras persivalgyti, pasižiūriu į apskritą save ir bėgte nuo šaldytuvo. Aišku, nesu be nuodėmės. Švenčių proga sau jau leidžiu torto ir šokolado paragauti, bet labai ribotai, nes „atkristi“ nenoriu.“

JI BĖGS MARATONUS!

„Yra toks posakis – „Kuo daugiau valgai, tuo daugiau nori“. Tas pats man dabar su sportu. Vos užėjus į treniruoklių salę, pasidaro gera, sėdėčiau ir sėdėčiau ten, jei neturėčiau šeimos. Svarmenis kilnoju kone kasdien. (O ką sporto klube darai, jei esi pakankamai liekna?) Taip, kilogramai jau nebekrinta, bet apimtys vis dar keičiasi. Paskutiniais duomenimis, liemens apimtis – 65 cm, o buvo net 136 cm! Be to, nors lieknėjant oda beveik nenukabo, kūną būtina sustangrinti, paversti jį sportišku, ko ant bėgimo takelio nepadarysi. Maža to, man norisi vis įvairesnės veiklos – pradėjau lankyti karate treniruotes ir jau užsirašiau į maratoną. Birželį Londone bėgsiu.“

NEŠIOJAMA ANT RANKŲ

„Juk sakoma, kad judėjimas naikina liūdesį ir leidžia džiaugtis savo išvaizda. Jau atsikračiusi pirmųjų kilogramų pamėgau makiažą. Apsipirkinėjimas mane irgi užvaldė – vyras jau skundžiasi, kad spintos perpildytos, klausinėja, ar negana tų drabužių, bet kaip bus gana, kai man viskas puikiai tinka. Dabar be progos nuolat gaunu iš jo gėlių, kas rodo, kad pokyčiai jam labai patinka.

Ant rankų tikrąja ta žodžio prasme ėmė nešioti, nes jau lengvai mane pakelia. Laukiu nesulaukiu jo reakcijos, kai artėjančią vasarą Antalijos kurorte pirmą kartą gyvenime drąsiai vilkėsiu maudymosi kostiumėlį, neapsidangsčiusi apvalumų skaromis. Tikiu – jis ilgai neatgaus žado.“


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis