Dietų mitai: kas iš tiesų padeda lieknėti, o kas tik krauna papildomus kilogramus?

Ar ir tu viena tų, kuri vėl prisiekė gyventi sveikiau, visur vaikščioti pėsčiomis, išbandyti naujausias treniruotes ir dietas?

Pažadas gražus, tačiau ar žinojai, kad populiariausios dietos dažniausiai baigiasi papildomais kilogramais? Nusprendėme nesikankinti, o formas gražinti pamažu ir sveikai. Siūlome sužinoti, kodėl neverta griebtis populiariausių dietų triukų. Griaukim lieknėjimo mitus!

Nevalgymas po 6 valandos

Visi žinom, kad vakare suvalgytas ir „neišdegintas“ maistas sėkmingai virsta riebaliukais. Todėl daugelis lieknėjimą pradeda drastiškuoju „nevalgysiu po 6“. Pirmą dieną skrandis rėkauja kaip vilkas, bet tvirtai laikaisi. Antrą dieną nebegali badauti, todėl leidi sau suvalgyti obuolį. Trečią dieną į svečius užsuka močiutė ir tavo valia ištirpsta prieš jos varškės apkepą...
Organizmui nuolat reikia energijos. Mitybos specialistai pataria valgyti maždaug kas 3-4 valandas mažomis porcijomis ir neprisikirsti prieš miegą, paskutinis valgymas turėtų būti likus trims valandoms iki ėjimo gulti. Todėl jei paprastai eini gulti 11 valandą, o vakarienę valgysi 6 val, tavo organizmas praras beveik 2 valgymus! Taip ilgainiui jis pripras būti alinamas ir kiekvieną kaloriją saugos kaip tik įmanydamas. Todėl valgyti reikia dažnai ir po nedaug, taip greitės medžiagų apykaita. Žinoma, vakare nederėtų prisikirsti, tačiau eiti miegoti gurgiančiu skrandžiu - neišmintinga.

Vaisių dieta

Vaisius galima kirsti tiek, kiek telpa. Tačiau ar visi vaisiai vienodi? Tikrai ne! Štai bananai, ananasai ir vynuogės - daugybę cukraus (ir kalorijų) turintys vaisiai. Misdama vien jai ilgainiui pradėsi svarbiausių maisto medžiagų ir vieną dieną prisikirsi viso uždrausto maisto iki negalėjimo. Vaisius būtina valgyti kasdien, tačiau tik kaip dalį raciono, o ne gyventi vien obuoliais ir kriaušėmis. Ir dar - uogienės bei vaisių pyragai nelaikomi vaisiais!

Jokių angliavandenių

Ką pirmiausia braukiame iš valgiaraščio, kai nusprendime valgyti sveikiau? O gi bandeles, saldumynus ir kitus kaloringus užkandžius. Atsisakyti riebių bandelių verta, tačiau visiškai nevalgyti angliavandenių turinčio maisto - nevalia. Angliavandeniai - pagrindinis organizmo energijos šaltinis, kurį jis pageidautų gauti iš rupios duonos gaminių, rudų makaronų ir daug skaidulų turinčio maisto. Toks maistas teigia daugiau energijos, ilgiau juntamas sotumo jausmas ir sumažėja galimybė patirti alkio priepuolį. Angliavandenius derėtų valgyti ryte, taip pasikrausi energijos visai dienai. Atmink, kad angliavandeniai - tai energija, o vėlai vakare suvalgyti ir „neišdeginti“ angliavandeniai virsta riebaliukais. Todėl jei vakare nevalgysi kalno bandelių, viskas bus gerai.

Valgau ką noriu, bet sportuoju iki nukritimo

Lieknėjimo matematika paprasta: jeigu išdegini daugiau, nei suvalgai, svoris mažėja. Todėl daugelis merginų mano, kad visai nesvarbu, iš kur tas kalorijas gauti, svarbu tik jas visas išdeginti. Tačiau tai nereiškia, jog gali valgyti šokoladus, bėgioti iki pamėlynavimo ir sėkmingai lieknėti. Galbūt ir numesi porą kilogramų, tačiau organizmui trūks vitaminų ir kitų svarbių medžiagų, kurios reikalingos gerai medžiagų apykaitai bei raumenų tonusui palaikyti. Tik gerai subalansuota mityba užtikrins sėkmingą svorio mažėjimą, o ne besitęsiantį kilogramų šokinėjimą. Auksinė lieknėjimo formulė: 80% sėkmės sudaro mityba ir tik 20% - sportas.

Atsakyk į apačioje esančius klausimus ir laimėk žurnalo „Panelė“ prenumeratą 6 mėnesiams! Atsakymų lauksime iki vasario 28 dienos, nugalėtoją skelbsime rubrikoje „Konkursų laimėtojai“.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis