JUS PASITINKA ATSINAUJINUSI PANELĖ
Gamink su draugėmis: 5 kitokie desertai savaitgaliui

Gamink su draugėmis: 5 kitokie desertai savaitgaliui

Ganėtinai žvarbiems orams šėlstant už lango, užsinorime ką nors pasigaminti namuose – užlieti juos kepinių kvapu, sušilti nuo deserto su gardžia jazminų arbata.

Nors pirmiausia išgirdus žodį „desertas“ pradeda lįsti įkyrios mintys apie kalorijas, agliavandenius, gliuteną ir viską, kas vėliau platina mūsų kūno formas, šie skanumynai draugiški tavo kūnui: ne tik jam nekenkia, bet ir yra sveiki! Savo mėgstamiausių saldumynų receptais dalijasi projekto „Valgoma puokštė“ įkūrėja Karolina Samalė, negalinti nė dienos praleisti be gardaus, sveiko deserto.

Skanėstukai su macos milteliais

(veganiškos, augalinės kilmės, neapdorotas termiškai, be riešutų), 10 vnt.

150 g avižinių dribsnių

160 g minkštų datulių be kauliuko

1 valg. šaukšto 100 proc. kakavos miltelių

3 arb. šaukštelių nerafinuoto kokosų aliejaus (tirpinto)

1,5 arb. šaukštelio peruvinių pipirnių (macos) miltelių

Avižinius dribsnius sumalk iki miltų ir sumaišyk su visais likusiais ingredientais. Minkyk rankomis, kol bus galima formuoti norimo dydžio rutuliukus, kvadratukus ar pan. Apie valandą palaikyk šaldytuve, kol sustings, ir ragauk!

Gaivus citrininis žaliavalgiškas tortas

(veganiškos, augalinės kilmės, neapdorotas termiškai, be gliuteno)

Pagrindui paruošti:

1 valg. šaukšto ispaninių šalavijų (angl. chia) sėklų

170 g migdolų

100 g anakardžių (mirkytų bent 6 val.)

pusės citrinos sulčių

2 valg. šaukštų agavų arba klevų sirupo (arba medaus)

1 valg. šaukšto vandens

Įdarui pagaminti:

2 valg. šaukštų ispaninių šalavijų (angl. chia) sėklų

⅓ puodelio nerafinuoto kokosų aliejaus (tirpinto)

30 g anakardžių (mirkytų bent 6 val.)

pusės citrinos sulčių

2 valg. šaukštų agavų arba klevų sirupo (arba medaus)

2 valg. šaukštų aguonų (mirkytų per naktį)

Pasiruošk formą, į kurią dėsi tortą (įtiesk kepimo popierių) ir laikyk šaldiklyje ar bent šaldytuve. Ispaninių šalavijų sėklas sumalk (ir pagrindui, ir įdarui, tačiau jų nesumaišyk).

Migdolus, mirkytus anakardžius ir maltas ispaninių šalavijų sėklas susmulkink smulkintuvėje. Sudėk likusius, pagrindui skirtus, ingredientus ir toliau smulkink iki vientisos masės. Jeigu ji labai sausa, įpilk šaukštą vandens (tik nepadaugink). Masė turi būti šlapia ir lipni. Ja išklok pasirinktos formos pagrindą.

Įdarui skirtus produktus sudėk į smulkintuvę ir smulkink iki vientisos masės. Jeigu norisi daugiau saldumo, pasirinkto saldiklio gali įdėti daugiau. Supilk viską ant pagrindo ir laikyk šaldiklyje bent 3 valandas. Skanaus!

Cinamoninės bandelės su kokosų miltais

(veganiškos, augalinės kilmės, be riešutų ir gliuteno)

6–8 bandelės

½ puodelio maltų linų sėmenų

½ puodelio vandens

1 sunokusio banano

2 valg. šaukštų medaus (ar kito pasirinkto saldiklio)

2 valg. šaukštų nerafinuoto kokosų aliejaus (išlydyto)

⅔ puodelio kokosų miltų

žiupsnelis druskos

1 arb. šaukštelio kepimo miltelių

½ arb. šaukštelio cinamono miltelių

Įdarui pagaminti:

2 valg. šaukštų medaus (ar kito pasirinkto saldiklio)

2 valg. šaukštų nerafinuoto kokosų aliejaus (išlydyto)

1 arb. šaukštelio cinamono miltelių (arba tiek, kad užtektų padengti visai tešlai)

Padažui paruošti:

2 valg. šaukštų medaus (ar kito pasirinkto saldiklio)

2 valg. šaukštų nerafinuoto kokosų aliejaus

Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Pasiruošk formą, į kurią dėsi bandeles, ir įtiesk kepimo popierių. Sumaišyk maltus linų sėmenis su vandeniu ir palik brinkti. Viename inde suplak bananą, kokosų aliejų ir pasirinktą saldiklį.

Kitame inde sumaišyk likusius sausus ingredientus. Supilk linų sėmenis ir skystus ingredientus. Sumaišiusi minkyk rankomis. Jeigu tešla per skysta, įberk dar šiek tiek kokosų miltų, tačiau ji turi likti lipni. Ant stalo pasitiesk kepimo popieriaus ir ant jo iškočiok tešlą (arba rankomis išlygink iki tolygaus ir plono stačiakampio).

Tuomet sumaišyk įdarui skirtus ingredientus ir ištepk visą tešlą. Su kepimo popieriumi (kaip sušius) susuk tešlą į spiralę. Supjaustyk norimo dydžio bandelėmis ir sudėk į kepimo indą. Kepk apie 30 min. arba tol, kol gražiai apskrus. Sumaišyk padažui skirtas sudedamąsias dalis ir iškepus bandelėms apliek jas. Skanauk ir būtinai pavaišink drauges!

Augalinis želės desertas

(veganiškos, augalinės kilmės, be riešutų ir gliuteno), 2 asmenims

Baltam sluoksniui paruošti:

1 puodelis augalinio pieno (avižų, ryžių ar sojų)

1 arb. šaukštelio agaro miltelių

2 valg. šaukštų pasirinkto saldiklio (agavų arba klevų sirupo, arba medaus)

Užvirk pasirinktą pieną, įdėk saldiklį ir agaro miltelius. Maišydama dar pavirk apie 1 min. ir supilk į pasirinktus indelius.

Spanguolių sluoksniui pagaminti:

1,5 puodelio sutrintų spanguolių

4 valg. šaukštų pasirinkto saldiklio (gali naudoti ir daugiau)

0,3 puodelio vandens

1,5 arb. šaukštelio agaro miltelių

Sumaišyk spanguoles, saldiklį, vandenį ir užvirk. Įdėk agaro miltelius ir maišydama dar pavirk apie 1 min. Supilk ant jau sustingusio pirmojo sluoksnio. Šis desertas net kambario temperatūroje sustingsta per 30 min., tad labai greitai gali ragauti pati ir vaišinti kitus.

Natūralus juodas šokoladas su kanapių sėklytėmis


(veganiškos, augalinės kilmės, neapdorotas termiškai, be riešutų ir gliuteno)
100 g natūralaus ekologiško kakavos sviesto

30 g 100 proc. kakavos miltelių

4 valg. šaukštų medaus

saujos nelukštentų kanapių sėklų

Ištirpink kakavos sviestą. Sudėk kakavos miltelius ir medų. Gerai išmaišyk ir supilk į pasirinktą formą ar mažas saldainių formeles. Užbarstyk kanapių sėklyčių. Įdėk į šaldytuvą pusvalandžiui ir mėgaukis tikrai tobulo skonio nekarčiu tikru šokoladu!

Mano išsaugoti straipsniai