Puikūs kavos receptai rudeniškiems vakarams

Cappuccino, caffe latte ar espresso – be kavos dažnas iš mūsų neįsivaizduoja nei dienos pradžios, nei vidurdienio susitikimų. Tonizuojančiu poveikiu pasižymintis gėrimas atsiskleidžia skonių įvairove – nuo stipraus ir kartaus iki švelnaus, palydimo pieno putos. O ir pasigaminti mylimiausią kavą, kad ir namuose, šiandien nėra sudėtinga – tai pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas, pasakodamas apie kavos istoriją ir mažas receptų gudrybes.

Palaiko ir energiją, ir santykius

 

„Kavos istorija vystosi jau nuo XV amžiaus: jos pradžia siejama su Etiopija, kurioje tuo metu augo daug kavamedžių; vėliau musulmonų piligrimai kavą išpopuliarino Arabijos pusiasalyje. Laikui bėgant, čia užveisus kavamedžius, Artimųjų rytų šalys tapo pagrindine kavos gamintoja bei eksportuotoja. XVI amžiaus pradžioje šis gėrimas atgabentas į Vakarų Europą, pirmiausia – į Veneciją. Iš pradžių, kaip ir visos naujovės, sutikta skeptiškai, vėliau kava tapo populiariu gėrimu tiek Italijoje, tiek kitose Europos šalyse“, – pasakoja A. Poleninas.


Kaip pastebi maisto gamybos ekspertas, kava jau veikia ne tik kaip tonizuojantis gėrimas, bet ir kaip socialinė, kultūrinė – susitikimu ar pasimatymų – dalis.


„Išgerti kavos kviečiame, kai norime aptarti svarbius verslo reikalus, susipažinti su dominančiu žmogumi ar maloniai praleisti laiką su senu bičiuliu. Galima sakyti, kad kava, tiksliau, kvietimas jos išgerti, padeda užmegzti ir puoselėti santykius“, – sako A. Poleninas.


Nuo klasikinių iki unikalių skonių

 

Šiandien kavinėse galima rasti pačių įvairiausių kavos skonių. Pienas, grietinėlė, įvairūs sirupai ir prieskoniai, skirti šiam gėrimui pagardinti, domina tiek gurmanus, tiek kavos mėgėjus.

 

„Nors dalis žmonių vis dar pripažįstą tik sodrų espresso skonį, tačiau vis daugiau dėmesio sulaukia ir priedai, suteikiantys kavai tam tikrą poskonį ir savybes. Kava su kokosų sirupu ar ledais gali būti puikia deserto alternatyva, o kava su indiškais prieskoniais – net pastiprinti imunitetą“, – atskleidžia A. Poleninas.

 

3 receptai, padėsiantys atrasti naujus kavos skonius


Gaivus kavos gėrimas su toniku


Reikės:


§ Puodelio espresso kavos

§ Ledo kubelių

§ 100 ml toniko


„Norėdami atsigaivinti, į stiklinę įdėkite keletą ledo kubelių. Ant jų užpilkite espresso kavos, kurią galite paruošti tiek kavos aparate, tiek kavavirėje. Galiausiai kompoziciją užbaikite užpildami gazuoto toniko. Kai ledukai ištirps, viską išmaišykite ir mėgaukitės sodriu bei gaivinančiu kavos gėrimu“, – pasakoja maisto gamybos ekspertas.



Gaivus kavos gėrimas su toniku
Gaivus kavos gėrimas su toniku
Shutterstock nuotr.


 

Affogato kava

 

Reikės:

 

§ Puodelio espresso kavos

§ Poros vanilinių ledų rutuliukų

 

„Desertų gausa garsėjanti Italija taip pat siūlo ir skanėstą, kurio pagrindinė dedamoji dalis yra espresso kava. Paruoškite espresso kavą, apžiūrėkite, kad nebūtų likę tirščių, ir skystį supilkite į stiklinę. Į ją taip pat panardinkite ir vanilinių ledų rutuliukus. Susiliejęs karštis ir šaltis, kavos kartumas ir vanilinių ledų saldumas suteiks nepakartojamus pojūčius ir pradžiugins gomurį“, – pasakoja A. Poleninas.



Affogato kava
Affogato kava
Shutterstock nuotr.



Kava su prieskoniais


Reikės:


§ Puodelio šviežiai užplikytos kavos

§ Gvazdikėlio

§ Cinamono lazdelės

§ Žiupsnelio kardamono


„Atvėsus orams, kyla noras pasilepinti karštu aštresnio ir sodresnio skonio kavos gėrimu. Juo puikiai gali tapti kava su prieskoniais. Pavyzdžiui, kardamonu, gvazdikėliais bei cinamonu. Paruošimas labai paprastas: užplikykite 100 ml puodelį kavos, palaikykite porą minučių, sudėkite prieskonius ir... mėgaukitės“, – apibendrina A. Poleninas.



Kava su prieskoniais
Kava su prieskoniais
Shutterstock nuotr.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis