JUS PASITINKA ATSINAUJINUSI PANELĖ

Šaltojo karo metų modernizmas. Menas ir dizainas: 1945–1970

Tarptautinėje parodoje „Šaltojo karo metų modernizmas. Menas ir dizainas: 1945–1970“ pirmą kartą eksponuojama šaltojo karo metų dailė, daiktų ir drabužių dizainas, architektūra bei kino menas iš abiejų anuomet konfliktavusių ir besivaržiusių politinių blokų: Vakarų ir Rytų.

1945–1970 m. pasižymėjo ne tik politine įtampa, bet ir ypatingu kūrybiškumu. Tai atsispindėjo visose gyvenimo srityse – ir kasdienėje žmonių aplinkoje ir reikšmingiausiuose kultūros pasiekimuose.

Ginklavimosi varžybos ir rungtynės dėl kosmoso užkariavimo, mokslo ir technikos raida labai įtakojo to meto kultūrą. Atverdama žiūrovams sudėtingą, permainų kupiną laikotarpį, paroda siūlo pažvelgti į šaltąjį karą kaip į varžybas tarp dviejų skirtingose „geležinės uždangos“ pusėse susiformavusių modernaus gyvenimo ir meno sampratų.

Parodoje eksponuojami žymiausių pasaulio dailininkų (Naumo Gabo, Pablo Picasso, Ossipo Zadkine‘o ir kt.), taip pat dailininkų iš Rytų Europos šalių (Jiri Kolaro, Boriso Michailovo, Jevgenijaus Vučetičiaus, Krysztofo Wodiczko ir kt.), dizaino ir taikomosios dailės kūrėjų (Magdalenos Abakanowicz, Pierre‘o Cardeno, Charleso ir Ray Eamesų, Raimondo Lowey, Paco Rabanne‘o ir kt.) bei architektų (Le Corbusier, Buckminsterio Fullerio, Arata Isozaki, Richardo ir Alison Simthson ir kt.) darbai bei Vakarų ir Rytų kino režisierių (Stanley Kubricko, Michailo Kalatozovo, Andrejaus Tarkovskio ir kt.) filmai.

Ekspozicijoje taip pat pristatomi unikalūs inžineriniai objektai: pirmojo dirbtinio žemės palydovo „Sputnik“ modelis, kosminio laivo „Vostok“ kapsulės modelis, JAV astronautų ir SSRS kosmonautų skafandrai, Ještedo (tuomet – Čekoslovakija) televizijos bokšto modelis ir kt.

Paroda vyks Lietuvos dailės muziejaus Nacionalinėje dailės galerijoje, Vilniuje, 2009 spalio 3 – gruodžio 6 dienomis.

Mano išsaugoti straipsniai