ŠOKINĖJANČIOS OŽKYTĖS
Už kavą ačiū galime pasakyti ne kam kitam, o ožkoms, na, ir jas ganiusiam piemeniui Kaldi. Apie 850-uosius mūsų eros metus jaunas piemuo iš Etiopijos pastebėjo, kad jo ganomos ožkos, prisikirtusios raudonų uogų, pradeda šokinėti it patrakusios. Tos ožkos atrodydavo turbūt panašiai kaip studentės prieš svarbų egzaminą, visą naktį plempiančios kavą bei energinius gėrimus ir bandančios į galvą sukišti kuo daugiau žinių. Nuolat atsirandantis ožkų energijos pliūpsnis suintrigavo jaunuolį, todėl apie šį reiškinį jis papasakojo vietiniams vienuoliams. Šie iškart nusprendė paragauti uogų, nes ieškojo būdų, kaip neužmigti per naktines pamaldas. Deja, uogos buvo karčios ir neskanios, todėl ragautojai sumetė jas į laužą ir jau ketino eiti savo keliais... Tik netrukus prasidėjo stebuklai – ugnyje kavos pupelės ėmė spragsėti ir gardžiai kvepėti, tad vienuoliai ištraukė apskrudusias pupeles iš laužo, užpylė jas vandeniu, nes norėjo nuplauti, ir taip atrado gėrimą, kurį pavadino „Dievo dovana“, o vėliau ši dovana imta vadinti kava (iš arabų kalbos – pupelių vynas). Gėrimas tapo labai populiarus, tik iki Europos jis keliavo gana ilgai – iki pat XVII amžiaus kavos gėrimas Europos šalyse buvo tikra egzotika – jos ragauti tekdavo tik keliautojų šeimoms, kurie pargabendavo pupelių iš Rytų šalių.
POPULIARIAUSIA KAVA PASAULYJE
Kavos gėrimas plito ir populiarėjo, europiečiai vis daugiau kavos sėklų parveždavo į savo šalis, ilgainiui ėmė atsidarinėti kavos barai ir taip vieną gražią dieną atsirado „Starbucks“. Ši kompanija egzistuoja jau beveik penkiasdešimt metų, savo klientams gali pasiūlyti 87 000 skirtingų kavos skonių kombinacijų, turi daugiau nei 137 000 darbuotojų, kuriuos vadina partneriais, ir yra labai mylimi klientų. Žymiausios garsenybės perka kavą iš „Starbucks“, o lietuvės nepraranda vilties, kad išauš diena, kai šis prekinis ženklas atsiras ir Lietuvoje.

Pirmąją „Starbucks“ kavinę 1971 metais atidarė anglų kalbos mokytojas Jerry Baldwinas, istorijos mokytojas Zevas Sieglas ir rašytojas Gordonas Bowkeris, bet pradžioje įkūrėjai neprekiavo kava išsinešti, oi ne, jų planas buvo visai kitoks – jie ketino pardavinėti kavos pupeles ir kavos gaminimo aparatūrą. Vėliau Howardas Schultzas buvo pasamdytas tapti mažmeninės prekybos operacijų direktoriumi ir po dešimties metų darbo suprato, kad „Starbucks“ reikia pradėti prekiauti kava išsinešti. Gaila, bet savininkai su tuo nesutiko, todėl Schultzas išėjo iš darbo ir 1986 metais atidarė du savo kavos barus „Giornale“. Verslininkui to neužteko, jis norėjo daugiau. Ilgainiui perpirko „Starbucks“, dvi savo parduotuves taip pat pervadino tuo pačiu pavadinimu, labai greitai perorientavo prekybos pobūdį ir ėmė plėsti kompaniją. Šiandien „Starbucks“ kavinių galima rasti net 70-yje šalių ir jų yra apie 24 000.
NEPIKTNAUDŽIAUK
Kava yra ne tik skani, bet ir naudinga. Tyrimai rodo, kad kavos mėgėjai sumažina riziką turėti kraujagyslių ar širdies problemų, bet tik tokiu atveju, jei ją geria teisingai ir jokiu būdu ne iškart atsikėlus! Taip taip, anot naujausių mokslinių tyrimų, kava naudingiausia, jei išgeriama nuo pusės devynių iki pusės vienuoliktos ryto. Taip yra todėl, kad mūsų organizmas gamina hormoną kortizolį, atsakingą už žmogaus žvalumą, o pabudus šio hormono kiekis padidėja ir toks išlieka apie valandą. Tad tik pramerkus akis, kava yra nerekomenduotina, nes gali prasidėti priešinga reakcija ir vietoje žvalumo pliūpsnio pasijusi nekaip. Kur kas geriau kava paskanauti po valandos ar dviejų, kai kortizolio kiekis bus sumažėjęs, o kofeinas ir vėl suaktyvins jo gamybą, taigi privers pasijusti žvalesnei.
Kavos gėrimo taisyklių yra ir daugiau. Kad ir kaip liūdna girdėti, cukrus bei pienas nėra geriausi jos draugai, tad gali pabandyti gardinti kavą ne šiais priedais, bet natūraliais prieskoniais, pavyzdžiui, cinamonu, kardamonu ar nesaldinta kakava, o vietoje karvės pieno pilti augalinį (ryžių, migdolų, sojos). O jeigu nori greičiau ir ilgiau bėgti, atsigerk kavos valandą prieš treniruotę ir pavaryk. Jau seniai žinoma, kad kofeinas yra stimuliantas, todėl atsigėrus kavos prie savo darbų ir užduočių turėtum prisėsti kupina energijos. Tiesa, kūrybiškumo ji neskatina, užtat tai daro kavinės, tiksliau, jų aplinka! Tyrimai rodo, kad vidutinis garso lygis kavinėse skatina smegenų veiklą kūrybinėse užduotyse, tad kitą kartą, kai norėsi kūrybiškai išspręsti problemą, eik gerti kavos į artimiausią kavinukę.
IŠPROTĖJĘ DĖL KAVOS
Net 54 proc. amerikiečių kavą geria kiekvieną dieną. O kaip buvo prieš penkiasdešimt ar šimtą metų? Ko gero, panašiai. Štai prancūzų rašytojas François-Marie Arouetas, daug geriau žinomas Voltero slapyvardžiu, kasdien išgerdavo apie 40–50 šokoladinės kavos puodelių. Žinant faktą, kad 70 puodelių gali nužudyti 66 kg. sveriantį vyrą, drąsiai galima sakyti, jog Volteras vaikščiojo labai plonyte linija. Ir nors gydytojai rašytoją skatino mažinti kavos kiekius, Volteras sulaužė visus stereotipus ir išgyveno net iki 84-erių metų. Beje, šitokiais kiekiais vis tiek nerekomenduojame gerti kavos, nes tai nėra sveika, o specialistai yra kur kas griežtesni, jie sako, kad per dieną išgerti galima tik iki 2-iejų puodelių kavos gėrimo. Buvęs JAV prezidentas Theodore'as Rooseveltas nesivadovavo tokiais patarimais ir per dieną išgerdavo keturis litrus kavos, o kavamanas amerikiečių rašytojas L. Frankas Baumas kas rytą išgerdavo 4 arba 5 puodelius kavos su grietinėle ir tik paskui pradėdavo dienos darbus.
Ar girdėjai kompozitoriaus Ludwigo van Beethoveno kūrinius? Pasirodo, jis buvo tikrų tikriausias barmenų siaubas, nes reikalaudavo, kad jo kava būtų paruošta būtinai iš 60-ies kavos pupelių. Kitas garsus žmogus, dievinęs kavą, buvo politikas Benjaminas Franklinas, jis gyvendamas Londone sėdėdavo kavos baruose dar prieš tai, kai tai tapo madinga ir rengdavo susitikimus, žaisdavo šachmatais arba tiesiog klausydavosi įdomių pokalbių. Jis netgi prašydavo seserų peradresuoti jo paštą į mėgstamiausią kavinę, kad laiškus gautų ir galėtų skaityti ten. Būtent jis kartą pasakė, kad iš visų turtų, randamų ant stalo, kava yra pats vertingiausias.

ŠIEK TIEK FAKTŲ
Afrikiečiai kavos negėrė, jie ją valgė – skindavo uogas, sutrindavo jas, sumaišydavo su riebalais, susukdavo į rutuliuką ir vadindavo juos energijos kamuoliukais.
Niujorkiečiai išgeria 7 kartus daugiau kavos nei žmonės, gyvenantys kituose JAV miestuose.
Jeigu rėktum 8 metus, 7 mėnesius ir 6 dienas, pagamintum tiek energijos, kad galėtum pašildyti vieną puodelį kavos.
„Mocha“ yra kiek daugiau nei smagus žodis ir kavos pavadinimas, tai uostamiestis Jemene, kuris viduramžiais buvo garsiausia kavos pupelių prekyvietė.
Kava daugiausia parduodama prekė iškart po naftos.
Energiniuose gėrimuose vis dar nėra tiek kofeino, kiek yra „Starbucks“ dideliame kavos puodelyje.
Japonijoje yra SPA, kuriame gali maudytis kavoje arba arbatoje.
Kavos pupelės iš tikrųjų yra ne pupelės, o vaisiaus kauliukai.
Kompozitorius Johanas Sebastianas Bachas yra parašęs operos kūrinį apie merginą, priklausomą nuo kavos.
Viena brangiausių pasaulio kavų yra gaminama iš Tailando dramblių mėšlo.
Daugiausia kavos į kitas šalis eksportuoja Brazilija ir taip yra jau 150 metų.