Stebi, kas atsiduria lėkštėje
Maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė ir „Iki“ ambasadorė Gabrielė Žutautaitė, sako, kad savo mityboje atkreipia dėmesį į kelis dalykus. Pirmiausia, į angliavandenių, baltymų ir riebalų balansą lėkštėje – tinklaraštininkė stengiasi, kad kiekviena porcija turėtų visko po truputį. Nemažai dėmesio ji atkreipia ir į tai, kas yra naudojamų produktų sudėtyje. Jeigu tik įmanoma, renkasi kuo mažiau apdorotus ingredientus: daržoves, vaisius, kruopas, riešutus, pieno produktus, žuvį. „Ruošdama pusryčius įprastai vadovaujuosi tomis pačiomis taisyklėmis, kaip ir gamindama likusius patiekalus – stengiuosi, kad lėkštėje būtų visų maisto grupių. Tokį rinkinį įprastai sudaro duona arba kruopos (angliavandeniai), kokiu nors būdu ruoštas kiaušinis (baltymai), koks nors sūris, avokadas arba žuvis (riebalai) ir šviežios daržovės (skaidulos)“, – sako G. Žutautaitė. Dieną dažnai pradeda sveikatingumo burnele Tinklaraštininkė pasakoja, kad dieną pradėti mėgsta ir sveikuolišku kokteiliu, o naujausias jos atradimas – vieno gurkšnio sveikatingumo kokteiliai – burnelės.
„Rudenį besilankydama Taline nustebau, kad net 2 iš eilės aplankytos kavinės savo gėrimų meniu siūlo ir sveikatingumo burneles. Tose sveikuoliškose burnelėse telpa tokie superingredientai, kaip imbierai, kajeno pipirai, šaltalankiai, ciberžolės, apelsinai ir citrinos, medus ar net chaga grybas. Labai retai pusryčiams renkuosi tik sveikuolišką kokteilį, bet jeigu taip nutinka, ir jį stengiuosi papildyti maistingais ingredientais. Pavyzdžiui, kad netrūktų baltymų, į jį įmaišau kanapių ar ispaninio šalavijo sėklų, jogurto, pieno, o vietoje gerųjų riebalų – riešutų sviesto, avokadų. Sveikuoliškas burneles dažniausiai geriu ryte, bet tik kaip priedą prie pusryčių“, – kalba Gabrielė
Pasak jos, norint namuose pasigaminti sveikuolišką burnelę, reiktų galvoti apie organizmui naudingus ingredientus. Tarp jų – imbieras, kajeno pipirai, citrusiniai vaisiai, ciberžolė, medus, šaltalankiai, burokėliai, špinatai, kiviai, morkos, spanguolės. Kaip teigia ji, tokį gėrimą pasigaminti tikrai nesudėtinga, ypač, jeigu pasirinksite ekologiškus ingredientus, kurių nebūtina lupti – užtenka švariai nuplauti ir sutrinti. Ši taisyklė, pasak „Iki“ ambasadorės, galioja imbiero ar ciberžolės šaknims, kiviams. O, štai, citrusinius vaisius nulupti – būtina. Visus šiuos ingredientus tereikia sudėti į maisto smulkintuvą, užpilti šlakeliu vandens, kad geriau trintųsi, ir sutrinti. Jeigu norisi burnelės be tirščių, tokį kokteilį galima perkošti. G. Žutautaitė dalijasi ir mėgstamiausiomis rytinio sveikatingumo „šoto“ kombinacijomis. Viena jų susideda iš imbiero, ananaso, apelsino, ciberžolės ir citrinos. Kita – citrinos, imbiero, medaus, kajeno pipirų. „Pusryčiams“ autorė mėgsta maišyti ir šaltalankius, imbierą, citriną bei medų arba burokėlius, imbierą ir citriną.
Sveikatingumo „šotas“ pagal tinklaraštininkę „Pusryčiams“
Jums reikės:
Imbiero šaknies
Apelsino
Citrinos
Dviejų kivių
Šiek tiek vandens
Gaminame:
Imbierą su kiviais Gabrielė nuplauna, apelsiną ir citriną nulupa, viską deda į trintuvą ir užpila šiek tiek vandens. Tuomet viską sutrina iki vientisos masės ir mėgaujasi.