Nuolatinis telefono tikrinimas atskleidžia tai, ko nesitikėjai

Kiek kartų per dieną tikrini savo telefoną? Kaskart gavus naują žinutę? Kas 5 minutes? O gal apskritai telefono iš rankų nepaleidi?

Ar jau turi panele.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųsk ją ir gauk visas naujienas pirmoji!
„iOS“ versija
„Android“ versija

Sunku patikėti, bet vidutiniškai per dieną išmaniojo telefono savininkai pažvelgia į prietaiso ekraną 150 kartų. Netiki? Pasirodo, net programėlė „Moments“ yra šiam reikalui sukurta. Galima nemokamai ją parsisiųsti, o programėlė suskaičiuos, kiek kartų tikrinai telefoną ir kiek laiko praleidai benaršydama.

Žinoma, šiandien be išmaniojo išsiversti sunku, tačiau, paaiškėjo, kad nuolatinis telefono tikrinimas gali sukelti priklausomybę ar net depresiją. Vieno Teksaso valstijos (JAV) universiteto mokslininkai atliko tyrimą, norėdami nustatyti, kokią įtaką 19-24 m. amžiaus žmonėms daro nuolatinis išmaniųjų telefonų naudojimas. Tyrimo metu buvo stebimi 346 jaunuoliai, kurių amžiaus vidurkis – 21 m.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad egzistuoja akivaizdus ryšys tarp telefono naudojimo ir gebėjimo susikaupti. Tie, kurie nepaleidžia telefono iš rankų, nesugeba susikaupti vienai užduočiai, jų dėmesys nuolat yra blaškomas.

Taip pat pastebėta, jog tie, kurie yra labiau linkę į nuotaikų kaitą, dažniau griebiasi telefono, norėdami pralinksmėti. Nuolatinis žinučių siuntinėjimas, „Facebook“ srauto tikrinimas ar tiesiog betikslins naršymas internete gali atspindėti asmenybės nestabilumą ir polinkį į depresiją.

Dažniau telefono kaip nuotaikos pagerinimo priemonės griebėsi ekstavertai, tyrimo metu paaiškėjo, jog intravertai mažiau linkę tapti priklausomais nuo savo išmaniųjų telefonų.

Kitas tame pačiame universitete atliktas tyrimas parodė, kad net 60 proc. studentų jautėsi blogai negalėdami patikrinti savo telefono. Vidutiniškai tyrime dalyvavę studentai per dieną praleisdavo 95 minutes rašydami žinutes, 49 minutes rašydami elektroninius laiškus ir 39 minutes per dieną skirdavo „Facebook'ui“. Buvo ir tokių, kurie telefono iš rankų nepaleisdavo 10 valandų per parą.

Sekite Panele.lt naujienas „Facebook'e“!

Sužinokite portalo panele.lt naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą „Panelė“! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo „Panelė“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis