5 patarimai, ką turėtum daryti, jei kas nors tave įžeidinėja

Patyčios ir skaudūs žodžiai neaplenkia nė vienos iš mūsų. Kai kas su patyčiomis susiduria mokykloje, draugų būryje, yra atvejų, kai jauni žmonės patyčias patiria net namuose.

Nors su patyčiomis sunkoka kovoti, vis dėlto pasipriešinti joms įmanoma. Yra penki patarimai, kuriais pasirėmusi gali išvengti skaudžių patyčių.

Verčiau grubiai neatsikirtinėk

Praktika rodo, jog kuomet puolamas žmogus atsikerta, jį stengiamasi dar labiau pažeminti. Todėl jei susidūrei su patyčiomis, venk tokios pačios taktikos, kokios laikosi tavo užgauliotojai. Verčiau išlik ramesnė, galbūt net visiškai nereaguok į patyčias. Jei atskirsi tokiu pačiu tonu, kaip ir tavo skriaudėjas, situacija gali būti dar blogesnė, nes užgauliotojas gali dar labiau susierzinti.

Nebijok pasijuokti iš situacijos

Jei matai, jog su užgaunančiu tave žmogumi neina susišnekėti, pabandyk į viską reaguoti per juoko prizmę. Jei tik išeina, pajuokauk ir parodyk, jog turi humoro jausmą. Patikėk, kartais užtenka ir to, jog užgauliotojas suvoktų, kad gebi realiai suvokti situaciją ir nesujautrėji. Dažnai žmonės nujaučia kitų žmonių baimę ir ja naudojasi.

Bandyk išsiugdyti pasitikėjimą savimi

Pasitikėjimas savimi pravers bet kokioje gyvenimo situacijoje, o ypač kovojant su patyčiomis. Bandyk užsiimti veikla, kuri tave įkvėpia, daro tave laimingą, yra prasminga ir įdomi. Bendrauk su žmonėmis, kurie linki tau gero ir tave palaiko. Tuomet ir galimybės patirti patyčias smarkiai sumažės.

Papasakok apie patirtas patyčias

Tik neslėpk visko savyje - papasakok apie patirtas patyčias draugei, draugui ar tėvams. Jei jie net negalėtų tavęs apginti, vis dėlto visuomet žinotum, jog turi tai, kas tave palaikys bet kokioje situacijoje. Galbūt išgirdę apie tavo patyčias artimieji tau patars, ką daryti ar kur kreiptis problemos išsprendimui.

Venk pavojų, tačiau nesislėpk

Jei patiri nuolatines patyčias, protingiausias ėjimas, žinoma, yra paprasčiausiai nesirodyti, kur yra tavo užgauliotojų. Vis dėlto ne visuomet galima to išvengti. Todėl jei susidūri su patyčiomis kasdieninėje aplinkoje, netylėk ir papasakok apie tai žmonėms, kurie galėtų tau pagelbėti - vyresniesiems, socialinei pedagogei, mokytojai ar panašiai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis