Garsi fotografė Evie Parazite: kas slepiasi už objektyvo? (FOTO)

Jau ketverius metus už žinomo fotografės Evie Parazite slapyvardžio slepiasi vilnietė Ieva Urenceva (26), šiuo metu gyvenanti ir kurianti Londone. Ryškiomis fotografijomis išsiskirianti Ievos kūryba kupina spalvų, įkvėpiančių, nestandartinės išvaizdos žmonių ir drąsių sprendimų, kurie nelieka nepastebėti.

Tiesa, su savo išvaizda mergina taip pat nebijo eksperimentuoti, o žalios ar mėlynos sruogos plaukuose tapusios Ievos vizitine kortele. Šį šeštadienį „Pramogų receptų“ rubrikoje apie jos laisvalaikį kalbame su viena žymiausių jaunųjų Lietuvos fotografių, o kartu ir kitų fotografų mūza – Evie Parazite.

Ieva, gyveni Londone, esi fotografė. Ar savaitgaliai tau siejasi su poilsiu?

Sakyčiau tai priklauso nuo sezono. Šaltuoju metų periodu žmones apima žieminis pasyvumas ir užsakymų gerokai sumažėja. Tuomet lieka daugiau laiko sau bei įvairiems asmeniniams projektams.

Ar pameni, kuomet pirmą kartą susidūrei su fotografija? Kaip pradėjai svajoti, jog norėtum su ja sieti savo gyvenimą?

Be abejo! Esu be galo dėkinga savo tuometiniam draugui, kuris užsiiminėjo fotografija ir tuo pačiu mane su ja supažindino. Patapus jo mūza, užsimaniau pati pabūti anapus objektyvo ir iškart įsimylėjau šią veiklą. Ji suteikia neribotas saviraiškos galimybes. Nuo pat mažens užsiiminėjau įvairiomis meno apraiškomis, tačiau viskas anksčiau ar vėliau atsibosdavo. Su fotografija buvo kitaip.

Visos tavo fotografijos ypatingai ryškios ir spalvotos. Kas tave dažniausia įkvepia idėjoms?

Labiausiai mane įkvepia kelionės bei nauji atradimai. Taip pat mėgstu stebėti žmones, o sutikus įkvepiančią asmenybę dažnai galvoje iškart susikuriu fotosesijos tematiką bei personažą. Tikiu, kad įkvėpimo galima semtis iš visko, kas mus supa.

Dažnai fotografai turi savo mėgstamiausią nuotrauką arba idėją, kur ją norėtų padaryti. Kaip manai, ar tu jau padarei savo geriausią fotografiją?

Aš tikiu, kad tobulėjimui nėra ribų. Todėl dažniausiai turiu laikinus favoritus, kurie tam tikrą laikotarpį būna didžiausias pasiekimas, tačiau praėjus laikui ir įgavus naujų žinių bei įgūdžių tai pasikeičia. Šiuo metu esu be galo patenkinta šiuo kadru iš dar neišspausdintos fotosesijos Ispanijoje.

Nuotr. Ievos Urencevos, „Lost in Paradise“.

Fotografijai išpopuliarėjus, kas antras turi savo gerus fotoaparatus, fotografijų anketas socialiniuose tinkluose. Ar ta konkurencija tarp tikrų fotografų ir mėgėjų jaučiama?

Per pastaruosius metus gausiai padaugėjo žmonių, norinčių ir bandančių savo laimę kūrybinėse sferose, tas tiesa. Aš manau, kad konkurencija yra sveika kiekvienoje sferoje, tai verčia tobulėti pradedančiuosius bei neužmigti ant laurų profesionalus. Kai pasiūla yra didžiulė, klientai gali atsirinkti fotografus pagal jų stilių, kainas ir darbo etiketą.

Esi žinoma ne tik dėl savo fotografijų, bet ir asmeninio stiliaus. Koks yra tavo šio rudens topas?

Kadangi rudens pradžią teko praleisti įvairiuose šiltuose kraštuose, grįžus į Londoną kaip niekad šąlu. Mano du neatsiejami rudens topai yra „oversized“ megztiniai ir raštuoti šalikai. Apie stilių tikrai sunku pasakyti, nešioju kas patinka ir atitinka sezoną. Galbūt labiau prijaučiu boho.

Kaip dažniausiai atsipalaiduoji, kai nuo darbo būni pavargusi tiek fiziškai, tiek idėjiškai?

Mėgstu keliauti ir lankyti naujas vietas, muziejus, restoranus. Jeigu sugebu ištaikyti laisvą savaitę – keliauju aplankyti kokią nors nematytą šalį ar vietovę Jungtinėje Karalystėje. Be galo mėgstu naujus atradimus, susipažinti su nauja kultūra, menais. Ne išimtis ir Londone – nueinu į negirdėto menininko parodą, apsilankau naujame restorane arba pasitaikius geriems orams šildausi saulėje parke.

Ar turi mėgstamiausią savo laisvalaikio praleidimo receptą?

Pastaruoju metu nedažnai pasitaiko laisvų savaitgalių, tačiau pastarojo mėnesio mėgstamiausias – pabėgimas nuo sostinės šurmulio prie jūros į Braitoną. Be galo jaukus miestelis, kupinas jaunų veiklių žmonių, užsiimančių įvairiausia veikla. Kaskart ten nuvykus atrandu kažką naujo. Taip pat mėgstu gaminti įvairių pasaulio virtuvių patiekalus. Patinka lepinti draugus skaniu maistu bei naujomis maisto kombinacijomis.

Ar turi tradicijų, ką gamini savaitgaliais?

Esu vegetarė ir kategoriškai nevalgau pusfabrikačių. Kaip jau minėjau, mėgstu gaminti ir laisvas savaitgalis tam puikiai tinka! Kartu su draugu mėgstame pasigaminti tokius pusryčius: juodos duonos skrebutis, apvirti kiaušiniai (angl. „poached eggs“), pertrintas avokadas su prieskoniais ir burokėlių, obuolių ir morkų šviežiai spaustos sultys. Skanu ir maistinga!

Ar mėgsti pasyvų poilsį – žiūrėti serialus, skaityti knygas?

Skaitau daug fotografinių knygų, kurios greičiausiai būtų nuobodžios daugumai žmonių. Tačiau neseniai pabaigiau skaityti Peter Carey „The Unusual Life of Tristan Smith“, be galo įdomi jeigu domina skaitiniai anglų kalba. Iš serialų mano naujausi atradimai yra „Narcos“ ir „Fargo“.

O kaip filmai? Kuris pastaruoju metu matytas paliko didžiausią įspūdį?

Kas jų nemėgsta! Kaip tik neseniai peržiūrėjau du įdomius filmus: Paolo Sorrentino „Youth“ ir Woody Allen „Irrational man“. Labai rekomenduoju pažiūrėti ir puikiai praleisti savaitgalį!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis