Asmenybės tipas atskleis, kokia sporto rūšis tau tinka labiausiai

Priežastį, kodėl tu nemėgsti sportuoti gali lemti tai, jog užsiimi tavo asmenybės tipui netinkančiu sportu! „Tai ką dabar daryti?“ - paklausi. Viskas labai paprasta! Tiesiog skaityk toliau, išsiaiškink, koks tavo asmenybės tipas, rask labiausiai tinkančią sporto rūšį ir į treniruotes keliauk su džiaugsmu! Taip, tai irgi įmanoma!

KODĖL SPORTUOTI APSIMOKA?
Sportuoti būtina. Ir ne todėl, kad esi liekna, apvalių formų, sportiška ar atvirkščiai, jau metus neįtelpi į mylimiausius džinsus, tikrai ne todėl! Taip pat ir ne dėl to, kad kažkam patiktum ar iš aplinkinių užsitarnautum pliusiuką. Sportuoti reikia, kad gerai jaustumeisi, kad tarp tavo kūno, proto ir sielos įsivyrautų harmonija, kad sustiprėtų tavo imuninė sistema ir kad būtum laimingesnė! Juk sportuojant, kaip ir valgant šokoladą, gaminasi laimės hormonai. Sportuoti taip pat rekomenduojama tam, kad kūrybiškumas veržtųsi per kraštus, nes fizinė veikla teigiamai veikia smegenų veiklą.

Taigi be kūno formų dailinimo yra ganėtinai daug priežasčių, įrodančių, jog būti fiziškai aktyviai verta. Deja, dažna mūsų tingi sportuoti ir, kai ateina laikas eiti pabėgioti ar apsilankyti sporto klube, daugelis randa įvairiausių pasiteisinimų, suteikiančių galimybę likti ant sofos.

Manoma, kad problema slypi visai ne tingėjime, o tiesiog nemokėjime tinkamai pasirinkti treniruotės rūšį. Jei tu esi ekstravertė, tau tinka vienoks sportas, jei intravertė – kitoks. Humanitarinių mokslų profesorius dr. Jamesas Gavinas viename interviu pabrėžė, jog žmogus, kurio sportinė veikla panaši į jį patį yra laimingesnis ir dažniau tęsia sportinę veiklą, o ne nustumia ją į šoną. Taigi neriam į tinkamiausios sporto rūšies paieškas!

Sportas - sveikata
Sportas - sveikata
Fotolia nuotr.

INTRAVERTĖ AR EKSTRAVERTĖ?
Žmonės gali būti dviejų asmenybės tipų: arba intravertai, arba ekstravertai. Vieni labiau mėgsta vienatvę, klausytis aplinkinių nei patys kalbėti, kiti negali nebūti apsupti žmonių su kuriais galėtų būti, bendrauti ir leisti laiką. Nei vienas, nei kitas tipas nėra geresnis ar blogesnis, tačiau žinojimas, kuriam priklausai gali labai palengvinti gyvenimą.

Tiesa, 100 proc. išreikštų intraverčių ar ekstraverčių pasitaiko labai retai, todėl net ir būdama ekstraverte gali mėgti labiau intravertei tinkantį sportą ir atvirkščiai. Juk kiekviena esame individuali ir ne visada atitinkame vadovėlinius apibrėžimus, bet visada galima pabandyti rasti kokie vieno ar kito asmenybės tipo bruožai tau labiausiai tinka, viską sujungti į vieną ir rasti tą vienintelį sportą, kuris tau tikrai patiks.

JEI ESI INTRAVERTĖ
Intravertės draugais laiko tik tuos žmonės su kuriais bendrauja labai artimai ir daugybę metų. Jos nemėgsta kitų dėmesio ir yra linkusios stebėti aplinką bei leisti laiką vienumoje, todėl grupiniai užsiėmimai, kuriuose susirenka daug žmonių tokiam žmogui tiesiog netinka. Zumbą, šokius, aerobiką tikėtina, kad gali iškart braukti iš pasirinkimų sąrašo, nes ten jausiesi tiesiog nejaukiai. Pati pagalvok, jeigu tau nepatinka didelės minios, prigrūsti renginiai, kaip gali patikti vieta, kurioje daugybė moterų trypia, šoka ir viena kitą drąsina: „Varyk, šaunuolė, dar vieną pritūpimą!“ Na, nebent, tau patinka iššūkiai, bet intravertės mieliau renkasi tylesnius ir ramesnius išbandymus. Jos gali nutarti išmokti naują jogos pozą arba apsilankyti aikido treniruotėje. Taigi, kokią sporto rūšį reikėtų rinktis intravertei?

PABŪTI SU SAVIMI
Ar niekada nesusimąstei apie ausinuką, sportbačius, miško takelį ir tik savo pačios kompaniją? Grynas oras, gražūs vaizdai, tyluma ir galimybė pabūti su savimi turėtų skambėti kaip išsigelbėjimass ramioms, vienumą mėgstančioms asmenybėms. Ir nebūtina bėgti maratonų, tau gali užtekti keliolikos minčių ir vos vieno kito kilometro, kad pasijustum geriau. Bėgiojimo privalumai tie, kad lavina daugybę raumenų grupių, ilgina ištvermę, stiprina širdį, gerina nuotaiką. Per valandą bėgiojimo galima sudeginti apie 800 kcal., tad, jei nori numesti svorio, bėgiojimas yra tikrai puikus pasirinkimas. Tiesa, jei turi antsvorio, geriausia pradėti nuo pasivaikščiojimo ar labai lėto bėgimo, kitu atveju, gali pakenkti sąnariams. Daryk viską proto ribose ir su meile sau. Nes sportas, tai laimė, o ne kankynė!

Beje, ši sporto rūšis gali patikti ir ekstravertei, jei ji mėgsta kartais pabėgti nuo miesto ir žmonių šurmulio bei trumpai pabūti su savimi.

Bėgiojimas - puiki cardio treniruotė
Bėgiojimas - puiki cardio treniruotė
Fotolia nuotr.

Jei esi intravertė, tau taip pat turėtų tikti joga, pilatesas ar kalanetikos treniruotės. Jas gali atlikti savarankiškai, juk visagalis internetas ir „Youtube“ siūlo daugybę video programų, tereikia namuose pasitiesti kilimėlį ir pradėti kelionę į savęs bei savo kūno pažinimą. Jei nenori sportuoti visiškai viena ar bijai klaidingai atlikti pratimus, užsirašyk į privačias treniruotes arba rinkis, grupes, į kurias susirenka keli žmonės. Ten galbūt susirasi naujų bendraminčių, su kuriomis norėsis leisti laiką ir po treniruočių?

Joga
Joga
Fotolia nuotr.

ANKSTI KĖLĘS NESIGAILĖSI
Nenuvertink rytinės mankštos! Atsikelk pusvalandžiu anksčiau, pasirąžyk, atlik keletą tempimo pratimų, pritūpimų (rytinės mankštos pavyzdžių taip pat rasi internete) ir pradėk rytą tyliai, žvaliai ir su energija. Tokia mankštos forma intravertėms taip pat gali tikti, minusas tik tas, jog rytais labai intensyviai sportuoti nerekomenduojama, tad tokio pobūdžio sportas labiau tinkamas raumenų pratampymui, atsibudimui ir ganėtinai energingai dienos pradžiai nei svorio metimui. Bet juk esmė ir yra ne tame, tiesa?

JEI ESI EKSTRAVERTĖ
Ekstravertės mėgsta būti dėmesio centre, kuo daugiau aplinkinių jas stebi, tuo geriau joms sekasi, tad grupiniai užsiėmimai, joms patinka, ypač, jei jos ten pasirodo geriausiai. Tyrimai rodo, jog ekstravertes vienatvė varo į neviltį, tad vieniši pasibėgiojimai po miškus ar savarankiška joga namuose ant kilimėlio gali būti kaip tik tai, ko ekstravertės vengia. Ektravertėms dažniausiai nepatinka, kai būna nuobodu, tad jos ieško, ko nors dinamiško, linksmo ir kad toje veikloje būtų kuo daugiau žmonių, stebinčių, kaip puikiai sekasi. Tad jau anksčiau minėta zumba, aerobika ar šokiai ekstravertei gali būti pats tas – treniruotės energingos ir linksmos, sudegina daug kalorijų, aplink juda daug žmonių,o muzika kviečia judėti ir dar kartelį judėti. Ko dar merginai gali reikėti?

Sportą rinkis pagal asmenybės tipą
Sportą rinkis pagal asmenybės tipą
Fotolia nuotr.

KONKURUOK
Ekstravertės mėgsta konkuruoti, todėl joms gali patikti tenisas! Žaisdama tenisą, kaip ir bėgiodama lavini viso kūno raumenis. Tenisą galima žaisti vienas prieš vieną, arba komandoje du prieš du, bet kokiu atveju, norisi įveikti priešininką(us), tad žaidžiant kyla ne tik širdies ritmas, bet ir azartas. Žaidžiant tenisą per valandą gali sudeginti apie 400 – 500 kcal., priklausomai nuo treniruotės intensyvumo. Deja, jei skundiesi nugaros skausmas, turi sąnarių problemų arba tavo kraujospūdis aukštas, šio žaidimo teks atsisakyti.

IŠBANDYK KĄ NORS NAUJO
Ekstravertės dievina iššūkius ir treniruočių rūšis gali keisti, nors ir kas mėnesį, todėl joms gali būti įdomu išmėginti CAPOEIRA. Tai šokis ir kovos būdas viename, gimęs Afrikoje, bet šaknis įleidęs Brazilijoje. Treniruočių metu dalyviai sustoja ratu, į vidurį išeina du priešininkai, kurie atrodo, jog šoka, o iš tiesų demonstruoja kovos judesius ir bendrauja per judesį. Šis kovos menas niekaip neatsiejamas nuo muzikos, yra itin autentiškas ir priklausomai nuo stiliaus gali dominuoti greitis, akrobatika, plastika, vikrumas arba klasta.

KAD VĖJAS PLAUKUS SUVELTŲ!
Nors Lietuvoje didžiąją metų dalį laikas ne itin tinkamas važinėjimuisi dviračiu, vis tik vasara, vėlyvas pavasaris ir labai ankstyvas ruduo, tam puikiai tinka. Pasiimk draugą į kompaniją, užsimeskit kuprines ant pečių ir važiuokit pasivažinėti! Arba susiplanuokite dienos, jei mėgstat iššūkius, dviejų dienų žygį? Ir pasportuosite, ir linksmai laiką praleisite ir išbandysite ką nors naujo. Apskritai kalbant, važinėjimas dviračiu yra naudingas, nes važiuojant dirba daugybė kūno raumenų, lavinama ištvermė, koordinacija, balanso pojūtis. Jei patiri streso, taip pat gali rinktis važinėjimą dviračiu – vėjas prapūs mintis ir suteiks galimybę atsipalaiduoti.

Mergina ir dviratis
Mergina ir dviratis
Fotolia nuotr.

AMBIVERTĖ
Jei tu esi ambivertė, tu turi ir ekstraverto, ir intraverto bruožų, tad šioje situacijoje teks įsiklausyti į save bei išsiaiškinti, kas tau patinka labiau: vienuma, nuolatinis bendravimas su aplinkiniais, dėmesys ar kt. Išsiaiškinus, galėsi pasirinkti, koks sportas tau tinka labiausiai. O galbūt tau puikiai tinka vieną kartą per savaitę išeiti pabėgioti ir susidėlioti mintis į „stalčiukus“, o kitus kartus apsilankyti sporto salėje, šokiuose ar aerobikoje, kurioje kartu su kitomis gali užsikrėsti energiją ir šaukti „dar, dar vieną atsilenkimą!“.

Ir nepamiršk, kad sportas efektyvus tik tuomet, kai reguliarus. Sportuodama kartą per mėnesį ne tik nepasieksi jokių naudingų rezultatų, bet rizikuoji ir susižaloti, nes kūnas vis nepripras prie fizinių krūvių. Geriausia sportuoti tris kartus per savaitę, paskirstant laiką taip, jog treniruotės per daug neišvargintų, tam puikiai užtenka 45 min. ar valandos. O, jei nepatinka sporto rūšis, tiesiog mesk ją ir išbandyk ką nors naują! Tikrai rasi tai, kas patinka labiausiai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis