Privalai tai žinoti, jei naudojiesi internetu

Tikriausiai neįsivaizduoji savo kasdienio gyvenimo be įvairiausių socialinių tinklų paskyrų, kaip Instagram ar Snapchat. Tai puikus būdas dalintis įamžintomis akimirkomis su draugais ir pasauliu. Talpindama asmenines gyvenimo detales internete tampi viešu asmeniu ir tavo informacija gali būti prieinama bet kam.

Sakoma, jog norint išlikti saugiu internete, geriausias būdas yra nesinaudoti šiais socialiniais tinklais. Ką daryti jei neįsivaizduoji savo gyvenimo be šių programėlių? Šiuo atveju svarbu žinoti, kaip apsisaugoti nuo galimų pavojų ir ką daryti, kad užtikrintum maksimalų saugumą viešoje erdvėje.

Privatumo nustatymai

Rekomenduotina Instagram paskyrą padaryti privačia, tačiau jei visgi nusprendi nuotraukomis dalintis su pasauliu, visuomet išjunk vietos nustatymą telefone ir jokiu būdu nesidalink savo esama vietove. Tai puiki indikacija, persekiotojams nurodanti dabartinę tavo būvimo vietą.
Remkis panašiais principais, kuomet naudoji Facebook. Įsitikink jog informacija, kuria daliniesi internete yra matoma tik tavo draugams. Šiuos nustatymus visuomet gali pakeisti prie atskiro įrašo savo paskyroje. Į savo draugų ratą visuomet pridėk tik tuos žmones, kuriuos išties pažįsti realybėje.
Snapchat, viena populiariausių programėlių šiuo metu, iš pažiūros nekalta aplikacija, gali sukelti išties didelių problemų. Net jei manai jog šios nuotraukos internete išlieka tik 10 sekundžių, turbūt girdėjai pasakymą, “kas atsiduria internete, ten lieka amžiams”, tad nesidalink asmeninio gyvenimo detalėmis ar tuo labiau nuotraukomis, kuriose esi apsinuoginusi. Šios fotografijos gali atsidurti bet kur, užtenka poros mygtukų spragtelėjimo ir jos jau bus išsaugotos kito žmogaus telefone ar net pasidalintos tarp kitų asmenų. Į paskyrą pridėk tik tuos žmones, kuriuos išties pažįsti.

Sekstingas ir kerštas

Turbūt esi susidūrusi su atvejais, kuomet su tau patinkančiu žmogumi susirašinėjimas internete pakrypsta intymesne kryptimi. Nepamiršk, kad visuomet turi teisę pranešti, jog šioje situacijoje jautiesi nepatogiai. Sekstingas, kuomet teksto žinutėmis dalijamasi seksualine patirtimi ar erotiškomis nuotraukomis. Tai vienas didžiausių pavojų su kuriuo gali tekti susidurti internete. Šios nuotraukos gali atsidurti bet kur, taip pat gali patirti šantažą, tad niekuomet nesiųsk intymiu fotografijų net ir artimai pažįstamam žmogui. Jei gauni intymią fotografiją iš savo partnerio, niekuomet nepasiduok spaudimui atsilyginti tuo pačiu.
Keršto pornografija - kuomet tau artimas žmogus ar buvęs vaikinas / mergina pasidalina intymiomis tavo nuotraukomis, po išsiskyrimo. Dėl šios priežasties, niekuomet nesiųsk jokių nuotraukų, net savo vaikinui. Jei visgi atsiduri šioje situacijoje nedelsdama pranešk apie tai sžmonėms, kuriais labiausiai pasitiki ir kreipkis į policiją. Už asmeninės informacijos nutekinimą šiam asmeniui gresia baudžiamoji atsakomybė.

Internetinės patyčios

Turbūt girdėjai apie terminą Cyberbullying? Kuomet nepažįstami ar žmonės iš tau artimos aplinkos siunčia žemininančias žinutes ar įrašus. Kartais tai perauga ir į rimtesnius atvejus, kuomet dalinamasi asmens nuotraukomis ar video, siekiant jį pažeminti. Jei sulauki nemalonių žinučių, pirmas žingsnis būtų užblokuoti šį asmenį. Net jei ir šiuo atveju patyčios nesiliauja išdrįsk kreiptis į atitinkamą instituciją. Jei tai vyksta tarp klasiokų galbūt užteks pasišnekėti su tėvais ir mokytojais, jei tai vyksta darbo aplinkoje kreipkis į vadovą. Šioje situacijoje svarbiausia netylėti ir nekentėti. Jei patiri sistemingą žeminimą ar net persekiojimą nedelsdama kreipkis į atitinkamą instituciją.

Persekiojimas

Jei gauni žinutes iš asmens apie tai, jog jis tave stebi, grasinimus pakenkti ar jautiesi nesaugi, nes vis dažniau su juo susiduri tose pačiose vietose, galimas variantas jog esi persekiojama. Šiuo atveju taip pat derėtu ieškoti pagalbos, niekuomet neslėpk problemos nuo kitų. Jei nori išvengti šių situacijų internete niekuomet nesidalink savo adresu, nuotraukomis, kuriose matosi tavo būstas ar telefonu numeriu.

Susitikinėjimas

Sparčiai populiarėjanti Tinder - internetinio susitikinėjimo programėlė. Iš pažiūros tai smagus ir nekaltas būdas susipažinti su vaikinais, tačiau su šia programėle ateina daugybę pavojų. Visuomet susirašinėk su asmenimis kurie turi profilio nuotrauką. Šioje programėlėje taip pat sužinosi ar turite bendrų draugų, jei taip, šiuo atveju gali su jais susisiekti ir daugiau sužinoti apie tau patinkantį vaikiną. Jei visgi nusprendi eiti į pasimatymą apie tai pranešk savo artimiausiems žmonėms - leisk jiems žinoti, kur tu būsi, parodyk šio vaikino vardą ir nuotrauką. Puikus būdas išlikti saugiai - į pasimatymą eiti ne vienai. Gali susitarti nueiti į tau gerai žinomą kavinukę, kurioje jau pažįsti padavėjus, kurioje tavo draugė tavęs gali laukti prie artimiausio staliuko (žinoma vaikinas apie tai neprivalo žinoti). Tokiu būdu išvengsi nejaukių situacijų ir išliksi saugi.

Patarimai ir naudinga informacija

• Niekuomet nepasiduok spaudimui - ar tai bebūtų prašymas atsiųsti intymią nuotrauką, ar susitikti tu šiems žmonėms ar pasidalinti asmenine informacija neskolinga ir turi pilną teisę juos užblokuoti;
• Jei visgi situacija rutuliojasi neigiama linkme, netylėk. Apie problemą pasipasakok artimiausiam žmogui, kuriuo labiausiai pasitiki - tai gali būti tavo mokytojas, močiutė ar tėvai, galbūt ji nėra tokia rimta, svarbiausia netylėti ir išsikalbėti. Galbūt derėtu kreiptis į atitinkamas institucijas. Taip pat svarbu išsaugoti žinutes, nes vėliau jos gali tapti naudingu įrodymu;
• Visuomet apgalvok veiksmų padarinius - ar tikrai nori pasidalinti tam tikra nuotrauka? Ar tai saugu? Susikurk saugiau aplinką sau.

Jei neesi užtikrinta kaip elgtis atitinkamoje situacijoje visuomet gali pasikonsultuoti su pagalbos vaikų linija telefono numeriu: 116 111, tai nemokama ir anoniminė tarnyba, kurios konsultantas patars kaip elgtis atitinkamoje situacijoje ir atsakys į visus rūpimus klausimus.

Naudingos svetainės:

vaikulinija.lt - šioje svetainėje rasi begales straipsnių įvairiomis temomis, taip pat įvairius pagalbos numerius;

esaugumas.lt - gali pasiskaityti apie saugumą internetinėje erdvėje, sužinoti apie bankininkystę, bei mobiliųjų įrenginių saugumą.

http://www.draugiskasinternetas.lt/lt - čia rasi įvairios naudingos informacijos bei visą reikiamą teisinę informaciją.

Filmai:

Cyberbully (2015) - filmas su “Games of Thrones” žvaigžde Maisie Williams, pasakojantis istoriją apie jauną merginą, kurią šantažuoja anoniminis asmuo, grasindamas pasidalinti erotinėmis merginos nuotraukomis. Filmas, iliustruojantis su kokiais pavojais internete gali susidurti interneto karta ir to pasekmėmis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis