Į aknę linkusios odos priežiūra kiekvienai dienai: ką būtina daryti ir ko nevalia

Kiekvieną rytą bijai pažvelgti į veidrodį, nes jame pamatai įraudusių ar išbalusių spuogų koloniją? Naujausių tyrimų duomenimis, net 79-95 proc. paauglių kovoja su problemine oda. Todėl gali nesikrimsti – tu su akne kovoji ne viena.

Jei tai paguos, paauglystė vieną dieną baigsis, tačiau spuogai po savęs gali palikti gilias žymes. Todėl į aknę linkusią odą būtina tinkamai prižiūrėti, nes karas su spuogais gali užsitęsti ilgus metus ir virsti globalia katastrofa. O ilgamečiai kovos randai gali būti labai gilūs.

Kodėl jie iškyla?

Pagrindinė aknės suaktyvėjimo priežastis – hormonų, susijusių su seborėja, suaktyvėjimas. Tačiau už veidą nusėjusių spuogų slepiasi ne tik didesnis riebalų kiekis.

Lirene nuotr.

„Dėl sulėtėjusio negyvos odos atsiskyrimo proceso susidaręs papildomas epidermio sluoksnis neleidžia riebalų pertekliui savarankiškai pasišalinti iš odos. Todėl šis sekretas kaupiasi po ja. Taip susidaro komedonai, maži spuogeliai, kurių viršų gali ,,papuošti” juoda viršūnėlė – oksiduotas keratinas. Kai kurie spuogeliai sukaupia daugiau riebalų aplink save, kartu pritraukdami ir uždegimines kraujo ląsteles. Tokie spuogeliai išauga į didesnius, tampa rausvi, niežti ir pūliuoja.“ – pasakoja Justyna Żerańska, UNDER TWENTY ekspertė.

Ką daryti ir ko nedaryti?

Norint išvengti spuogų epidemijos, pirmiausia būtina susikurti kiekvienos dienos veido priežiūros rutiną, padėsiančią kontroliuoti spuogų kiekį ir odos būklę.

Lirene nuotr..

Esate išbandžiusi įvairiausių prausiklių nuo spuogų, kasdieninių veido priežiūros priemonių, tačiau jos visiškai negelbėja, o gal net ir blogina situaciją? Ką daryti tokiu atveju?

„Kai spuogų problema tampa itin didelė, būtina kreiptis į dermatologą, kuris rekomenduos tinkamą odos gydymą. Lygegriačiai galima pradėti naudoti kosmetiką, kuri sudėtyje turi stipresnių, prieš spuogus kovojančių ingredientų”, – teigia ekspertė.

Anot jos, dažniausiai pasitaikanti klaida – kovai su akne skirtų agresyvių produktų, turinčių riebalų sluoksnio mažinimo savybių, naudojimas. Susidūrę su seborėja negalima veido prausti priemonėmis, kurių sudėtyje yra alkoholio. Verčiau rinktis priemones, kurios turi antiseptinių savybių ir padeda mažinti uždegimo židinius. Taip pat nerekomenduojama ilgą laiką naudoti silicilą, odekoloną ar spiritą, nes jie tik sausiną odą ir skatina dar didesnį riebalų išsiskyrimą, tad tokios priemonės veikia tik momentiškai. Neverta persistengti ir su dirbtinės saulės spinduliais bei stipriai maskuojančiomis priemonėmis, kurios gali užkimšti poras.

Produktai, skirti į spuogus linkusiai odai, padeda kontroliuoti riebalų išsiskyrimą, bet neužkemša porų.

Kaip išsirinkti geriausią?

Renkantis tinkamus veido prausiklius spuoguotai odai, pirmiausia būtina pamiršti mitą, kad riebią odą reikia ,,sausinti”. Daugelis jaunuolių vis dar tiki, jog muiluotas vanduo yra pats geriausias būdas nuvalyti odą, nes būtent taip pašalinamas riebalų sluoksnis ir oda atrodo matinė. Tačiau jie labai klysta!

Į spuogus linkusi oda dažnai kenčia nuo pažeisto hidro lipidinio ir bakterinio sluoksnio balanso. Paprastas muilas tiesiog ,,išplauna” dalį natūralių komponentų iš apsauginio hidro lipidinio odos sluoksnio, tad jo apsauginės funkcijos sutrinka. Po kurio laiko oda tampa sausa, pradeda pleiskanoti ar net skilinėti. Ilgalaikis odos sausinimas ar agresyvus apsauginio sluoksnio naikinimas skatina riebalinių liaukų veiklą, tad įsisukame į amžiną ratą: kuo labiau odą sausinate, tuo labiau ji riebaluojasi ir tuo daugiau spuogelių formuojasi.

UNDER TWENTY produktai
UNDER TWENTY produktai
Gamintojo nuotr.

Spuoguotos odos priežiūros pagrindas – prausti odą aktyvių ingredientų turinčiais produktais. Antibakterinis micelini vanduo „ANTI! ACNE“ bei termoaktyvus veido šveitiklis „ANTI! ACNE Intense“ padės greitai ir efektyviai pašalinti odoje susikaupusius nešvarumus. Tinkamas odos valymas ne tik pašalina nešvarumus, dulkes bei riebalų perteklių, bet ir apsaugo natūralų hidro-lipidų sluoksnį, palaikantį reikalingą drėgmės lygį. Du tris kartus per savaitę rekomenduojama naudoti šveitiklį, pašalinti negyvas odos ląsteles ir atgaivinti odos atspalvį.

Labai svarbu apsaugoti odą nuo išsausėjimo, kurį dažnai sukelia šarminiai muilai ir tonikai, savyje turintys didelį alkoholio ar salicilo kiekį. Geriau rinktis švelnesnius tonikus, kurie nuramina odą, arba veidą valyti jaunatviškai odai skirtais miceliniais vandenimis.

UNDER TWENTY produktai
UNDER TWENTY produktai
Gamintojo nuotr.

Jaunos odos priežiūrai nerekomenduojama naudoti kremų, kurie savyje turi ingredientų, galinčių užkimšti poras. Verčiau rinktis kremus, kurie padėtų kontroliuoti riebalinių liaukų veiklą ir padėtų sumažinti odos spindesį. Žinoma, antibakterinės ir raminamosios savybės būtų didelis pliusas. Pavienius spuogus pakanka prižiūrėti naudojant lokalinio veikimo taškinius gelius.

Panelė“ siūlo išbandyti „UNDER 20” priemones, sukurtas prižiūrėti jaunatviškai, į spuogus linkusiai odai. UNDER TWENTY tinka tiems, kas nori turi puikią odą ir jausti užtikrintai kiekvienoje situacijoje. Šioje linijoje rasite visus produktus, reikalingus kasdieninei jaunatviškos odos priežiūrai: veido valiklius bei prausiklius, kremus bei taškinius gelius. Juk dabar – pats geriausias amžius atrodyti puikiai ir jaustis užtikrintai!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis