Vienos įdomiausių studijų Lietuvoje: patiks tiems, kurie negali gyventi be kelionių

Vilnietė Olga Valiušienė (31) baigė turizmo ir viešbučių verslo studijas Tarptautinėje verslo ir teisės aukštojoje mokykloje (TTVAM); po dešimties metų čia sugrįžo dėstyti ir dalytis nuosavame versle įgyta patirtimi. Žaisdami, simuliuodami, kalbėdamiesi studentai iš Olgos išgirsta ne tik mokomojoje literatūroje išdėstytos teorijos tiesų, bet ir neįtikėtinų, gyvenimiškų istorijų – jos nesunkiai supažindina su praktine turizmo pasaulio puse.

MAMOS PĖDOMIS

Kodėl mokykloje susidomėjote TTVAM siūloma turizmo ir viešbučių administravimo specialybe?

Visada žinojau, kad studijuosiu turizmą, nes mama dirbo oro uoste serviso asistente. Pati nuolat sukiojausi jos darbe, skraidžiau į kitas šalis. 2004 metais, kai baigiau mokyklą, turizmą buvo galima studijuoti Klaipėdos universitete, Vilniaus kolegijoje arba Tarptautinėje teisės ir verslo aukštojoje mokykloje. Kadangi buvau vilnietė, susidomėjau TTVAM galimybėmis ir pasirašiau sutartį. Iki šiol tvirtai sakau, kad nepasigailėjau: per tejus metus gavau daugybę teorinių ir praktinių žinių, išvykau su „Erasmus+“ programa, pamačiau, kaip mokslai atrodo Birmingemo universitete Anglijoje. Paskui iškart įstojau į Mykolo Romerio universitetą, baigiau išlyginamąsias studijas, apsigyniau viešojo administravimo magistrantūros laipsnį. Tiesa, visą tą laiką dirbau ir patariu tą patį daryti visiems studentams!

Ar studijas TTVAM buvo sunku derinti su darbu?

Anaiptol. Visi dėstytojai, kaip ir aš dabar, į dirbančius studentus žiūrime labai palankiai. Išleidžiame, susitariame atsiskaityti vėliau. Žinome, kad taip jie mokosi laiko planavimo, įgauna patirties darbo rinkoje, sužino gyvenime praversiančių dalykų. Kolegijoje mokslas labiau orientuotas į praktiką, tad mus svarbu, kad studentai iš tikrųjų jos įgytų ir po trejų metų būtų konkurencingi, patyrę specialistai, mokantys save parduoti. Baigę TTVAM, karjeros studentai siekia nacionalinėse kelionių ir turizmo organizacijose, nacionaliniuose ar tarptautiniams tinklams priklausančiuose viešbučiuose. Dažniausiai absolventai tampa kelionių agentais, organizatoriais, konsultantais. Taip pat viešbučių administratoriais ar pardavimų skyrių darbuotojais.

D. Pipo nuotr.

VIETOJE PRAKTIKOS – DARBAS

Kiek kartų siekiant bakalauro laipsnio TTVAM suteikia galimybę pasipraktikuoti?

Po antro kurso reikėjo atlikti privalomą praktiką viešbutyje, tad pati ją susiradau, pasisiūliau dirbti daugiau ir gavau darbą viešbutyje „Acappella“. Gavau darbo su klientais žinių, patyriau pirmuosius pralaimėjimus ir pergales. Vėliau išvykau su „Erasmus+“ programa, o grįžusi įsidarbinau agentūroje „Mitralė“. Tik po dvejų metų nusprendžiau pakeisti agentūrą ir išėjau jau kaip profesionalė, esanti visa galva aukščiau už tuos, kurie tuo metu tik baigė universitetus. Dirbdama direktorės pavaduotoja pasiilgau iššūkių, tad atėjau į „West Express“. Šiuo metu iki pietų dirbu su studentais, o po pietų skubu į šeimos įkurtą turizmo agentūrą „Aeroticket“.

Sugrįžote į TTVAM jau kaip dėstytoja. Kas paskatino tokį jūsų pasirinkimą?

Sukaupusi darbo patirties vieną dieną pati atėjau į kolegiją ir pasakiau, kad noriu dėstyti. Administracija susirūpino, kad iš pradžių negalės man mokėti didelių pinigų, bet aš ten ėjau ne dėl atlyginimo. Dėstytojo kelias tikrai nepadės susikrauti turtų. Studentai manęs dažnai klausia, kodėl dėstau, bet jeigu jiems ir man patinka čia būti, bendrauti, vieniems iš kitų mokytis, vadinasi, esu savo vietoje. Iš pradžių atėjau kaip pavaduojanti verslo vadybos dėstytoja, vėliau gavau savo paslaugų pardavimo ir vadybos kursą, dėsčiau ir įvadinių vadybos studijų medžiagą, o šiuo metu dėstau renginių vadybą, rinkodarą, turizmo geografiją ir renginių vadybą. Pamenu pirmąjį išbandymą, kai tik vienas užsienio studentas pasirinko „Transportation Law“ (pervežimų teisės) kursą, – pusmetį dviese dirbome su šio dalyko užduotimis, aiškindamiesi konkrečias situacijas. Kitoje aukštojoje mokykloje nesusirinkus kursui tų dalykų nemokoma, tačiau TTVAM individualus dėmesys labai vertinamas.

MOKOSI KELIAUDAMI

Ar į TTVAM atvyksta daug „Erasmus+“ studentų, su kuriais turizmo specialybės studentai turi galimybę pabendrauti, pasidalyti patirtimi?

Tikrai nemažai. Šiuo metu dėstau gal septyniems indams – studentams iš Turkijos, Šveicarijos, Mauricijaus salos. Kiekvieną semestrą pas mus atvyksta naujų studentų, jie patenka į mišrius kursus. Be mainų ir bendradarbiavimo projektų, turizmo kryptis nuolat įgyvendina trumpalaikius teminius projektus. Pavyzdžiui, praėjusią savaitę pristatėme projektą „Socialinis turizmas – šiandien ir rytoj“, kurio metu studentai mišriose tarptautinėse (lietuvių, latvių, estų ir suomių) grupėse pristatė savo įžvalgas ir rekomendacijas socialinio turizmo tema. Studentų misija buvo išsiaiškinti, ar mūsų šalies turistiniai objektai tinkamai pritaikyti neįgaliesiems. Visą savaitę studentų grupė kartu su dėstytojais lankėsi turistų pamėgtose vietose – Vilniaus senamiestyje, Lajų medžių tako komplekse ir Telšiuose. Studentai siekė išsiaiškinti, ar visos turistinės vietos yra saugios, prieinamos ir komfortiškos žmonėms, sėdintiems neįgaliųjų vežimėlyje. Studijuojant labai svarbu neužsidaryti tarp auditorijos sienų ir gilintis į pasirinktą sferą, kurioje ruošiesi dirbti.

Olga Valiušienė
Olga Valiušienė
D. Pipo nuotr.

Kaip atrodo jūsų darbas su studentais?

Mes žaidžiame, kuriame verslus, generuojame idėjas – labai smagu matyti, kad iš to gimsta realių verslo projektų, juos po paskaitų studentai įgyvendina gyvenime. Iš kolegijos išeina žmonės, žinantys, kaip geriausia būtų kurti savo veiklą, ir man tai yra didžiausias įvertinimas.

Pradėję naują temą paprastai pirmąją paskaitą skiriame teorijai, o per antrąją informaciją išbandome praktiškai – ištaisome klaidas ir įtvirtiname žinias. Mano studentams nereikia dirbti papildomai namuose, nes viską spėjame išmokti per paskaitas. Manau, kad po studijų, kaip ir po darbo, reikia laiko sau. Nekalbu apie tai, kad būtina ruoštis projektams, mokytis egzaminams. To neišvengsi.

NUO KALBŲ NEPABĖGSI

Ar vertinimo sistema tokia pat kūrybiška?

Tikrai taip! Aš savo studentus vertinu pagal taškus – jų gauna už pristatymus per praktinius užsiėmimus. Egzaminas vertas dvidešimties taškų, bet penkis, minimalų išsigelbėjimą, gali užsidirbti per užsiėmimus. Studentai visada labai noriai tuos taškus renka ir jaučia motyvaciją stengtis viso kurso metu.

Kokiems žmonėms tiktų dirbti turizmo srityje? Kokių savybių būtinai reikia?

Svarbu norėti bendrauti su žmonėmis, mokėti išklausyti, mėgti keliauti, būti smalsiam, pareigingam, mokančiam priimti kritiką. Jeigu svarstote, ar galėtumėte dirbti turizmo srityje, nueikite į artimiausią turizmo agentūrą ir pabandykite užsisakyti kelionę, paklausti rekomendacijų. Jei net tuomet jums šis darbas atrodys tinkamas, nėra ko laukti.

Kokias kalbas reikėtų žinoti dirbant turizmo srityje?

Lietuviams, dirbantiems turizmo srityje, svarbu kalbėti anglų ir rusų kalbomis, tai būtina. TTVAM visi turizmo studentai papildomai mokosi ispanų arba prancūzų kalbos, tad į darbo rinką įsilieja mokėdami 2–3 užsienio kalbas.

NORI STUDIJUOTI?

Turizmo ir viešbučių verslo studijų Tarptautinėje verslo ir teisės aukštojoje mokykloje (TTVAM) konkursinis balas skaičiuojamas iš istorijos (0,4), matematikos (0,2), lietuvių kalbos (0,2) ir ketvirtojo dalyko, nesutampančio su kitais dalykais, svertinio koeficiento (0,2).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis