Trys garsiausios „pliusės“: kadaise kompleksavusios dėl figūros, dabar uždirba iš to (FOTO)

Terminas plus size jau seniai visiems puikiai žinomas, būtent taip vadinami didesni nei standartiniai (paprastai pradedant 44) drabužių dydžiai ir juos demonstruojantys modeliai. Pastaruoju metu vis daugiau mados pasaulio atstovų kalba, kad šis terminas ilgainiui iš viso turėtų išnykti – modeliai yra modeliai ir jų sudėjimo turėtume nepaisyti.

Lietuvoje vis dar stebimės nestandartinėmis manekenėmis. Tikėkimės, kad tokio požiūrio tuoj nebeliks, nes Vakarai jau seniai šiuo klausimu mus aplenkė. Ashley Graham (28), Denisė Bidot (29) ir Tara Lynn (25) – pasaulinio populiarumo sulaukusios manekenės, kurios laužo visus standartus ir skatina pamilti savo kūną. Jos puošia žurnalų viršelius, o tai yra geriausias įrodymas, kad grožis neturi dydžio.

Žinoma, net ir Amerikoje ne viskas rožėm bei saldainiukais klota, štai amerikietiškų komercinių programų televizijos tinklai NBC ir ABC uždraudė rodyti parduotuvės „Lane Bryant“ apatinio trikotažo reklamą, kurioje filmavosi jau minėti modeliai. Televizijos kanalai neįvardijo draudimo priežasčių, tačiau spėjama, kad jų sprendimui įtaką padarė reklamoje apsinuoginusios didesnių formų merginos. Visuomenė sukilo ir pasipriešino, o per devynias dienas reklamą internete pažiūrėjo beveik milijonas žmonių iš viso pasaulio. Kodėl kilo toks didelis pasipiktinimas? Nes parduotuvė, reklamos kūrėjai, modeliai ir paprastos merginos tiki, kad visi kūnai yra gražūs, o parinktos merginos ne tik tarptautiniai modeliai, žinomi visame pasaulyje, jos – pozityvaus kūno aktyvistės, tikinčios, kad tikra laimė slypi gebėjime džiaugtis tuo, kokia esi šiandien, o ne nuolatiniame savo defektų šalinime.

ASHLEY GRAHAM

Iš Linkolno miesto, Nebraskos valstijoje (JAV), kilusi Ashley modelio karjerą pradėjo vos dvylikos metų, kai prekybos centre dailią merginą pastebėjo modelių ir aktorių agentūra ir pasiūlė jai tapti plus size modeliu. Ashley išdrįso pabandyti ir greitai įsisuko į verslą, bet net ir jai, rodos, taip anksti radusiai savo vietą ir dirbusiai su populiariais prekiniais ženklais (Lane Bryant, Levi’s, Macy’s ir kt.), teko išgyventi patyčias ir pasibjaurėjimą savo kūnu. „Šiuolaikiniame pasaulyje merginos jaučia spaudimą būti tobulos, dėl to jos suserga bulimija, anoreksija ar kitomis ligomis, bet pamiršta, kad tokio dalyko kaip tobulumas nėra. Pavyzdžiui, aš paauglystėje norėjau nusižudyti, nes laikiau save per stora ir per kvaila. Man buvo diagnozuota disleksija (skaitymo sutrikimas), be to, dėvėjau didelio dydžio drabužius. Manau, jei daugiau žmonių kalbėtų apie disleksiją, apie tai, kad turi celiulitą arba kad jų šlaunys trinasi viena į kitą, pakeistų jaunų žmonių mąstymą ir gal jie nustotų nuolat save kritikuoti.“

That time @theellenshow made me custom lingerie👙👙👙 #nationallingerieday #lovetheskinyourein

A photo posted by A S H L E Y G R A H A M (@theashleygraham) on Apr 24, 2016 at 9:32am PDT

@baotranchi custom dress last night had me feeling like I was wearing a piece of art! Styled @omontesdeoca // Makeup @samuelpaulmakeup // Hair @ashleeroseboots // Nails @nailsbymarysoul // Diamond @mimisojewels #VanityFair #beautybeyondsize

A photo posted by A S H L E Y G R A H A M (@theashleygraham) on Feb 29, 2016 at 2:15pm PST

Ashley save vadina „kūno aktyviste“, atstovaujančia 50 proc. JAV moterų bei merginų, nes vidutinis amerikietės dydis yra 14, o tai rodo, kad yra didelis poreikis televizijoje ir žurnaluose matyti įvairius kūnus. Ši manekenė turi savo apatinio trikotažo liniją, skirtą didesnių formų merginoms, 300 tūkstančių sekėjų instagrame, 57 000 – feisbuke, ji jokiu būdu neskatina valgyti nesveiko maisto, sėdėti ant sofos ir nieko neveikti, atvirkščiai, ji siūlo būti savimi: praktikuoti mėgstamą sporto šaką, sveikai maitintis ir gyventi nepamirštant savęs, nesvarbu, tavo dydis 8 ar 16. Dirbdama modeliu, nebijodama prisipažinti, kad dėl savo kūno paauglystėje kompleksavo, o šiandien myli kiekvieną celiulito gumbelį, Ashley verčia kalnus.

2015 metais ji pristatė savo apatinio trikotažo kolekciją ir pati žengė podiumu, o tais pačiais metais rėžė kalbą konferencijoje TEDTalk, per kurią prieš veidrodį gyrė kiekvieną savo kūno lopinėlį ir skatino taip elgtis ir kitas. Tai dar ne viskas – ji pakeitė istoriją! Ashley Graham yra pirmoji 16 dydžio drabužius dėvinti manekenė, atsidūrusi ant 52 metus leidžiamo žurnalo „Sports Illustrated Swimsuit“ viršelio. Tai tikra revoliucija grožio ir mados pasaulyje, tai didelis žingsnis pokyčių link, o ant viršelio pasirodžiusi Ashley Graham sako, kad šis viršelis istorinis. „Tiesą pasakius, tikrai nemaniau, kad „Sports Illustrated Swimsuit“ taip rizikuos, – prisipažino apvalių formų modelis, – bet jie tai padarė. Iš jų pavyzdį turėtų imti kiti žurnalai, dizaineriai ir žmonės Holivude.“

DENISĖ BIDOT

Denisė Bidot dėvi 14 dydžio drabužius, yra visame pasaulyje žinoma plus size manekenė ir apvalių formų merginų balsas viešojoje erdvėje, skatinantis mylėti savo kūną tokį, koks jis yra. „Aš didžiuojuosi savo strijomis. Daugybę metų maniau, kad jos daro mane netobulą, todėl strijas reikia slėpti. Tačiau ilgainiui supratau, kad jos yra tai, kas daro mane unikalią. Atėjo laikas suvokti, kad grožis nėra vienpusis.“ Denisę užaugino vieniša mama, kuri visą gyvenimą laikėsi dietų ir vis bandė sulieknėti. Tai mačiusi Denisė prisižadėjo, kad niekada taip nekankins savo kūno. Tačiau 14 dydis sutrukdė jai įgyvendinti svajonę tapti aktore. Baigusi mokyklą, mergina išvyko į Los Anždelą, nes norėjo vaidinti, tačiau atrankų direktoriai kritikavo jos išvaizdą ir neatrinkdavo vaidmenims: „Tavo charakteris kaip pagrindinės herojės, tačiau kūnas kaip „geriausios draugės.“ Štai tokius žodžius Denisei tekdavo girdėti per atrankas, o tai skambėjo lyg „tu esi tobula, bet nelabai“.

Saturday afternoon vibes lol 💋 #ThereIsNoWrongWayToBeAWoman

A photo posted by Denise Bidot (@denisebidot) on Mar 19, 2016 at 12:46pm PDT

#FBF To this defining moment in 2014 when I made my NYFW debut for @chromat. Can't believe I've had the honor of walking the #NYFW catwalks every season since then. Believe in yourself, anything is possible 💙💥 #thereisnowrongwaytobeawoman #readyforthisseason

A photo posted by Denise Bidot (@denisebidot) on Feb 5, 2016 at 12:06pm PST

Gyventi kažkaip reikėjo, tad mergina užsirašė į makiažo kursus ir tapo laisvai samdoma vizažiste, dirbančia fotosesijose bei filmavimo aikštelėse. Na, bet nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Kai merginai teko dažyti plus size modelį, gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis. Kaip tik tą dieną Denisę pastebėjo fotografas, kardinaliai pakeitęs jos gyvenimą. Fotografas pasiūlė merginai tiesiog nusifotografuoti keliems bandomiesiems kadrams, o vėliau be jos žinios pasidalijo nuotraukomis internete. Labai greitai užsakovai ėmė kreiptis į Denisę su prašymais demonstruoti jų drabužius. Mergina, nespėjusi suvokti, kas vyksta, persikėlė į Niujorką. Šiandien Denisė yra daugelio garsių prekinių ženklų: „Kohl“, „Macy's“, „Target“, „Levi's“, „Forever21 Plus“ veidas. Dar daugiau, 2014 metų rugsėjį vykusioje Niujorko mados savaitėje Denisė sugriovė daugybę barjerų, nes demonstravo standartinius dydžius kuriančių prekinio ženklo „Chromat“ ir profesionalios teniso žaidėjos Serenos Williams kurtos kolekcijos HSN drabužius, o šiandien ji svajoja žengti „Victoria's Secret“ podiumu ir tiki, kad vieną dieną taip ir nutiks.

TARA LYNN

Amerikiečių plus size modelis Tara nėra tik gražus veidelis, ji savo rankose laiko lingvistikos bakalaurą (puikiai moka prancūzų ir ispanų kalbas), o taip pat yra profesionali dainininkė, dievinanti XIX a. muziką. Laisvalaikiu modelis skaito, tapo ir turiningai gyvena, tačiau taip buvo ne visada. Šešiolikos Tara visiškai nemylėjo savo kūno ir puikiai žino, ką reiškia patyčios dėl išvaizdos, nes bendraklasiai nevengė iš jos pasijuokti, tad savo kūno jauna mergina nepriėmė tol, kol pradėjo mokytis Vašingtono universitete, Sietle (JAV).

Nice set @additionelle

A photo posted by Tara Lynn (@taralynn) on Apr 19, 2016 at 1:43pm PDT

boom boom 💣💣

A photo posted by Tara Lynn (@taralynn) on Jan 7, 2016 at 3:52pm PST

Tarai reikėjo darbo, kad galėtų susimokėti už mokslą, tad svarstydama, ką gali nuveikti, ji nusprendė rizikuoti ir užsuko į vietinę modelių agentūrą. Akivaizdu, kad rizika pasiteisino, nes šiandien Tara jau apkeliavo visą pasaulį ir yra laikoma viena geriausių plus size modelių. Ji puikavosi ant „Elle Quebec“ viršelio, taip pat puošė „V Magazine“, „Glamour“ ir H&M žurnalų puslapius. Kur jos sėkmės paslaptis? Tara paprasta ir merginoms pataria viena: „Jei kas nors pasako tau NE, bandyk kitur.“ Modelis tiki, kad ateityje turėtų būti gražus ne itin lieknas kūnas, o vidutinis, kad merginos nebadautų ir nesijaustų lyg nukritusios iš kito pasaulio, tik todėl, kad neatitinka kažkokių standartų. Taros nuomone, tų standartų tiesiog turėtų nebebūti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis