Įdomiausi klausimai ginekologėms apie intymumą: ar intymių ryšių reikia visiems?

Ar pažįstamas jausmas, kai socialiniuose tinkluose tave atakuoja vien intymūs straipsniai, antraštės ar vaizdo įrašai? Ir jie ne bet kokie, o pirštu grūmojantys: pamanyk, jeigu neturi nuolatinių intymių santykių tai... ar tu išvis ką nors supranti apie gyvenimą?

Sėdžiu ir galvoju: nejaugi visas pasaulis sukasi tik apie tai? O gal aš kokia nenormali, kad to taip nesureikšminu? Nuo ko priklauso merginos intymus gyvenimas ir mintys apie jį, kalbamės su gydytoja ginekologe Gražina Bogdanskienė ir psichologe Ramune Murauskiene.

Ar egzistuoja rodikliai, kaip turėtų atrodyti merginos lytinis gyvenimas?

Psichologė Ramunė Murauskienė: Visų pirma, merginai vertėtų žinoti, kad jos kūnas yra jos asmeninė nuosavybė. Nuo pat gimimo mergaitei reikia tik vieno – meilės. Ankstyvi lytiniai santykiai – tai meilės paieškos pasekmė. Nė viena paauglė nenori sekso. Ji tiesiog nori būti mylima, todėl labai daug kuo rizikuoja. Merginoms verta įsisąmoninti, kad jų išskirtinė privilegija šioje Žemėje – vaikų auginimas. Todėl verta savo kūną pasaugoti šiam tikslui. Ką tai reiškia? Nerūkyti, negerti, nevartoti kitų svaigalų, jei nėra įsipareigojimo, neturėti intymių santykių. Kai vyras ir moteris myli vienas kitą, jie pradeda kurti jųdviejų erdvę, mokosi suartėti vienas su kitu ir per patyrimą pažindinasi ne tik su vidiniu pasauliu, bet ir su kūnais. Ne intymūs santykiai yra darnių santykių pagrindas. Kai santykiai harmoningi, vyras ir moteris mylisi taip, kaip jiems abiem tinka, taip dažnai, kaip jiems abiem to reikia.

Ginekologė G. Bogdanskienė: Tikrai nėra nustatyto skaičiaus, kaip dažnai mergina turėtų mylėtis. Tą skaičių sau gali nustatyti nebent pats žmogus, bet ir tuomet jis bus kintantis, priklausantis nuo nuotaikos, hormonų svyravimo. Tai labai individualu, nelygu, kokia žmogaus pasaulėžiūra, gyvenimo būdas, auklėjimas.

Ar tiesa, kad merginų ir vaikinų lytinis potraukis atitinkamai didėja arba mažėja priklausomai nuo metų?

Ginekologė G. Bogdanskienė: Tiesa, tačiau lytinių santykių poreikis kiekvienam vyrui kyla nevienodai. Tai priklauso nuo mitybos, fizinio aktyvumo, bendros sveikatos būklės ir t. t. Vieniems reikia kelis kartus per savaitę, kitiems užtenka dviejų kartų per mėnesį, yra ir tokių vyrų, kuriems lytinių santykių reikia ypač retai, ir tai yra normalu. Merginos jaučia mažesnį poreikį, lytinių santykių joms dažniausiai norisi tik prisirišus prie vaikino.

Merginoms verta įsisąmoninti, kad jų išskirtinė privilegija šioje Žemėje – vaikų auginimas. Todėl verta savo kūną pasaugoti šiam tikslui. Ką tai reiškia? Nerūkyti, negerti, nevartoti kitų svaigalų, jei nėra įsipareigojimo, neturėti intymių santykių. Kai vyras ir moteris myli vienas kitą, jie pradeda kurti jųdviejų erdvę, mokosi suartėti vienas su kitu ir per patyrimą pažindinasi ne tik su vidiniu pasauliu, bet ir su kūnais

Ar tai reiškia, kad merginoms lytiniai santykiai turi didesnę reikšmę nei vaikinams?

Psichologė R. Murauskienė: Pasikartosiu: merginos ieško meilės ir tik jos ieškodamos atsiduoda vaikinui. Net tam, kuris jos nemyli ir net neketina su ja tęsti santykių. Kai tik moteris atsiduoda vyrui, ji prisiriša prie jo. Todėl sakoma, kad merginai labai svarbu suprasti, ar vyras – jos išrinktasis. Merginai nevalia fantazuoti. Jai būtina žinoti, ar vaikinas turi rimtų ketinimų su ja puoselėti santykius, ar norėtų pasipiršti. Ir yra tik vienas būdas tą sužinoti: matyti, kaip vaikinas peršasi. Štai tokiam atsiduoti saugu. Kai vaikinas pradeda bręsti lytiškai, labai svarbu perduoti jam žinių apie hormonus. Šiuo etapu vaikinui labai reikalinga aktyvi fizinė veikla, jam svarbu įveikti sunkumus, išspręsti problemas, siekti tikslų ar pan. Tai nukreipia mintis nuo savo lyties sureikšminimo.

Kaip mylėjimasis veikia organizmą?

Ginekologė G. Bogdanskienė: Be abejo, veikia teigiamai, jei yra be prievolės, be spaudimo ar kokių nors lūkesčių. Lytiniai santykiai gerina emocinę būklę, sukelia laimės pojūtį, mažina nerimą, suartina mylimuosius, skatina pasitikėjimą, suteikia pilnatvės ir harmonijos jausmą.

Psichologė R. Murauskienė: Mylėjimasis yra pasekmė, o ne malonios savijautos priežastis. Kai žmogus gyvenime jaučiasi saugiai, kai yra mylimas ir sėkmingas, kai jam pavyksta įveikti gyvenimo iššūkius, jis turi energijos, kuria gali pasidalyti su savo mylimu partneriu. Mylėjimasis neapsaugo nuo jokios depresijos. Kai žmogus neturi psichologinių problemų, jis yra pajėgus mylėtis. Kai žmogus pasitiki savimi, jis gali atsiverti prieš kitą. Mylėjimasis – tai atvirumas. Klasikinė medicina labai daug ką supainiojo ir savo argumentais klaidina žmones. Ypač jaunus. Susidaro įspūdis, kad, jei mylėsiesi, nepatirsi nerimo. Tai – visiškas absurdas. Kodėl ginekologai nepasakoja jauniems žmonėms, kad mylėjimasis su nuolatiniu partneriu, mylėjimasis, kai du žmonės puoselėja santykius ir yra įsipareigoję vienas, yra ta darnių santykių pasekmė, kurios vertas kiekvienas jaunas žmogus. Ir ne tik jaunas. Labai svarbu įsisąmoninti: kai vyras ir moteris nėra artimi, nesikalba, išgyvena daug nesusipratimų ir neieško būdų santykiams gerinti, joks mylėjimasis jų nesuartins.

Mylėjimasis yra pasekmė, o ne malonios savijautos priežastis. Kai žmogus gyvenime jaučiasi saugiai, kai yra mylimas ir sėkmingas, kai jam pavyksta įveikti gyvenimo iššūkius, jis turi energijos, kuria gali pasidalyti su savo mylimu partneriu. Mylėjimasis neapsaugo nuo jokios depresijos. Kai žmogus neturi psichologinių problemų, jis yra pajėgus mylėtis

Tai vis dėlto, jei mergina sėkmingai gali apsieiti be vaikino ir lytinių santykių, ar tai – ženklas, kad reikėtų susirūpinti?

Psichologė R. Murauskienė: Drąsiai teigiu – jei mergina sėkmingai gyvena be intymių santykių, su ja viskas gerai. Kas yra gyvenimo sėkmė ir laimė? Partnerio turėjimas? Ne. Kai mergina neturi vyro, normalu gerai jaustis be intymių santykių. Kai mergina turi vyrą, tačiau vyras neskuba prisiimti už ją atsakomybės, normalu yra nenorėti su juo mylėtis. Kam atsiduoti tam, kuris gal jau rytoj nenorės su tavimi susitikti? Kai mergina turi vyrą, kuris ją vertina ir gerbia, ji kuria bendrą erdvę, kurioje gimsta poreikis intymiai bendrauti. Mergina jaučiasi saugi, atsipalaidavusi, nelieka poreikio vaidinti ar apsimetinėti. Žmonės gali būti atviri.

Ginekologė G. Bogdanskienė: Jei ji nenori, vadinasi, merginai tai šiuo momentu yra normalu. Nenormalu būtų mylėtis per prievartą, be noro. Manau, kad tai – tik laiko klausimas. Ta
iau, jeigu turite mylimąjį, gali būti kokių nors vidinių problemų, apie tai reikėtų pasikalbėti su juo. Kartais įtakos gali turėti naudojamos kontraceptinės priemonės, hormoninis disbalansas ir net nevisavertė mityba. Priklausomai nuo priežasčių, problemą išaiškinti galėtų ginekologas ar psichologas. Pašalinus priežastis, seksualinis poreikis turėtų grįžti į vėžias.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis