Draugų ar mylimųjų zona? Tai padės tau neapsigauti

Žymė #friendzone (angl. draugų zona) patenka į labiausiai naudojamų dešimtuką socialiniame tinkle „Twitter“. Pusė milijono nuotraukų su šiuo viešai nustatytu draugystės statusu randama ir „Instagram“. Nors nuotraukose šypsosi apsikabinusios poros, jos džiugiai valgo ledus ir važinėja riedučiais, šiuo atveju vienas iš poros aiškiai nori pasakyti – nieko nesitikėk, liksime tik draugais.

Kaip iš šios zonos išsivaduoti ir kodėl dažnai tie vaikinai, dėl kurių viską padarytum, nori būti tik draugais?


KODĖL LIKAI UŽ BORTO?


„Draugų zonos“ posakis jau įtrauktas į anglų Oksfordo žodyną, jame aiškinama, kad tai – situacija, kurioje vienas dalyvis tikisi romantiškos draugystės, o kitam ši mintis atrodo svetima. Sąvoka buvo kritikuojama, neva ji nukreipta prieš moteris: manyta, kad moterys su vyrais bendrauja tik todėl, nes šie gražiai su jomis elgiasi. Tai glaudžiai susiję su vadinamuoju „gražaus vaikino sindromu“.


Rašytojas ir psichologas Jeremy Nicholsonas sako, kad tie romantikos ieškojotai, kurie siekia išvengti atmetimo reakcijos eidami tiesiai prie normalios draugystės ir susidraugavę bando pakeisti santykius į romantiškus, dažniausiai nieko nepešę lieka „draugų zonoje“: „Dažniausiai išskiriamos trys priežastys, kodėl vienas iš potencialios poros negauna atsako į savo romantiškus jausmus. Vieno žmogaus netraukia antrasis, jie tiesiog klaidingai perskaito vienas kito neverbalinius gestus, rodančius gilesnį susidomėjimą draugyste, arba vienam žmogui nepatinka antrojo tam tikras elgesys, dėl kurio jis neįsivaizduoja jų kaip poros.“


IŠMESK TOBULYBIŲ SKALĘ


Merginos ar vaikinai dažnai mėgsta susigalvoti idealų, kurių neatitikę realybėje sutikti priešingos lyties atstovai lieka už borto. Naiviai tikimės, kad romantinio filmo personažas, mėgstamiausias serialo herojus ar lyrinių dainų autorius staiga pasibels į mūsų duris vien dėl to, kad pagal jį nusprendėme sudaryti savo tobulumo skalę. Paradoksalu, bet tenka patiems graužtis, kad toks puikus vaikinas yra šalia ir negali tapti mylimuoju, nes užsibrėžėme išgalvotas ribas, užblokavome mintis ties vieno tipo žmogumi.


Pora
Pora
Shutterstock


Reikėtų prisiminti, kad pasaulis tuo ir įdomus, kad visi žmonės skirtingai gražūs, įdomūs ir sugebantys nustebinti. Ieškodama tik krepšininko, teisininko ar ilgaplaukio gitaristo kada nors jį gal ir surasi, bet išsvajotos laimės tai toli gražu neužtikrins. Dėjus tiek vilčių į sudievintą žmogų po mėnesio gali tekti su juo atsisveikinti ir bėgti verkti ant draugo peties, kuris niekada taip su tavimi nepasielgtų. Ar tikrai neverta iš naujo pasikalbėti apie tai su savo širdimi?


BERAŠČIAI SANTYKIUOSE


Rašytojas Jamesas Michaelis Sama, savo tinklaraštyje (www.jamesmsama.com) rašantis apie santykius ir meilę, stebisi, kad žmonės (tiek vaikinai, tiek merginos) visą gyvenimą mokosi verslo ypatumų, istorijos, tiksliųjų mokslų ar bet ko kito, ko reikia profesiniame gyvenime, bet, jei kalbėtume apie santykius, apie tai, ką kiekvienas iš mūsų gyvenime turėjo, turi ar turės, esame visiški „beraščiai“. Neskiriame laiko nei stebėjimui, nei kalbėjimuisi, nei, galų gale, žinių apie priešingą lytį įgijimui. Tam, kad neliktum „draugų zonoje“, pasak J. M. Samos, tereikia daugiau dėmesio skirti priešingos lyties psichologijai pažinti, suprasti, kaip kitas žmogus suvokia pasaulį, kokie jo tikslai ir troškimai. Įsigilinę į kitą žmogų galime leisti jam pajusti radus giminingą sielą, kurios nevalia paleisti.

Dauguma vaikinų bijo užmegzti draugiškus santykius su mergina, kad neatsidurtų „draugų zonoje“, bet toks mąstymas, pasak rašytojo, klaidingas: „Labai svarbu suvokti, kad dauguma santykių gimė iš draugystės. Tai yra ta „mistinė paslaptis“, išlaikanti du žmones ilgalaikiuose santykiuose. Merginai, moteriai reikia žinoti, kad gali jumis pasitikėti, kad jūs būsite šalia, kai to tikrai reikės. Taip, galite turėti draugystę be santykių, bet santykių be draugystės – ne.“


METAS VEIKTI


Kitą žmogų laikyti „draugų zonoje“ paprasta, tačiau joje būti pačiam – be galo sunku. Jei jau kuris laikas nesulauki romantiškų veiksmų, o girdi tik perspėjantį kreipinį „drauge“, pats metas parodyti, ką iš tikrųjų jauti tam žmogui. Kaip toliau tęsis jūsų draugystė, palik spręsti jam, tačiau iniciatyvą privalai parodyk pati. Santykiams kurti reikalinga dviejų žmonių komanda.


Štai 10 požymių, kurie padės suprasti, ar atsidūrei „draugų zonoje“:


1. Jis kalbasi su tavimi apie kitas simpatijas, aptarinėja aplink esančias merginas ir pasakoja apie savo romantišką patirtį.

2. Jis vis kartoja, kad pagaliau norėtų susirasti merginą, tačiau vis nesutinka tos, kuri trauktų.

3. Jis nebendrauja su tavimi reguliariai, parašo tik tada, kai neturi ką veikti. Jautiesi, lyg būtum jam planas B.

4. Jis vis nepraleidžia progos priminti, kad labai brangina laisvę ir nėra pasirengęs įsipareigoti.

5. Su kitais draugais ar draugėmis elgiasi lygiai taip pat, kaip ir su tavimi.

6. Jis mėgsta dalyti patarimus, koks vaikinas tau tiktų, ir ne kartą yra užsiminęs, kad esi verta geresnio nei jis. Galbūt anksčiau jam buvo įsiplieskusi susižavėjimo kibirkštėlė, tačiau ji jau užgeso.

7. Jei jis vis dar kalba apie savo buvusius santykius, vadinasi, nespėjo užsigydyti sielos žaizdų pasibaigus ankstesnei meilei ir ieško paguodos leisdamas laiką su tavimi.

8. Jis stengiasi nesusitikti su tavimi vienumoje, o, jeigu ir susitinka, dažniausiai pasikviečia draugų, kad būtų linksmiau.

9. Jis nesistengia tau padaryti įspūdžio, nustebinti ar išsiskirti iš kitų.

10. Jo kūno kalba labai abejinga, jis laiko atstumą, nejaučia jokio jaudulio su tavimi susitikęs.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis