Dizaineris pomėgį groti gitara pavertė visame pasaulyje garsėjančiu verslu

Verslininkas, kūrėjas, gitaristas, dizaineris ir idėjų generatorius – vilnietis Rapolas Gražys (25) vienas atlieka ištisos komandos darbą. Jis sukūrė prestižinį prekių ženklą „LAVA Guitars“ ir savo pomėgį groti gitara pavertė sėkmingai visame pasaulyje garsėjančiu verslu.

Unikalus dizainas, kokybiškiausios detalės, preciziška gamyba ir prabangūs pristatymai žymiausiose parodose padėjo Rapolui tik baigus universitetą sukurti nepriekaištingos reputacijos projektą – jį pastebėjo net tik žymiausi pasaulio gitaristai, bet ir Jungtinių Arabų Emyratų karališkoji šeima.

PRAKTIŠKAS MENININKAS

Rapolai, esi kūrybininkas, dizaineris, naujų idėjų autorius. Kaip atradai savyje kūrėjo potencialą?

Visa mano šeima – menininkai. Pusė – aktoriai, o kita pusė – tapytojai ir grafikai. Visi tokie meniški, laisvų pažiūrų: nutapau, parduodu ir gyvenu. Aš šiek tiek kitoks – noriu racionalumo, pastovumo. Nuo mažų dienų piešiau, o vyresnėse klasėse supratau, kad dizainas yra vienintelė specialybė, kurią noriu studijuoti, todėl stodamas įrašiau tik vieną pasirinkimą. Jeigu nebūčiau išlaikęs stojamųjų, nebūčiau išvis studijavęs. Muzika visada buvo mano hobis ir aistra – vakarais gitaros nepaleisdavau iš rankų. Tik studijų metais sugalvojau šias dvi veiklas sujungti.

Koks tavo santykis su muzika? Prieš pradėdamas pats kurti gitaras, turėjai nemažai laiko ja groti...

Gitara groju nuo keturiolikos. Kai įstojau į Vilniaus dailės akademiją, pradėjau galvoti, ką norėčiau sukurti bakalauriniam darbui. Dėstytojas, dabartinis katedros vedėjas Kazys Brunza, matydavo, kad dažnai vaikštau su gitara, tad pamėtėjo idėją: „Gal pabandyk sukurti savo gitarą?“ Susimąsčiau: reikėjo įsigilinti į gamybinę dalį ir sukurti dizainą. Konsultavausi su pora gamintojų, daug skaičiau, nusipiešiau eskizus, padariau pirmąją gitarą ir pamačiau, koks neapsakomas jausmas groti su rankų darbo kūriniu. Visas procesas užtruko apie metus.

Tuomet įstojau į magistrantūros studijas ir nusprendžiau projektą kurti toliau. Pagal naują technologiją padariau dar dvi gitaras ir nutariau, kad tai gali būti ne tik universitetinis projektas, bet ir prekių ženklas. Sugalvojau kurti visą seriją ir taip pabaigiau magistrantūrą. Iš pradžių pats dariau viską nuo A iki Z, tačiau laikui bėgant nebespėjau visko aprėpti. Noriu daugiau atsidėti išskirtinių instrumentų kūrybai, naujoms idėjoms, o jų įgyvendinimą palikti profesionalams.


Nuotr. Rapolas parodoje „Holly Grail Guitar Show“

NAUJAUSIOS TECHNOLOGIJOS

Kiek iš viso gitarų esi sukūręs?

Iš viso siūlau dešimt gitarų, tačiau yra trys pagrindinės formos – skirtingų rūšių mediena, kitokie spalviniai variantai, „galvos“ formos, detalės. Bosinės gitaros beveik visada būna nesužymėtos (natų vietos), o vadinamųjų solo gitarų tokių niekas negamino, tad pirminė idėja buvo pagaminti solo gitarą be skirsnių. Be to, norėjau padaryti ją lengvesnę ir plonesnę, su gilesniu išlenkimu, kad būtų patogu groti sėdint. Kad galėtum groti tokia gitara, turi būti arba labai įgudęs muzikantas ir groti tiksliai, arba būti visiškas eksperimentatorius ir atsiduoti tam, kas išeina. Kadangi daug metų groju, baigdamas bakalauro studijas norėjau sukurti ką nors išskirtinio.

Vėliau reikėjo sukurti antrą modelį žmonėms, pripratusiems prie įprastų gitarų ir ieškantiems tokios pat sandaros, bet originalesnio dizaino instrumento. Didieji pasaulio gamintojai naudoja tą pačią medieną, technologiją, dizainą. Įrašo vieną modelį į 3D stakles ir paleidžia – tokia ta masinė gamyba. Realiai kopijuoja jau sukurtą produktą su savo prekių ženklu.

Mano gitaros pjaunamos iš vieno medienos lakšto ir nulakuojamos – dėl to būna stiprus rezonansas. Mediena nejungiama iš gabalų, kurie būna paslepiami po nepermatomais dažais, kaip daroma masiškai gaminant. Su staklėmis išpjaunamas tik kontūras, vėliau jis rankomis švitrinamas, klijuojamos detalės, tempiamos stygos. Idėja ir yra gaminti aukščiausios klasės produktus. Pabrėžiant tą unikalumą ant kiekvienos gitaros yra 24 karatų aukso užrašas LAVA.

Konsultavausi su pora gamintojų, daug skaičiau, nusipiešiau eskizus, padariau pirmąją gitarą ir pamačiau, koks neapsakomas jausmas groti su rankų darbo kūriniu.

Vieną gitarą sukūrei ypač naujovišką – iššauna lazerio šviesa, reaguojanti į rankos judesius. Norėjai sukurti ne tik naują gitaros dizainą, bet ir pakeisti žmonių požiūrį į jos skambesį?

Baigdamas magistrantūros studijas, bendradarbiavau su lazerių technologu ir sukūriau trečiąjį modelį. Galvojome, kuo galėtume papildyti gitaros skambesį. Dizaino prasme nematyti, kur prasideda ir baigiasi stygos; funkciškai gitaros viršuje įstatytas šviečiantis lazeris, reaguojantis į rankos judesius. Priklausomai nuo rankos atstumo keičiasi garsas, jis susietas su kompiuteriu, sintezatoriumi arba specialiųjų efektų aparatu.

Galima įsijungti kokį tik norį garsą: žmogaus dainavimą, kitos gitaros skambesį, elektroninius garsus. Be to, dešine ranka spaudžiant akordus, kaire lazeriu galima išilgai mažinti arba didinti garsą. Šiuo atveju jis veikia kaip atstumo matuoklis, labai tiksliai reaguojantis į bet kokį rankos judesį ir konvertuojantis juos į skaitmenis, – šiais galima kurti iki tol negirdėtus garsus. Tai – naujovė, pasaulis iki šiol to dar nematė.

Be to, ši gitara gaminama iš laivų statyboje naudojamo raudonmedžio, yra labai patvari ir minkšto skambesio, mat ši mediena turi daug porų. Prijungę aliumininį korpusą gauname pusiausvyrą tarp aukštų ir žemų dažnių. Tai tokia unikaliai skambanti pusiau akustinė, pusiau elektrinė gitara. Detalėms naudojame taip pat ypač patvarų varpų metalą.


Nuotr. Rapolas su Su žymiuoju gitaristu Andy Timmons

DIDELIŲ BERNIUKŲ ŽAISLAI

Prieš mėnesį dalyvavai prestižinėje parodoje Abu Dabyje – pristatei iš pirmo žvilgsnio lyg iš lavos išlietą gitarą. Kaip pavyko ją padaryti?

Abu Dabyje buvo organizuojama išskirtinių daiktų paroda „Big Boys Toys“, joje gali dalyvauti tik Anglijos karališkosios šeimos pakviesti prabangių prekių ženklų atstovai. Vasarą sulaukiau skambučio – man prisistatė septynerius metus iš eilės vykstančios parodos organizatoriai ir pranešė, kad esu atrinktas JAE karališkosios šeimos prisijungti prie kitų išskirtinių prekių ženklų naujienų pristatymo. Baisiai daug kainavo, nerealiai... (juokiasi.) Galėjau automobilį nusipirkti, bet nusprendžiau investuoti į produkto pristatymą.

Svarsčiau, ką tokio išskirtinio galėčiau pagaminti tai parodai, kad nelikčiau nepastebėtas. Nusprendžiau – gitarą iš dviejų kilogramų juodojo gintaro, primenančio lavą. Skaldėme luitą, užliejome jį specialia medžiaga, ji viską sujungė, bet išliko permatoma. Iš galo mirksint švieselėms gitara persišviečia ir atrodo kaip tekanti lavos masė. Nenorėjome lempučių montuoti viduje, nes nupigintų tokį ikonišką, skulptūrišką kūrinį. Smagiausia, kad atsispindi visa produkto idėja, be to, gintaras labai gerai rezonuoja garsą.

Parodoje dalyvavo tokie ženklai kaip „Bentley“, „Lamborghini“, „Toyota“. Iš dviejų šimtų dalyvių buvome tik keturi unikalių muzikinių instrumentų kūrėjai. Taip pat pristatyti lėktuvai, auksiniai dirbiniai, šveicariški laikrodžiai iš kosminių raketų metalo... Faktas, kad tai – viena prabangiausių parodų pasaulyje. Buvo stendų, kur viduryje salės auksinėmis sienomis padėtas vienas žiedas ar kiaušinis už 250 tūkst. eurų. Viena kanadiečių šeima už milijoną eurų siūlė man sukurti motociklą nuo nulio.


Ar dažnai vyksti į tokias parodas?

Prieš dvejus metus dalyvavau „Music Messy“ parodoje, didžiausioje Europoje muzikos mugėje. Ten buvau sutikęs Michaelio Jacksono gitaristą Gregą Howe’ą. Mažai vilties, kad tokioje parodoje koks dievukas išmėgins tavo gitarą. Dauguma jų turi įsipareigojimų didžiausioms gitarų kompanijoms, tačiau ne vienas sakė, kad turės omenyje ir susisieks, kai ieškos naujo instrumento. Vienoje parodoje dar teko lankytis JAV, o šį sausį vėl skrendu už Atlanto į pačią didžiausią muzikos instrumentų parodą pasaulyje „NAMM Show“. Ten susirenka geriausi planetos muzikantai, renkasi instrumentus, pasirašo sutartis su gamintojais.

PATIEMS IŠRANKIAUSIEMS

Kiek laiko užtrunka pagaminti tokį išpuoselėtą instrumentą?

Nelygu, koks modelis. Ilgiausiai užtrunka pagaminti lazerinę, nes ją reikia dar kiaurai ranka praskobti, bet įprastai – apie mėnesį, iki dviejų. Tenka laukti detalių, be to, užtrunka ir žingsnis po žingsnio atlikti visus gamybos darbus. Darome juos preciziškai, neskubame, nes svarbus galutis rezultatas.

Kol kas nesiekiu kurti gitarų vidutinei klasei, nes tokiu atveju turėčiau statyti gamyklą arba bendradarbiauti su Kinijos ar Indonezijos gamyklomis. Ieškau žmonių, vertinančių kokybę ir skambesį, o ne greito vartojimo dalykus

Savo gitaras pristatinėji pasaulinėse parodose. Tai prabangus, išskirtinis daiktas. Kokie žmonės jas užsisako?

Daugiausia bendrauju ir gitaras pristatinėju profesionaliems muzikantams. Jie seka naujausias tendencijas, nori išbandyti savo rankomis, girdi mažiausius garso netikslumus. Jeigu žmogus susijęs su muzika, jis grodamas jaus skirtumą tarp masinės gamybos gitaros ir pagamintos rankomis.

Tiesa, yra ir turtingų, muziką mėgstančių kolekcionierių arba stilingų, namus puoselėjančių žmonių, – jie įsigyja gitarą kaip interjero dekoro detalę. Dabar vieną gitarą išsiunčiau į JAV, o kitą – į Šveicariją. Gitarų jau esu siuntęs ir į Jungtinius Arabų Emyratus – stovi italų viloje, reprezentuoja LAVA ženklą.

Kadangi ženklas naujas, žmonės ilgai klausinėja, domisi, apžiūri ir tik tada užsisako. Tai nėra pigus, kasdienis daiktas, kurį gali įsigyti vienam kartui. Ne bet kas gali sau tai leisti, galbūt todėl lietuviai dar kol kas tik domisi. Su Marijono Mikutavičiaus gitaristu Robertu Semeniuku pristatėme gitaras Vilniuje vykusioje parodoje „AudioGourmet“ – tikrai pajutau susidomėjimą ir Lietuvoje.


SANTYKIŲ TERMOMETRAS

Kiek maždaug kainuoja LAVA gitara?

Nuo 3 500 iki 6 000 eurų. Vienetinių gitarų, gaminamų Vokietijoje ar Prancūzijoje, kainos nuo pastarojo skaičiaus tik prasideda, todėl tarptautinėje rinkoje turiu pranašumą. Kol kas nesiekiu kurti gitarų vidutinei klasei, nes tokiu atveju turėčiau statyti gamyklą arba bendradarbiauti su Kinijos ar Indonezijos gamyklomis. Ieškau žmonių, vertinančių kokybę ir skambesį, o ne greito vartojimo dalykus. Žinoma, už tokią sumą, kiek kainuotų gintarinė gitara, gali nusipirkti automobilį ar motociklą, bet kiekvienas išskirtinis daiktas ir nebūna skirtas masėms. Jis sukurtas vienam, muziką mėgstančiam žmogui, kuris pasiims gitarą pagroti ir tikrai neiškeis į namą.

Dirbi ne tik su „LAVA Guitars“ – kuri ir įmonių darbų aplankus, dalyvauji dizaino konkursuose. Ką dar esi sukūręs?

Prieš LAVA dar spėjau sukurti keletą pasisekusio dizaino gaminių – jie atsidūrė užsienio dizainerių spaudoje. Esu laimėjęs „Electrolux“ konkursą Lietuvoje, sukūriau į žmonių tarpusavio santykius reaguojančią pykčių gėlę. Tuo momentu, kai kyla įtampa, ji prasiskleidžia ir išskleidžia ultragarsą: užprogramuoti specialūs garsai – jų negirdi, bet veikia centrinę nervų sistemą ir ramina.

Pavyzdžiui, jeigu gėlė pakeičia spalvą, vadinasi, santykiai prastėja, o susipykus prasiskleidžia ir pradeda raminti. Ją kurdamas konsultavausi su pora fizikų, psichologe. Nors sukurtas tik konceptas, tokį įrenginį būtų galima realiai pagaminti.

Taip pat esu sukūręs lietuviškų raštų įkvėptą knygų lentyną, jos formą ir dydį gali keisti pats žmogus. Dar „Volvo“ sukūrėme sieninį laikrodį, o vėliau „persimečiau“ prie prekių stiliaus ir išvaizdos kūrimo, mano antrosios aistros. Kūriau logotipus verslo įmonėms, sporto mokykloms, parkams, muzikos grupėms, teatrams. Organizacijos – įvairaus stiliaus ir srities: įdomu analizuoti ir bandyti jas atspindėti piešinyje. Tai – mažesni projektai, kurių rezultatą gauti žymiai lengviau ir greičiau, tačiau mano didžioji puoselėjama meilė visada bus gitaros.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis