Dilema: ką iš tiesų reiškia būti „tobula“?

Ar kada susimąstei, ką iš tiesų reiškia žodis „tobula“? Neretai girdi sakant: „ši mergina tobula“, „jos veidas (figūra) atrodo tobulai“... Įdomiausia, kad, išgirdusi šias frazes, mintyse kiekviena nusipieštų kitokį vaizdinį. Ypač galvoje turint žodžių junginį „tobula išvaizda“.

Juk prieš 60 metų „tobula“ figūros savininke ir moteriškumo simboliu buvo laikoma Marilyn Monroe, prieš gerus 15 metų mados industrijoje įsigalėjo itin liekno kūno kultas, ir tai buvo suvokiama kaip „tobulas“ standartas, o šiandien jau diskutuojama apie tai, kad visai nesvarbu, ar dėvi XS, ar XL dydžio drabužius.

Galbūt atėjo laikas, kai vertinama asmenybė, plačiau žvelgiama į žmogaus stilių, savybes ir originalumą? Ar tikrai atėjo metas, kai ikonų ir standartų pasaulyje ieškome individualybių, tų, kurie ne tik seka, bet ir diktuoja tendencijas, ne tik vartoja, bet kuria, geba kritiška akimi vertinti greitai besikeičiančią aplinką, o, svarbiausia, – nepamiršta gyventi tikro gyvenimo: būti čia ir dabar bei įprasminti savo buvimą. Žodį „tobulybė“ jau seniai laikas keisti „išskirtinė“, „unikali“ ar „nepaprasta“. Tai patvirtino ir mūsų pašnekovai: modelių atrankoje sužibėjusi nestandartinės figūros savininkė Ugnė, kasdien su tobulo kūno troškimais susidurianti trenerė Inga, modelis Karolis ir vaizdo tinklaraštininkė Laura.

IŠGARSINO NESTANDARTAS

Jei dar visai neseniai žiūrėjai naujausią „Victoria‘s Secret“ madų šou ir pamąstei, kokius tobulus gyvenimus ir figūras turi šios merginos, viskas nėra taip nuostabu (vertėtų sakyti – „tobula“), kaip atrodo. „Angelai“ visus metus sunkiai dirba sporto salėje, gyvena viešumoje ir kiekvieną dieną turi tinkamai save pateikti, kad galėtų išlaikyti vardą mados pasaulio viršūnėje. Jos dėl vieno šou per metus paaukoja labai daug. Žiūrėdama į jas nepamiršk, kad egzistuoja ir daugybė kitokių figūrų, kurių savininkės – ne ką prastesni modeliai nei „Victoria‘s Secret“ „angelai“.

Jauna ir drąsi mergina Ugnė Savickaitė (16 m.) pernai aukštai iškelta galva žingsniavo podiumu „Mados infekcijos“ atrankoje ir dėl nestandartinės išvaizdos sulaukė įvairiausių nuomonių. Jos sprendimas dalyvauti buvo svarbus ne tik pačiai Ugnei: mūsų šalyje, kur vis dar gajus liekno kūno kultas, Ugnė neplanuotai tapo pozityvaus požiūrio į save ambasadore ir savo pavyzdžiu įrodė, kad, jei nori siekti svajonių, metas nebegirdėti žlugdančių, stereotipais paremtų komentarų.


Nuo atrankos praėjo beveik metai, mergina vis dar mokosi mokykloje (šiuo metu yra vienuoliktokė) ir aktyviai dalyvauja popamokinėje veikloje: lanko teatro būrelį ir mokyklos chorą. „Nelaikau savęs išskirtine, esu paprasta mergina, kuri galbūt kiek per garsiai kalba, skardžiai juokiasi ir kartais padaro gėdos savo draugams... Visa tai yra mano dalis, todėl nesigėdiju.“

Ugnė visiems parodė, kodėl svarbu laužyti standartus ir nors trumpam atitrūkti nuo to, ką mums šiandien diktuoja mados pasaulio virtuvė. Tačiau mergina visgi sutinka su faktu, kad praktiškai kiekvienas jaunas žmogus vienaip ar kitaip nori būti kaip daugelis, „kaip visi“, bet ilgainiui ateina suvokimas, jog laimė visgi yra ne tai: „Supratau, kad prie visko neprisitaikysi, tad geriausia būti savimi ir tuo džiaugtis, nes antro tokio kaip tu nėra“, – pasakojo Ugnė.

Visada reikia gerbti kitų nuomonę ir jų pasirinkimus, kad ir kokie blogi jie mums atrodytų.

Mergina, net ir išbandžiusi save modelio amplua „Mados infekcijos“ atrankoje, tvirtina, kad grožis – tai dar ne viskas. Net jei kalbama apie unikalumą ar išskirtinumą, tai turi prasidėti nuo žmogaus vidaus ir mąstymo, gyvenimo prioritetų. „Svarbiausia man – tolerancija, sugebėjimas užjausti. Šiandieninėje visuomenėje dažnai labai skubame, tarp darbų ir visokiausių veiklų pamirštame vieni kitus ir save. Visada reikia gerbti kitų nuomonę ir jų pasirinkimus, kad ir kokie blogi jie mums atrodytų“, – tikina Ugnė ir rodo pavyzdį, kad nuoširdumu ir tikrumu laimima daug daugiau.

IŠLAIKYTI BALANSĄ

Gerbti kito nuomonę būtina visose gyvenimo srityse. Kiekvienas renkasi, kaip nori atrodyti, tačiau visų svarbiausia – nepersistengti ir nepamesti sveiko proto, nerizikuoti savo sveikata. Atmink, kad žodis „dieta“ turėtų būti griežtai išbrauktas ir tavo žodyno, o į sporto salę vertėtų užsukti, kad iškrautum likusią energiją po dienos darbų ir sustiprintum kūną. Sveika mityba – puiki siekiamybė, bet atmink, kad badavimas ir per didelis fizinis krūvis gali atnešti ne gerų rezultatų, o labai pavojingų pasekmių...

Apie teikiamą sporto naudą daug galėtų papasakoti garsi bikini fitness sporto atstovė Inga Žuolytė (22 m.). Mergina ne tik aktyviai sportuoja, dirba su klientais sporto salėje, lankosi ir gilina žinias įvairaus pobūdžio sporto, mitybos, sveikatingumo mokymuose ir seminaruose, turi savo kuriamų drabužių liniją „INZO clothes“, bet ir studijuoja pramogų industriją Vilniaus Gedimino technikos universitete.

Jaučiuosi puikiai sverdama tai 10 kg daugiau, tai mažiau, nes šalia yra žmonių, kurie mane myli ir džiaugiasi matydami laimingą.

Inga niekada negalvojo, kad bus profesionali sportininkė. Kaip pati teigia, šio sporto profesionalumo kaina yra itin didelė: „Dažnai klaidingai manoma, kad tai turi daug bendro su sveikatingumu. Taip, sportininkai iš esmės maitinasi sveikai (kai nesiruošia varžyboms), bet paskutiniai mėnesiai iki jų būna sunkūs, įtempti ir alinantys. Apie emocinę ir psichinę būklę nėra net kalbos – nuolatos būni piktas, pavargęs ir tą pyktį išlieji dažniausiai ant niekuo dėtų namiškių. O juk gyvenant kartu pasiruošimo varžyboms periodas jiems nė kiek ne lengvesnis nei tau pačiam.“


Ingos nuomone, pasiekti rezultatai – ne visada yra raktas į laimę, o grožį ji suvokia tikrai ne pagal išryškintų raumenų skalę: „Galbūt nuskambės banaliai, bet man gražiausia, kai žmogus pasitiki savimi ir jaučiasi laimingas. Pagrindinis grožio kriterijus gyvenime, mano manymu, yra meilė sau: jei nemylėsi pati savęs, kaip tave galės mylėti kas nors kitas? Jaučiuosi puikiai sverdama tai 10 kg daugiau, tai mažiau, nes šalia yra žmonių, kurie mane myli ir džiaugiasi matydami laimingą.
Inga pabrėžia, kad tobulas kūnas ar ištreniruotas presas nėra svarbiausias dalykas.

Net būdama profesionalaus sporto atstovė Inga aiškina, kad kur kas svarbiau, ar esi susigyvenusi su savo vidumi: „Tai, kaip žmogus jaučiasi viduje, visuomet atsispindi išorėje, veide, akyse. Žinoma, fizinis aktyvumas, kokybiškas ir sveikas maistas, geras poilsis, tinkamos kūno priežiūros priemonės – neatsiejama meilės sau ir savo kūnui dalis, tikrai suteikianti pasitikėjimo savimi. Beje, apskritai kalbant, daugelis mūsų turi daug ką patirti ir išbandyti, kad atrastų, kas teikia tikrąjį džiaugsmą, laimę, pilnatvės jausmą ir vidinę harmoniją.“ Atmink, kad sulieknėjusi savaime netapsi nei laimingesnė, nei mylimesnė ar labiau savimi pasitikinti, – šie dalykai stiprinami ne sporto salėje, o pažvelgus į savo vidų.

SUNKESNIS KELIAS

Puoštis blizgučiais daug paprasčiau, nei investuoti į savo asmenybę, tuo labiau kad gyvenime labai mažai situacijų, iš kurių išsisuksi vien dailiu veideliu. Egzistuoja dalykų, kurių pasiekti nepadės net tobuliausia išvaizda, nes šiandien žodis „gražu“ neretai apima visumą, kai vien išorės nebeužtenka, ir tenka gerokai padirbėti su savo asmenybe, o ne tik su makiažo šepetėliu... Net ir modeliams, kuriems darbą užtikrina nepriekaištinga išvaizda, atėjo sudėtingesni laikai. Pasaulis trokšta asmenybių, todėl norėdamas tapti profesionaliu modeliu turėsi kokiu nors būdu išsiskirti iš minios gražuolių.

Man kelionės – geriausias dalykas, kurį galima nusipirkti už pinigus ir investuoti į save. Jos praplečia pasaulėžiūrą, mąstymą, keičia asmenybę iš pagrindų. Taip pat – ir knyga.

„Nėra nė vieno paprasto darbo: kiekvienas reikalauja maksimumo, jeigu nori būti geriausiu tam tikroje srityje. Nesvarbu, ar būtum dizaineris, ar fotografas, turi atiduoti visą save, kad kiti pastebėtų ir įvertintų“, – teigia Karolis Inokaitis (21 m.), Lietuvoje ir pasaulyje gerai žinomas modelis, šį darbą dirbantis jau 7 metus. Nors būti modeliu – daug energijos reikalaujantis darbas, tačiau vaikinas tuo neapsiriboja: studijuoja kūrybinių industrijų dizainą, laisvalaikiu piešia, daug keliauja ir neseniai pradėjo kurti vaizdo tinklaraštį asmeniniame „Youtube“ kanale.


Vaikinas labai žemiškai ir realiai vertina savo darbo subtilybes: „Taip, modeliai užsidirba pinigų. Kelionės, kvietimai į įvairiausius vakarėlius dažnai susuka galvas, tačiau, jei esi protingas, į kairę ar dešinę nenuklysi, nors, neneigsiu, kad dažnai įtaką daro tave supantys žmonės. Reikia turėti valios ir suprasti, kad modelio darbas – tai ne tie gražūs vaikinai ir merginos, kuriems mokama, kad ateitų pasėdėti į vakarėlius“, – pasakojo Karolis.

Savo gyvenimo varikliuku vaikinas laiko visai kitus dalykus – atskleidė, kad didžiausia jo aistra yra kelionės. Dirbant modeliu svarbu rūpintis ne tik išoriniu grožiu, bet ir vidumi: „Man kelionės – geriausias dalykas, kurį galima nusipirkti už pinigus ir investuoti į save. Jos praplečia pasaulėžiūrą, mąstymą, keičia asmenybę iš pagrindų. Taip pat – ir knyga. Ją keliaujant visada būtina turėti su savimi. Tai – geriausia kombinacija.“

Kalbant apie šiandieninę grožio sampratą, vaikinas nedvejodamas aiškina, kad jaunam žmogui būtina klaidžioti tarp įvairiausių tendencijų, norint atrasti save, tačiau pastebi, jog jaunos merginos kartais per daug iš savęs reikalauja: „Dauguma merginų per daug rūpinasi savo išvaizda. Nesakau, kad jos turi būti apsileidusios, bet savo išorei kasdien skirti po dvi valandas yra per daug. Pagalvokite: per metus jūs prarandate visą mėnesį gyvenimo... Ar tikrai to reikia? Būkite savitos, stenkitės išsiskirti, nesivaikykite tendencijų, o jas diktuokite, juolab kad Lietuvoje gyvena vienos gražiausių merginų pasaulyje! Ir nemanykit, kad vaikinams lengviau. Mums lygiai taip pat primetama įvairių standartų, tačiau, mano nuomone, vaikinai jiems kiek „atsparesni“. Gal mes esame šiek tiek paprastesni, nes vaikinams svarbiau ne išvaizda, o stilius, kasdieniai drabužiai.“


PAVYZDŽIŲ PAIEŠKOS

Daug laiko praleidi sėdėdama prie kompiuterio, žiūrinėji „Instagramo“ nuotraukas telefone, ieškai įdomių idėjų, tačiau neretai viskas atrodo pernelyg gražu, kad būtų tikra? Tada būtų pats laikas užsukti į „Youtube“ pasižiūrėti nuoširdumu ir gyvenimo džiaugsmu trykštančių lietuvaičių – vaizdo tinklaraštinikių.

Viena iš pirmųjų lietuviškų vaizdo tinklaraščių įkūrėjų „Youtube“ erdvėje – Laura Judickaitė, sekėjams žinoma kaip Lauritta (22 m.). Mergina yra kūrybinių industrijų studentė, dirba projektų vadove vaizdo projektų kompanijoje – yra atsakinga už įvairius lietuviškus „Youtube“ kanalus. Mergina „Youtube“ gyvenime dalyvauja ne tik kaip kūrėja, bet ir kaip žiūrovė: prenumeruoja galybę kanalų ir aktyviai juos stebi.

Coco Chanel yra pasakiusi: „Rūpinimasis savimi turi prasidėti nuo širdies, antraip jokia kosmetika nepadės.“

Dažnai tinklaraštininkės įsivaizduojamos tobulai atrodančios nuotraukose ar prieš kameras, kai reklamuoja įvairius produktus, tačiau Laurą būtų galima išskirti kaip vieną iš tų merginų, kurios save parodo tikrą, tarsi gyvenimą perkeltų į virtualią erdvę ir pasidalytų su savo sekėjais. Pati mergina tikina, kad jos, kaip vaizdo tinklaraštininkės, misija – ne pasakyti, kad kažkas turi nusipirkti tą ar kitą prekę, o rodyti, kas patinka jai pačiai, papasakoti apie naujienas, netgi pasakyti, kad kuris nors produktas ar daiktas nevertas dėmesio, o sumokėti pinigai bus tiesiog iššvaistyti.


„Nemanau, kad žmogus bus laimingesnis, jei turės daugiau daiktų. Bet tikiu, kad naudodami kokybiškas priemones ar dėvėdami drabužius, su kuriais puikiai jaučiamės, galime pagražinti savo kasdienybę“, – teigia Laura. Noras išbandyti kuo daugiau, siekis parodyti save, investuoti į materialinį gėrį ne visada yra blogybė, tiesiog reikia suprasti, ar tau to tikrai reikia.

Laura nedvejojama įvardija didelę šiandienos problemą: išgalvotas ir dirbtinas tobulumas iškreipia jaunų merginų požiūrį į save, grožį ir daro įtaką jo suvokimui, bet būtent internetinė erdvė gali būti labai naudinga besiformuojančiai jaunai asmenybei, tik reikia žinoti, ką jame nori surasti. „Internetas padeda suvokti, kad nebūtina tapatintis su įžymybėmis. Aišku, žinomi žmonės visais laikais diktavo, kas yra madinga, ir tai natūralu. Bet būtent interneto kultūrai turime būti dėkingi už įvairovę. Paauglystė apskritai yra tas metas, kai ieškai savęs, ieškai pavyzdžių ir žmonių, į kuriuos lygiuodamasis atrandi save“, – sakė Laura. Mergina „Youtube“ platformą laiko vieta, kur pati gali pasisemti įkvėpimo, dažnai – net drąsos rengtis, atrodyti taip, kaip nori, ar tiesiog būti savimi.


Sklando toks kraupokas juokelis... Ko žmonės dažniausiai gailisi mirties akimirką? Dietų ir laiko, praleisto sporto klube. Žinoma, spalvos sutirštintos, bet, jei iki šios vietos atidžiai skaitei straipsnį, tikriausiai nereikia dar kartą aiškinti, kad tobula išvaizda ir kruvinos pastangos jai pasiekti – tikrai ne tinkamiausias laiko praleidimo būdas.

Esi jauna mergina, kurianti tau svarbių vertybių skalę, todėl niekas kitas, tik pati nuspręsi, kokia nori būti: ieškok, klysk, išbandyk ir atrask savo gyvenimo vertybes. Gimei unikali, todėl nesistenk tapti kieno nors kopija. Coco Chanel yra pasakiusi: „Rūpinimasis savimi turi prasidėti nuo širdies, antraip jokia kosmetika nepadės.“ Viskas, ką girdi, matai, ir visa aplinka, kuri tave supa, yra tik patarėjai, o kaip jų patarimus pritaikysi – tavo pačios reikalas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis