Kontracepcijos būdai, apie kuriuos gali būti negirdėjusi

(1)

Tai, kas apimtiems aistros žmonėms atrodo visai nesvarbu, kitą rytą tik pramerkus akis gali kelti didelį galvos skausmą – o ką daryti dabar? Juk iškart nesužinosi, ar esi nėščia, tad skaičiuoji ant pirštų dienas ir vėluojant mėnesinėms kasdien kuri skirtingus scenarijus, kaip reikėtų pasakyti tėvams, kokia būtų vaikino ir bendraklasių reakcija, galiausiai, o kaip augintum kūdikį. O jei dar esi nepilnametė...

Kad suaugusiųjų problemomis nereiktų pradėti gyveni dar mokykloje, susitikinėdama su vaikinu apie kontracepciją pagalvok iš anksto. Atmink, niekas tavęs neapsaugos geriau nei tu pati!


TAMSIEJI LAIKAI


Viduramžiais buvo tikima, kad nuo nėštumo apsaugo siera iš mulo ausies, žebenkšties sėklidės bei juodo katino dešinės pusės kaulas. Pirmoji žinoma kontraceptinė priemonė moterims – apsauginis kaištis iš krokodilo mėšlo, medaus ir natrio karbonato. Jau skamba kraupiai, tiesa?.. Kinijos moterys, reguliuodamos vaisingumą, prieš lytinius santykius gerdavo grafitą ir gyvsidabrį, tad dažnai jų bandymai apsisaugoti baigdavosi mirtimi. Indijoje ir Šri Lankoje nenorinčios pastoti moterys valgydavo papają, o kaip barjerinę apsauginę priemonę senovės žmonės naudodavo gyvulių žarnas. Tokius prezervatyvus naudojo jau egiptiečiai. Jie buvo pagaminti iš žuvų ir gyvulių žarnų. Hormoninės kontracepcijos era prasidėjo tik sulaukus XX amžiaus. Pirmosios kontraceptinės tabletės išradimas sukėlė socialinę revoliuciją, kuri suteikė merginoms ir moterims naują socialinį statusą.


Negyvename viduramžiais, tad jei draugauji su vaikinu ir manai, kad jūsų santykiai veda prie lytinių, nelauk paskutinės akimirkos. Geriausia būtų abiem pasikalbėti iš anksto, kaip žiūrite į intymumą, leisk jam suprasti, kad šiuo klausimu turi tvirtą nuomonę ir jokios rizikos tau nereikia. Tačiau kontracepcijos būdų yra tiek, kad jų visų dažnai nežino ne tik vaikinai, bet ir merginos. Vieni jų skirti nuolatiniams lytiniams santykiams, kiti jau gimdžiusioms moterims, treti reikalauja didelių išlaidų, o ketvirti negarantuoja patikimo saugumo. Pats metas išsiaiškinti, kokia kontracepcija labiausiai tinka jaunoms merginoms ir ką joms pataria profesionalai. Mums į pagalbą stojo akušerė-ginekologė Kristina Stanislovaitytė.


AŠTUONI BŪDAI NEPASTOTI


Populiariausi du kontraceptikai, kuriuos paprastai renkasi merginos – prezervatyvai arba kontraceptinės tabletės. Tačiau tai toli gražu ne visi apsaugos būdai. Šiuolaikinė kontracepcija skirstoma į ilgo ir trumpo veikimo metodus. Pastariesiems priskiriama kontraceptinės tabletės, barjeriniai metodai (diafragmos ir moteriški prezervatyvai), makšties žiedas ar kontraceptinis pleistras.


Ilgo veikimo metodams priskiriamos injekcijos, poodiniai implantai, gimdos spiralės su variu ir hormoninės gimdos spiralės. Iš visų apsauginių priemonių nehormoniniai – varinė spiralė ir barjeriniai metodai, tokie kaip prezervatyvai ar diafragmos. Visi kiti metodai veikia hormoniniu principu, reiškia, kad jie turės įtakos tavo organizmo veikimui ir gali pasireikšti šalutinis poveikis. Daug moterų nusiteikusios prieš hormonines priemones, bet natūralaus planavimo metodai ar nutrauktas lytinis aktas neužtikrina patikimos apsaugos: net kas ketvirta pirmenybę jiems teikianti mergina pastoja. Hormoninė kontracepcija – pati patikimiausia, jai šiuo atžvilgiu niekas neprilygsta. Žinoma, ji turi kitų minusų, pavyzdžiui, neapsaugo nuo lytiškai plintančių ligų. Pagal pastarąją savybę kol kas nepralenkiami prezervatyvai, tačiau procentinis jų patikimumas nuo nėštumo šiek tiek žemesnis.


KAS LABIAUSIAI TINKA?


Kiekviena mergina turėtų atsakyti sau į penkis klausimus, kuriuos užduos ir ginekologas, po apžiūros galintis parinkti tinkamiausią apsaugos būdą:

1. Kokiam laikotarpiui tau reikalinga kontracepcija?

2. Kaip dažnai lytiškai santykiauji?

3. Turi vieną mylimąjį ar jie keičiasi?

4. Kokią sumą kas mėnesį gali skirti kontracepcijai?

5. Ar kontracepcija reikalinga tik apsaugai nuo nėštumo, ar ir gydymui?

Atsakiusi į klausimus su ginekologu dviese rasite tinkamiausią apsaugos būdą. Svarbu, kad nebijotum gydytojui pasakyti tiesos ir nesigėdytum papasakoti savo problemų. Ginekologai kiekvieną dieną susiduria su tokiomis istorijomis, o jų pagrindinis darbas tau suteikti visokeriopą pagalbą ir konfidencialumą, tad gali jais visiškai pasitikėti. Jei pas ginekologą dar nesi buvusi, štai keletas kontracepcijos priemonių aprašų. Galbūt žinodama apie jas jausiesi drąsesnė ir labiau pasitikėsi savimi?


KONTRACEPTINĖS TABLETĖS


Jeigu tavo santykiai su vaikinu nepastovūs, jūs negyvenate kartu ir susitinkate keletą kartų per mėnesį, kontraceptinės tabletės galbūt nėra pats tinkamiausias pasirinkimas. Tuo labiau jei abejoji, ar tikrai sugebėsi jas reguliariai kiekvieną dieną gerti. Jei pamirši, tai reiškia, kad sutrikdysi savo mėnesinių ciklą, o apsaugos priemonė nebetarnaus pagal paskirtį ir neatliks pagrindinės užduoties – apsaugoti nuo neplanuoto nėštumo. Šiuo atveju tabletės tau nėra tinkamiausias kontraceptikas. Jeigu neturi pastovaus mylimojo ir gyvenimo ritmo su juo, neabejotinai naudokite prezervatyvus. Tokiu būdu apsisaugosi ne tik nuo nėštumo, bet ir nuo nepageidaujamų lytinių ligų. Taip pat alternatyva gali būti kontraceptiniai pleistrai, poodiniai implantai ar hormonus išskiriantis žiedas, keičiamas tik kartą per mėnesį. Hormonų injekcijas reikia atlikti kartą per 2 mėnesius, tad apie jas neturi galvoti kiekvieną rytą.


Kontraceptinės tabletės yra skiriamos dviem tikslais: pirmas – apsaugoti nuo neplanuoto nėštumo, o antras – išgydyti tam tikrą negalavimą, sureguliuoti menstruacijų ciklą, gydyti cistas bei endometriozę, premenstruacinį sindromą (PMS), skausmingas ir gausias mėnesines. Pradėjus vartoti tabletes šios ligos ir požymiai sušvelnėja, tačiau tikrai ne absoliučiai visoms jos yra tinkamos vartoti. Net gydytojui išrašius kontraceptikų, kuriuos pradėjus gerti nuolat skauda galvą, maudžia širdies plote ar tirpsta galūnės, kontraceptikų vartojimą reikia tuoj pat nutraukti. Be to, būna, kad geriant tam tikras kontraceptines tabletes organizme ima kauptis skysčiai, tad mergina jaučiasi išpurtusi. Tokiu atveju taip pat reikia keisti kontraceptiką.


KONTRACEPTINIS ŽIEDAS


Žiedas nedideliais kiekiais išskiria hormonus tris savaites, bet apsauga nuo nėštumo išlieka visą mėnesį. Žiedo sudėtyje yra tie patys hormonai kaip ir kontraceptinėse tabletėse – estrogenas ir progestinas, tačiau mažesniais kiekiais. Jo patikimumas toks pat, kaip ir kontraceptinių tablečių.


Tai patogi apsisaugojimo priemonė, nes žiedas naudojamas vieną kartą per mėnesį, o vėmimas ar viduriavimas nemažina kontraceptinio žiedo efektyvumo. Neturėtum pamiršti, kad nustojus vartoti iškart atsinaujina vaisingumas. Šalutinis poveikis pasitaiko šiek tiek rečiau nei vartojant tabletes dėl mažesnio hormonų kiekio. Kaip žiedo minusai vardijami kontraceptinio žiedo jautimas tau arba mylimajam santykių metu, tačiau ginekologai tai labiau laiko mitu.


KONTRACEPTINĖS SPIRALĖS


Tik gimdžiusioms moterims taikoma hormoninė gimdos spiralė suteikia visiškai patikimą apsaugą nuo nėštumo penkerius metus. Taip pat dar ji yra skirta nuolatinius lytinius santykius turinčioms merginoms. Tiesa, esant reikalui spiralė gali būti išimta ir anksčiau. Spiralė visą naudojimo laiką išskiria mažą hormono progestino kiekį, todėl pašaliniai poveikiai yra labai reti, o išėmus spiralę vaisingumas atsistato iš karto. Ginekologė įspėja, kad pirmaisiais naudojimo mėnesiais yra didesnė tikimybė susirgti uždegiminėmis dubens ligomis, be to, labai retai pirmaisiais mėnesiais kiaušidėse gali atsirasti nedidelių cistų.


PROGESTINO INJEKCIJOS


Hormono progestino injekcijos švirkščiamos į raumenis kas du ar tris mėnesius. Jų patikimumas labai aukštas, apie 99 %. Be to, jį gali vartoti merginos, dėl alerginių priežasčių negalinčios gerti kontraceptinių tablečių. Tačiau injekcijos skirtos tik nuolatinius santykius turinčioms merginoms. Gali sutrikti menstruacijų ciklas, atsirasti galvos skausmai, spuogai, didėti svoris. Svarbu atsiminti, kad nustojus daryti progestino injekcijas vaisingumas atsistato po kelių mėnesių ar net po metų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis