Dvyliktokė Beatričė Svaickaitė: modelio darbas nuo keturiolikos ir pasaulinių mados ženklų dėmesys

Vilnietė Beatričė Savickaitė (18) savo laimę modelių pasaulyje nusprendė išbandyti keturiolikos. Nuėjusi į atranką ji pasitarė su profesionalais ir nusprendė – reikia dar porą metų ūgtelti. Po jų į modelių darbą Simono Daukanto gimnazijos dvyliktokė įsitraukė su trenksmu. Dirbo Japonijoje, Paryžiuje, o šių metų pradžioje tapo BERSHKA pavasario ir vasaros mados kolekcijos veidu, o dabar ir išsvajotasis Niujorkas ranka pasiekiamas. Užteko vienos žinutės per pertrauką, kad gyvenimas pasikeistų neatpažįstamai.

Kelerių pirmą kartą atėjai į modelių atranką?

Man buvo keturiolika, kai netikėtai pamačiau straipsnį internete apie modelių agentūros „Image Group“ organizuojamas atrankas. Kad būtų drąsiau, susitarėme ir į atranką nuvažiavome su drauge. Jai tuomet nepasisekė, o man iškart pasiūlė darbo kontraktą. Sunkiai tuomet suvokiau, kad viskas gali įvykti taip greitai.

Ar buvo papildomų prašymų numesti svorio, padailinti figūrą?

Man buvo ir yra šiek tiek problemų dėl ūgio. Dabar jau atitinku standartą, bet tuomet buvau šiek tiek žemesnė, tad rimtesnę mano veiklą atidėjo porai metų. Agentūra galvojo, kad paaugsiu dar šiek tiek centimetrų ir spėjimas pasitvirtino, paaugaus net tris. Minimalus ūgis fotomodeliui yra 1,72 cm, o mano ūgis dabar siekia 1,73 cm. Podiumui reikia dar aukštesnių merginų. Kitą vertus, pastebiu, kad ūgis nebėra toks kertinis dalykas, dizaineriai kolekcijoms ima ir žemesnes merginas.

Kiek laiko reikėjo laukti pirmųjų darbų?

Kontraktą pasirašiau iš karto, tačiau veikla nebuvo tokia intensyvi, neturėjau tiek daug darbų. Pačioje atrankoje tikrai nebuvo jauku, jaučiausi tokia mažytė. Visos kitos merginos atrodė labai gražios panelės. Reikėjo tik praeiti, pasikalbėti, iš tikrųjų, nieko baisaus nebuvo. Paskui prasidėjo fotosesijos, modelio darbo vis daugėjo. Dabar viskas pasikeitė iš esmės.

Į atrankas ateidavai su mokykline uniforma. Ar mados pasaulis iki tol tau buvo svetimas?

Mokykloje nuolat dėvėdavau uniformą, o skubėdama į kastingus nepersirengdavau. Aš toks žmogus, kuris dažnai kažkur skrajoja, tad tai nespėdavau persirengti, tai pamiršdavau. Be to, aš ir šiaip neturėjau jokio stiliaus pojūčio, kol neatėjau į agentūrą ir neatsidūriau mados versle. Dabar atrodau visiškai kitaip. Nuvažiavusi į Paryžių pajaučiau aukštosios mados dvelksmą, lyg įgavau savo stiliaus pojūtį. Būdama apsupta mados pasaulio žmonių ir stebėdama juos, pasigavau idėjų, kaip būti stilinga.

 Beatričė Savickaitė
Beatričė Savickaitė
Bershka

Kelerių metų išvykai į pirmąją savo darbo kelionę?

Pirmą kartą išvažiavau šešiolikos. Tuomet gavau dviejų mėnesių pasiūlymą Japonijoje. Buvo vasaros metas, tad nepraleidau pamokų. Jau porą metų priklausiau agentūrai, tad visi buvo pripratę prie minties, jog galiu bet kada išvykti. Dėl to nebuvo labai didelio streso. Be to, tai nebuvo pirmoji mano vienos kelionė, tai irgi padėjo psichologiškai nusiraminti. Buvo labai smagi kelionė, per tuos mėnesius nepatyriau nei vieno nemalonaus incidento.

Ar taip modelio darbą įsivaizdavai prieš ateidama į agentūrą?

Buvo šiek tiek sunku, nes turėjau labai daug darbo. Yra kastingai, atrankos, esi nuolat užsiėmęs ir pavargęs. Nepaisant to, grįžusi iš Japonijos aš dar labiau užsinorėjau dirbti modeliu. Ir iki šiol visi turėti darbai man labai patiko. Šią vasarą beveik mėnesį praleidau Paryžiuje. Pajutau didelius Azijos ir Europos skirtumus. Japonijoje darbo yra žymiai daugiau, o jo valandos kur kas ilgesnės. Europoje – šiek tiek laisviau, pati kultūra mums artimesnė, tad lengviau bendrauti ir susikalbėti su žmonėmis. Dirbti galbūt lengviau Europoje, bet ir konkurencija čia žymiai didesnė. Dabar dirbu Lietuvoje, nes išvažiuoti į užsienį negaliu dėl mokyklos. Baigusi ją noriu išvykti ir didesnę laiko dalį skirti modelio darbui, šiek tiek atidėti studijas. Ši veikla man patinka, matau joje perspektyvų, tad kodėl nepabandyti?

Ar yra pasaulyje miestas, kur labiausiai norėtum pakliūti dirbti?

Kaip ir dauguma modelių, svajoju patekti į Niujorką. Dabar ši idėja jau tampa visai reali, nebe svajonių lygio.

Modelio darbas apipintas ne vienu stereotipu. Ar turėjai nuomonę apie šią profesiją iš anksčiau? Kaip reagavo tėvai nusprendei ją išbandyti?

Tėvai nebuvo nusiteikę labai priešiškai. Jeigu aš radau sritį, kurioje man patinka ir sekasi, jie tik skatino nesustoti. Iš tikrųjų, stereotipų yra ir jie neatsiranda iš niekur, tačiau viskas priklauso nuo asmenybės. Jeigu esi stiprus žmogus, sugebėsi atrasti tinkamiausią kelią bet kokioje situacijoje. Šiame darbe yra pavojų, kuriuos atlaikyti galima tik tiksliai žinant savo pareigas ir prioritetus.

Beatričė Savickaitė
Beatričė Savickaitė
Bershka

Šiuos metus pradėjai įspūdingu debiutu naujame BERSHKOS pavasario ir vasaros video pristatyme. Kaip tave pastebėjo vienas didžiausių mados tinklų?

Labai netikėtai! Kadangi dirbau Paryžiuje ir ten turiu agentūrą, BERSHKA ieškojo veidų savo pavasario kolekcija pristatyti, tad mane susirado būtent toje agentūroje. Aš sėdėjau mokykloje, kai per pertrauką gavau el. laišką, kad išvažiuoju fotografuotis BERSHKAI. Į Tenerifės salą skridau dviems dienoms. Man ten dirbti labai patiko, jaučiausi lyg kokį kino filmą filmuodama, aikštelėje buvo naujausia įranga ir profesionalų komanda, kurią sudarė gal trisdešimt žmonių. Tuo tarpu modeliai buvome vos trys!

Kur dabar galima išvysti šias nuotraukas ir video pristatymą?

Tai buvo tarptautinė kampanija, skirta visam BERSHKA tinklui. Video pristatymą rodo visų BERSHKA parduotuvių ekranuose, o nuotraukas naudojamos pristatymuose, kataloguose ir įvairiausiose prekės ženklo demonstracijose. Save netikėtai pamačiau ir Vilniaus parduotuvėje. Buvo kartu keista ir labai malonu matyti savo veidą ekrane. Galime sakyti, tai didžiausias iki šiol mano karjeros projektas.

Ar pradėjusi dirbti modeliu laikaisi specialių dietų? O gal turi savo mitybos rėžimą, kurio nuolat laikaisi?

Man nereikia daug vargti dėl svorio priežiūros, nes smulkutė esu nuo mažens. Aišku, pradėjusi modelio karjerą stengiuosi valgyti mažiau miltinių patiekalų ir riebalų, o dabar pradėjau veganišką dietą, bet noriu ją išbandyti labiau dėl savęs, ne dėl mažesnių centimetrų. Pastebėjau, kad svoris, pradėjus dirbti, išliko nepakitęs.

Kas tau labiausiai patinka modelio darbe?

Man labiausiai patinka tai, kad kitą dieną nežinai, kur reikės eiti ir kokius žmones sutiksi. Kiekviena diena modelio darbe yra nauja. Tad toms, kurios dabar dvejoja, ar verta bandyti, galiu atsakyti – labai verta. Žinoma, reikia atsižvelgit į reikalavimus, mat jeigu visiškai jų neatitinki, neverta gaišti laiko. Yra tam tikras ūgis ir apimtys, kurias, lyg šventą taisyklę, reikia atitikti. Jei į nustatytus rėmus pataikai be problemų, būtų nuodėmė nenueiti ir neišbandyti savo sėkmės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis