Vienintelė pasaulyje, kurios vardas - Lietuva(INTERVIU)

Kai Jungtinių Amerikos Valstijų gyventojui pasakysi, kad esi iš Lietuvos, šis jokiu būdu neparodys, kad sutriko. Vietoj to sumaniai paklaus: „kokioje ji valstijoje”? Taip, panašu, kad daugeliui amerikiečių gyvenimas už jos ribų neegzistuoja. Tačiau „Panelės” žurnalistas Orijus Gasanovas, bekeliaudamas po galimybių šalį, sutiko juodaodę merginą, kuri ne tik tiksliai žino, kurioje vietoje yra mūsų šalis, bet ir puikiai išmano jos istoriją!

Lithuania Williams (21 m.) taip pat myli krepšinį ir tiesiog didžiuojasi savo unikaliu vardu. Jį jai išrinko tėtis, kuris užsimerkęs bedė pirštu į žemėlapį. „Panelė” nesiginčija – gražesnio vardo turbūt ir negalėjo būti.

Kaip atsitiko, kad už 7 tūkstančių kilometrų, viename didžiausių pasaulio miestų Niujorke, juodaodžių rajone gyvena būsimoji virėja ypatingu vardu – Lithuania Williams (21 m.)? Istorija paprasta: emigrantas iš Panamos ponas Williamsas, kai reikėjo sugalvoti vardą antrajai savo dukrai, pirštu bedė į žemėlapį. Ir pataikė tiesiai į Europos vidurį – Lietuvą (angl. Lithuania)!

Dėl geresnio gyvenimo iš Panamos į didžiausią ir perspektyviausią JAV miestą Niujorką emigravęs ponas Williamsas visada mėgo aplinkinius pralenkti originalumu. Tai jis paauglystėje kokią keistą šukuoseną susisukdavo, tai džinsus iškarpydavo. Todėl nieko keisto, kad sukūręs šeimą Williamsas irgi nenusiramino. Kai jiems su žmona gimė pirmoji dukra – jai vardą rinko gimdyvė, nusprendusi duoti tradicinį panamietišką. Užtat kai gimė antroji mažylė – vardo galvojimo ėmėsi pats Williamsas.

Šiai misijai neužteko savaitės, dviejų... Į galvą lindo arba kvaili, arba per daug įprasti vardai. Būtų sunku suskaičiuoti, kiek įvairių vardų žodynų jis tuo laikotarpiu pervertė. Ir kai visai niekas prie dukrelės veido nelipo, atsistojo Williamsas prie žemėlapio. Suko galvą kokios šalies žodyno dar neperskaitė. Susipainiojo galiausiai vyrukas, susinervino, kiek dar be vardo dukrai teks kentėti. Ir tada į galvą šovė unikali idėja. „O kas, jeigu pirštu dursiu į žemėlapį? Juk jame tiek daug gražių, egzotiškai skambančių valstybių pavadinimų“, – pagalvojo jis.

AČIŪ ŽEMĖLAPIUI!

Pirštu bedė labai užtikrintai. Taip, kad žemėlapyje toje vietoje net maža skylutė liko. Apsidžiaugė, kad pataikė ne į kokią Šiaurės Korėją ir ne į Dramblio Kaulo Krantą... Pono Williamso palikta žymė rodė, kad dukrelė privalo tapti Lietuva. Neseniai atgavusi nepriklausomybę žemės ūkio šalis, kurioje dažnai ir gausiai lyja. Šių teigiamų faktų pakako, kad tėvai užregistruotų dukros vardą.
Po metų, kai šeima susilaukė dar vienos dukros, žemėlapio tėvas jau nebebadė. Kad mažoji Lietuva nesijaustų keistai, jos sesė gavo Latvijos (angl. Latvia) vardą.


Lithuania Williams. Asmeninio archyvo nuotrauka

VIENINTELĖ PASAULYJE

Nors oficialių duomenų apie tai niekas nerenka, ilgai tikrinę mes galime skelbti, kad ši juodaodė mergina vienintelė pasaulyje turi mūsų šalies vardą. Nei vardų žodynuose, nei feisbuke, kuriuo naudojasi milijonai žmonių visame pasaulyje, nepavyko aptikti kitos Lithuanios ir net Lithuaniaus. Aišku, niekas neatmeta galimybės, kad kur nors nuo civilizacijos atitolusioje Afrikos gentyje kas nors taip vadinasi. Su sesers vardu Latvija – lygiai tas pats.

(Esu žurnalistas iš šalies, kurios pavadinimas toks pats, kaip tavo vardas. Ar žinai ką nors apie Lietuvą?) „Visada jaučiausi išskirtinė dėl šio vardo, tačiau būdama mažytė nesigilinau, ką jis reiškia ir kaip jį gavau. Tik kai buvau dešimtoje klasėje, geografijos pamokoje pamačiau, kad Lietuva yra žemėlapyje! Nerealiai nustebau... Nuo to laiko visiems giriuosi: „Ei, mano vardas yra žemėlapyje“.

Aš daug domėjausi jūsų šalimi, ji man pasirodė įdomi. Ypač patiko faktas, kad ten gimsta patys geriausi krepšinio žaidėjai Europoje. Aš ir pati kažkada žaidžiau šį žaidimą, bet man nelabai gerai sekėsi. (Lietuvoje vyksta prezidento rinkimai, planuojama įvesti naują valiutą – eurą, o koks tavo gyvenimas dabar?) Studijuoju Kingsborough Community koledže, po kelerių metų planuoju tapti gera virėja. Po paskaitų dirbu koledžo valgykloje padavėja. Mėgstu pirkti drabužius, tad tam turiu užsidirbti.“

VAIKŠČIOJANTIS TURIZMO DEPARTAMENTAS

(Tavęs dažnai žmonės klausia, ar tu iš Lietuvos?) „Tokio klausimo dar niekas nėra uždavęs. Man atrodo, aš nesu panaši į jūsų šalies gyventojus, nes jų oda balta. Dažniausiai nauji pažįstami manęs teiraujasi, kaip tiksliai ištarti vardą. Žodis Lithuania jiems atrodo žiauriai sudėtingas, o mano tarimas daug kam panašus į kažkokį ispanišką žodį.

Pirmiausia bandau paaiškinti, kad vardas tariamas taip, kaip ir šalies pavadinimas. Bet tada išlenda amerikiečių geografinės spragos – Lietuvos daugelis nežino. Ir tada aš susinervinusi sakau: „Kvailiai jūs, gi tai Europoje, pačiame centre“. Man atrodo keista, kad žmonės nežino tokių dalykų. (Ar turi pravardę? Ar kažkokį vardo trumpinį?) Dažnai prašau, kad chebra mane vadintų tiesiog „Lithu“, kaip rašosi, taip ir tariasi. Bet šis trumpinys ne amerikietiško stiliaus, geriausios draugės sugalvojo, kad aš esu Lee Lee. Arba tiesiog Lee.“


Lithuania Williams. Asmeninio archyvo nuotrauka

LIETUVA SUTIKO LIETUVĮ

(Niujorke gyvena keli šimtai lietuvių, ar bent vieną pažįsti?) „Taip, koledže mane susirado bendraamžis vaikinas, su tėvais emigravęs iš jūsų sostinės, neprisimenu, kaip ji vadinasi. (Vilnius.) Taip, taip, šitas pavadinimas. To vaikino vardas Gytis. Jis apie mane išgirdo studentų atstovybėje ir panoro užmegzti santykius. Gytis sakė, kad net pačioje Lietuvoje jūsų merginos neturi tokio vardo. Jaučiuosi ypatinga. (Gal su tuo lietuviu mezgėt romaną?) Būtų tikrai juokinga, jeigu Lietuva draugautu su lietuviu, bet jausmų vienas kitam nepuoselėjame. Labai liūdna, tačiau aš jau senokai vieniša... Daugiausiai su Gyčiu kalbame apie krepšinį, kurį abu mylime, arba jis man pasakoja apie jūsų tradicinius patiekalus. Žadėjo, kad ateityje pavaišins. Kiek teko girdėti, mėgstate bulves ir juodos spalvos duoną? Taip gali būti?“

Apie Lithuanios norą atvykti į Lietuvą bei valdovų rūmus, jos sesę Latviją ir keisčiausius faktus apie neįprasčiausus vardus skaityk gegužės žurnale!

Ar norėtum, kad žurnalas atkeliautų pas tave kas mėnesį? Dalyvauk konkurse ir laimėk žurnalo „Panelė“ prenumeratą 3 mėnesiams! Atsakyk į apačioje pateiktus klausimus ir neužmiršk įrašyti savo vardo, pavardės bei elektroninio pašto adreso.

Didžiausio tiražo mėnesinis žurnalas „Panelė“ visuomet stebina unikaliomis istorijomis, savitu požiūriu, ryškiomis fotosesijomis ir nepakartojamais herojais.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis