Stulbinančiai sulieknėjusi Dovilė: numetus svorį pasikeitė net draugai (FOTO)

Turbūt ne kartą sau esi pasakiusi: „Nuo rytoj pradėsiu sportuoti!“, tačiau tas sportui skirtas rytojus taip ir neišaušo. Gal trūksta žinių, o gal motyvacijos? Patarimų klausiame trenerių Editos Kulikauskienės ir Rūtos Beišytės, kurios pasiryžusios tau padėti! Ir, kad viskas nebūtų tik žodžiai... Susipažink su Dovile Jankauskaite, kuri gali būti pavyzdžiu kiekvienai! Kodėl? Sužinok!

Į klausimus atsako Edita Kulikauskienė:

Ne retai pasitaiko, kad mergina pasižada pati sau pradėsianti sportuoti nuo rytojaus. Bet tas, sportui skirtas rytojus taip ir neateina... Kodėl taip sunku save motyvuoti sportui, kaip tai padaryti?

Motyvuoti save sunku, kai nėra tikro tikslo. Niekada nereikia atidėlioti rytojui. Nori pradėt mankštintis? Dabar pat reikia padaryti bent 20 pritūpimų bei pratimų pilvo raumenims. O rytojaus dieną tuos pačius pratimus galima padaryti du kartus dienoje – tai užims vos po 3 min. Pajutus sėdmenų, kojų raumenų bei pilvuko stangrumą – motyvacija visuomet padidėja. Aš visuomet savo klientėms sakau: „Norite išgerti kavos, bet kavinėje užsisakote kefyro?!“ Ne... Geriat kavą, nes tikrai jos norit. Kai tikrai norėsite stangraus kūno, nesėdėsite ir negalvosite, o darysite tai, ko tikrai norite.

Asmeninio archyvo nuotr.

Daug merginų sportu susidomi tik tada, kai nori sulieknėti, kaip manote, kodėl pamirštama kita sporto teikiama nauda organizmui? Papasakokite, kokia ji.

Mūsų kūnas nuo fizinio aktyvumo stangrėja, o lieknumas labiausiai priklauso nuo to, ką ir kokiais kiekiais valgome. Kol žmogus jaunas, jis yra sveikas, todėl retai kada susimąsto apie sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą. Tik prieš ypatingas progas merginos lieknėja nesveikais ir sveikatą alinančiais būdais, ypač kvailomis dietomis, kurios sutrikdo medžiagų apykaitą ar nualina organizmą. Aš visuomet paklausiu savo klienčių, kurios „sėdi ant drastiškų dietų“, kai joms skauda galvą, ar joms svarbu liemens apimtis ar skaičiukai ant svarstyklių? Ar svarbiau jaustis gerai? 100 % atsakymai yra, žinoma, gera savijauta!

Į klausimus atsako Rūta Beišytė:

Dieta ir sportas, tai gali būti lyg dvi atskiros planetos, ar privalo būti kartu? Kodėl?

Visų pirma, žodis dieta, čia netinka. Jei jūs esate visiškai sveika mergina, jei jūsų maisto griežtai neapribojo daktarai, jūs jokiu būdu negalite laikytis dietos. Jei norite numesti svorį, palaikyti jį ar priaugti masės, jūs turite subalansuoti mitybą, tačiau pasikartosiu, nesilaikyti dietos. Sveika mityba turi tapti jūsų kasdienine palydove, toks pat įprastas reiškinys, kaip ir rytinis dušas. Jūsų mityba neturi jūsų ypatingai varžyti, jūs neturite jausti diskomforto, neigiamų emocijų.

Prie sveikesnės mitybos turite priprasti palaipsniui, jei dabartinė jūsų mityba yra itin „nuodėminga“, jūs kas savaitę tas nuodėmes mažinkit ir palaipsniui išbrauksite iš savo gyvenimo. Tarkime, jei dedate į arbatą 3 šaukštelius cukraus, nuo rytojaus jums bus labai sunku atsisakyti visų trijų šaukštelių, tad pirmą savaitę dėkite 2,5, antrą savaitę 2 ir taip palaipsniui priprasite jūs, o tas cukrus „iškeliaus“ iš jūsų arbatos. Ir taip, sveika mityba ir sportas privalo būti kartu. Nes sveika mityba palaikys jūsų lieknas linijas, tačiau kūno stangrumui būtinas fizinis aktyvumas.

Tomo Aminovo nuotr.

Kai mergina nusprendžia lieknėti, kokie turėtų būti pirmieji jos žingsniai šiame kelyje?

Kaip ir minėjau, viskas turi būti daroma palaipsniui. Pirmiausia, sureguliuojama mityba ir tuomet įvedamas sportas. Jei jūs nesportavote anksčiau, pradžiai pakaks dviejų kartų per savaitę, ne ilgesnių nei 1 valandos treniruočių. Ir jau po poros savaičių, galėsite sportuoti 3, vėliau 4 kartus (pagal jūsų galimybes ir poreikius). Kaip ir mityba, taip ir sportas turi tapti jūsų kasdienybės dalimi, įpročiu, kuris neteiktų diskomforto. Tad pasirinkite mėgstamą sporto šaką, jums labiausiai patinkantį trenerį, patogiausią klubą.

Merginoms: Palinkėsiu tiesiog atrasti jėgų, noro ir ryžto, kuris būtų skirtas sportui. Turite suprasti, kad visa tai darote tik dėl savęs. Kad sveikas gyvenimo būdas, ne tik gražina išvaizdą, gerina nuotaiką ir savijautą, tačiau ir ilgina gyvenimo trukmę, gerina jo kokybę. Patarčiau sustoti tik svajoti, perlipti per save, savo tinginį ir pradėti keistis jau dabar.

Dovilė Jankauskaitė:

Esu Dovilė Jankauskaitė, 22 metų, studentė. Pirmą kartą su sporto sale susidūriau 10 klasėje prieš pat Kūčias, gruodžio 23 dieną. Mama turėjo sunkią kojos traumą ir jai po operacijos galėjo padėti tik sportas, tad ji pasiūlė prisijungti pasportuoti kartu. Sutikau nueiti kartu į sporto salę pirmą kartą, tačiau motyvacijos neturėjau tam visiškai, sakiau kas iš to, rytoj apsivalgysiu ir viskas pasibaigs (juokiasi). Be to, esu didelė smaližė. Iškart po pirmos treniruotės pajutau didelį jėgų antplūdį, didžiavausi savimi ir sakiau sau, kad noriu dar! Nuo to viskas ir prasidėjo. Trenerė ilgą laiką kalbino sutikti ruoštis varžyboms, tačiau labai ilgai nesutikau.

Asmeninio archyvo nuotr.

Kai buvo rudens varžybų sezonas, sutikau kartu su trenere ir kitais sportininkais važiuoti į varžybas padėti jiems ruoštis, grimuoti ir pamatyti, kaip viskas vyksta. Pamačiusi viską iš arčiau, užsikabinau dar labiau. Toks ir buvo trenerės planas (juokiasi). Tad po kurio laiko sėdau ant dietos ir pradėjau ruoštis. Ryte būdavau pamokose, iškart po jų skubėdavau į sporto salę, po sporto salės manęs laukė namai ir dar vakarinis krosas.

Visą laiką vaikščiojau su maisto dėžutėmis, jaučiausi lyg būčiau turistė, tačiau tai tapo neatsiejama mano gyvenimo dalimi. Tada, apie maisto papildus nieko nežinojau, todėl kiekvieną kartą gerdama amino rūgštis galvodavau: Anabolikai (juokiasi). Ruošimosi varžyboms metu, man suėjo 18 metų, neparagavau net savo pilnametystės torto ir nepakėliau taurės šampano! Bet sudalyvavau varžybose! Fitneso kategorijoje užėmiau 2 vietą. Buvau labai laiminga. Pasiruošimo varžyboms metu numečiau apie 10 kg. Tačiau esmė ne svorio skaičiukuose, o proporcijose ir apimtyse.

Kaip save motyvavai sportui, kaip atradai jėgų nepasiduoti?

Motyvaciją sportui ir visas jėgas atradau savyje. Manęs niekada nemotyvavo nei visokie įkvepiantys pasisakymai, nei nuotraukos, motyvuoju save tik pati. Kai matai, kad tavo kūnas keičiasi ir tampi vis laimingesnė, viskas vyksta savaime, įgauni daugiau jėgų ir nori dar.

Kaip pasikeitė gyvenimas, kai sportas tapo gyvenimo dalimi?

Pasikeitė viskas. Pasikeitė požiūris, mitybos įpročiai, draugai, kadangi daugumai senųjų rūpėjo tik vakarėliai ir alkoholis. Dabar mieliau penktadienį praleidžiu sporto salėje ar stadione nei naktiniame klube, ar picerijoje, nors žinoma, visko pasitaiko (juokiasi). Prieš susiduriant su sportu, niekada neskaitydavau maisto etikečių, dabar viskas apsivertė aukštyn kojom, skaitau etiketes, domiuosi subalansuotos mitybos principais, treniruotėmis bei maisto papildais. Dirbau Fitsport.lt parduotuvėje vadybininke, ten įgijau labai didelį žinių bagažą bei praplėčiau bendraminčių gretas, keletą kartų filmavausi TV3 laidoje Mitybos balansas. Taip pat nepatingėdavau pravesti aerobikos treniruočių merginoms, smagu matyti ne tik save laimingą, bet ir kitas.

Merginoms: Toms merginoms, kurios nori pradėti sveikiau gyventi, linkiu perlipti per save, savo tingumą ir spurgutes. Niekas kitas to nepadarys už jus! Susiraskit bendramintę draugę, kartu ugdykit sveikus įpročius ir motyvuokite viena kitą!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis