Holivudo žvaigždės, iš kurių tyčiojosi

Apie patyčias – Lietuvos mokyklose ir Holivude.
Geriausias būdas išvengti patyčių – sureaguoti po pirmojo karto. Tik netylėk!

Šešiolikmetė Aistė parašė „Panelei“: „Perėjau į naują mokyklą ir iš manęs pradėjo tyčiotis merginos, atiminėja knygas, stumdo, valgykloje tyčia apipylė kava. Bandžiau nekreipti dėmesio – nepadeda. Viskas tik blogėja. Ką daryti?“

Tavo tylėjimas, baimė ir pasimetimas skriaudikes dar labiau paskatins. Nesitikėk, kad tie, kurie tyčiojasi, apsiramins. Taigi – būtinai pranešk tėvams ir mokytojams. O gal tavo mokykloje yra psichologas? 

Lietuvoje patyčias patiria net trečdalis vaikų, tai bene didžiausias skaičius visame pasaulyje. Jei nepavyksta užkirsti psichologiniam terorui kelio, jei nepadeda nei tėvų, nei mokytojų pokalbiai su skriaudikais, visada yra išeičių. Galima kreiptis į policiją (patyčios viešoje erdvėje, feisbuke - nusikalstama veikla, už tai numatytos bausmės) ar net keisti mokyklą. Svarbu neužsidaryti savyje.
Patyčios nereiškia, kad su tavimi kažkas blogai. Kad esi negražesnė, keistesnė ar blogesnė už kitus. Patyčios reiškia, kad kažkas labai blogai su tais, kurie tyčiojasi.
Ir nuo tokių išpuolių nebuvo apsaugotos net garsiausios Holivudo žvaigždės.

Garsenybės, patyrusios patyčias

Barbadoso dainininkė, aktorė, dizainerė Rihanna: „Tyčiojosi iš mano odos spalvos ir krūtų.“
Amerikiečių dainininkas Justin Timberlake: „Visi tyčiojosi, nes nežaidžiau futbolo, o domėjausi muzika“. 

Amerikiečių aktorė ir dainininkė Miley Cyrus: „Buvau maža ir smulkutė, kitos klasės merginos buvo labai didelės. Jos nekentė manęs. Kartą užrakino mokyklos tualete. Aš daužiau duris tol, kol paskaudo kumščius. Mane išvadavo tik po valandos.“ 

Vida Press

Amerikiečių aktorė ir modelis Jessica Alba: „Mane tėtis net lydėdavo į mokyklą, kad tik vaikai neprimuštų. Vaikai juokėsi iš mano arkliškų dantų ir Teksaso akcento. Buvau ne tik maišytos rasės, bet ir iš skurdžios šeimos - tėvai neturėjo pinigų mano gražiems drabužiams ar kuprinei.“

Aktorė ir dainininkė Demi Lovato dėl patyčių net metė mokyklą. „Vaikai rašydavo manęs nekentimo peticijas ir rinkdavo parašus. Jie tyčiojosi iš mano dainų. Tai tęsėsi kasdien. O kartą, kai buvau tualete, mane uždarė ir užgesino šviesą. Aš paskambinau verkdama mamai ir pasakiau, kad daugiau nebenoriu eiti į mokyklą“. Šita istorija turi gražų tęsinį - Demi Lovato iš tiesų nebėjo į mokyklą, jai buvo skirtas namų mokymas ir ji mokėsi namuose kartu su Selena Gomez. Nuo tada merginos susidraugavo ir draugauja iki šiol. 

 
Holivudo žvaigždės, pasakodamos apie patirtas patyčias, dažnai kartoja – „ta kova padarė mus stipresniais“. Bet nekovok viena, apie nuoskaudas pranešk tėvams ir mokytojams. Viešumas – didelis ginklas, jis suveikia geriausiai. 

Pagalbos telefonai:

Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888
I-VII, visą parą

Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111
I-VII
11:00 - 21:00

Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277
I-V , 16.00 - 20.00

Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366
I-VII, 10:00 - 21:00

Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“
Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt
Atsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“
Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetas
Atsako per dvi dienas
„Vilties linija“
Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com
Atsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“
Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt
Atsako per tris dienas

Krizių įveikimo centre (Giedraičių g. 60A, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Skype (vardas: krizesiveikimas) be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val.
Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis