Egzaminai: gudrybės, kaip „neskausmingai“ jiems pasiruošti

Kasmet daugybė Lietuvos merginų pamiršta iki paryčių trunkančius vakarėlius, rytinį makiažą iškeičia į 10 minučių miego, o apie mėgstamus serialus nespėja net pagalvoti. Jei taip nutinka ir tau, nesunku atspėti, kad esi abiturientė. Štai keletas patarimų, kurie padės nepražilti besiruošiant egzaminams.

Ar jau turi panele.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųsk ją ir gauk visas naujienas pirmoji!
„iOS“ versija
„Android“ versija

Užteks demotyvacijų

Svarbiausia žinoti tikslą, kurio sieki. Galbūt nori tapti žymiausia detektyve, siuvėja ar įstoti į garsiausią pasaulio universitetą? Galbūt padėti žmonėms ar uždirbti milijonus? Nusipiešk, užsirašyk ar kitaip pavaizduok savo svajonę ir laikyk ją matomiausioje kambario vietoje. Vakarais tarp svarstymų „ką apsirengti rytoj“, palik vietos mintims apie savo tikslą. Svajok apie jį. Tinkama motyvacija bene geriausias tikslas pasiekti tai, ko trokšti. Net nepastebėsi, kaip valandą naršymo socialiniuose tinkluose išmainysi į papildomą valandą mokslo. Taip „užprogramuotos“ smegenys automatiškai padės siekti tikslo, o pats mokymosi procesas taps daug malonesnis.

Tikslas pateisina priemones?

Ši žymiojo Renesanso filosofo N. Makiavelio idėja galbūt tiko karų išvargintam žmogui, tačiau dvyliktokui?.. Jam labiau tiktų teorija „priemonės pateisina tikslą“. Stenkis daryti tik tai, kas naudinga tau ir tavo žinių bagažui. Bent trumpam atsisakyk visų papildomų veiklų, be kurių gali išgyventi. Savo laiką skirk mokslui, o poilsį išnaudok produktyviai. Jei niekaip negali atsisakyti serialų, žiūrėk juos anglų kalba – tai bus naudinga besiruošiant anglų kalbos egzaminui. Nepaleidi telefono iš rankų, o be bendravimo su draugais negali ištverti nei valandos? Net ir šią priklausomybę gali paversti nauda. Susitark su draugais ir rašinėdamasi su jais vartok tik taisyklingus žodžius, vadovaudamasi visomis rašybos ir skyrybos taisyklėmis. Jei dėl vieno ar kito žodžio nesi tikra – pasitikrink internete. Po mėnesio lietuvių kalbos mokytoją turėtum nestebinti patobulėjusia savo kalbos kultūra. 

Supratingi draugai – geri rezultatai

Tikriausiai ne kartą pastebėjai, kad vis dažniau ir dažniau tavo draugai į siūlymus ką nors nuveikti iš tavęs sulaukia neigiamo atsakymo. Bijai sutraukyti stipriausius draugystės ryšius? Neturėtum. Pirmas žingsnis – pasikalbėk su draugais. Paaiškink jiems, kad likę keli mėnesiai gali nulemti tavo ateitį, todėl linksminsiesi ne klube, o prie knygų. Jei tie žmonės verti draugų vardo, –supras ir palaikys, o jei ne – kam tokių reikia? O galbūt savo bendraminčių tarpe turi proto „bokštų“? Jei taip – tau pasisekė. Pasistenk išnaudoti pasitaikiusią puikią galimybę papildomai pasimokyti. Galbūt nereikės leisti pinigų diplomuotam korepetitoriui, o draugą už jo pagalbą nudžiuginsi šokoladu ar guminukais.

Kompiuterinių žaidimų mėgėjos – gera žinia jums

Jei negali skirtis su kompiuteriu, bet nori pasiekti stulbinančių rezultatų moksle – tiesiog pasirink tinkamus žaidimus. Mažiau laiko skirk „šaudau – gaudau“ žaidimams, daugiau – lavinantiems protą. Trumpai mankštelei prieš namų darbų ruošimą padės Sudoku ar netgi kortų žaidimai, o siekiant rimtesnių rezultatų teks paplušėti prie specialiai pagal mokymosi programą sudarytų žaidimų. Internetas marga nuo tokias paslaugas teikiančių interneto tinklalapių. Ne tik smagu, bet ir naudinga, nes, atsakinėjant į norimos srities (biologijos, matematikos, istorijos, anglų kalbos ir t.t.) klausimus, savo rezultatus gali lyginti su visos Lietuvos moksleiviais, o po kiekvieno testo pateikiama teorija, padedanti surasti atsakymus, kurie užlipdytų tavo spragas

Malonumas valgant – malonumas egzamine

Ne paslaptis, kad yra begalė maisto produktų, kurie tituluojami „proto maisto“ vardu. Tačiau kaip nepasiklysti tarp mitų ir tikrovės? Vienas skaniausių elementų mūsų smegenims – gliukozė. Tik nesidžiauk per anksti. Pyragėliais ir riebiu kremu tavo protas nesidžiaugs. Vienintelis naudingas gliukozės šaltinis – košės, tad jei rytais mėgsti sukirsti sumuštinį, nepagailėk kelių minučių ir išsivirk avižinės košės. Taip tavo smegenys nuo pat ryto bus aprūpinamos energija, kuri padės ne tik renkantis šalikėlį, derantį prie tavo batų, bet ir rašant matematikos kontrolinį. Jei mėgsti užkandžius, rinkis ne traškučius, o riešutus. Jie atitolina ląstelių senėjimą ir padeda perduodant nervinius impulsus. Jei nori vienu šūviu nušauti du zuikius (ne tik sulieknėti, bet ir palepinti savo protą) – tau padės avokadas. Jis skanus, nekaloringas, bet svarbiausia, – padeda greičiau ir efektyviau įsisavinti informaciją. O vakarui prie vadovėlio pasmaginti rinkis kakavą arba juodo šokolado gabalėlį – ne tik nuraminsi save, bet pagerinsi savijautą ir atmintį.

Turbūt ne kartą girdėjai posakį iš liaudies išminties skrynios – „kaip pasiklosi, taip išsimiegosi“ – senoliai teisūs. Svarbiausia suprasti, kad pats mokymosi procesas gali būti tituluojamas ne tik kančios, bet ir malonumo vardu. O malonumas ruošiantis gali lemti malonumą, kurį pajusi pasiekusi svajonę.

Sekite Panele.lt naujienas „Facebook'e“!

Sužinokite portalo panele.lt naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą „Panelė“! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo „Panelė“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis