Dalykai, kuriuos draudžiama daryti išsiskyrus su vaikinu

„Mes turime apie kai ką pasišnekėti”, – taria mylimas vaikinas, o tu iš karto supranti, apie ką bus kalbama. Kitą sekundę jūs draugiškai apsikabinate, palinkite vienas kitam geros kloties ir toliau ramiai keliaujate gyvenimo keliu.

Ar jau turi panele.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųsk ją ir gauk visas naujienas pirmoji!
„iOS“ versija
„Android“ versija

Ech, kad išsiskyrimai būtų tokie lengvi! Deja, dažniausiai realybė kitokia. Liūdesio ir sumišimo jausmai po skyrybų su mylimuoju pažįstami kiekvienai. Kaip elgtis, ką daryti? Gal nieko nelaukus pradėti naujus su santykius su tuo, kuris tau seniai rodė dėmesį? Psichologai pataria, kad to daryti nereikėtų. Štai tau keletas patarimų, ką toliau daryti išsiskyrus ir ko geriau vengti.

Būtina viską aiškiai apmąstyti

Nemaža dalis mūsų, norėdamos skaudžius jausmus kuo greičiau nuslopinti, net nespėjusios atsigauti čiumpame drauges į parankę ir lekiame linksmintis. Arba antras, taip pat dažnas variantas – greitai neriame į kitus santykius tikėdamos, jog tai padės mums užsimiršti. Tačiau ar toks elgesys yra tinkamiausias išsiskyrus? Naujausias Northwesterno universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad niekur neskubant, viską ramiai apmąstant, galima pagreitinti atsigavimą po skyrybų.

Negalima iš karto kurti naujų santykių

Tyrime dalyvavo 210 jaunuolių, kurie patyrė išsiskyrimą su savo antrosiomis pusėmis lygiai prieš 6 mėnesius. Individualių susitikimų su psichologais metu buvo tiriama jaunuolių emocinė būklė. Tyrimas parodė, jog tie jaunuoliai, kurie po išsiskyrimo neskubėjo kurti naujų santykių, buvo emociškai tvirtesni. O tie, kurie iš karto puolė megzti ryšius su kita lytimi, nesugebėjo santykių išlaikyti arba jie jų netenkino.

Psichologo Karlo Pikhardto nuomone, ignoruoti tai, ko mus išmoko santykiai ir išsiskyrimas, negalima. „Nieko nelaukus iš karto pradėti santykius yra labai blogai. Tinkamai neatsigavę jauni žmonės nėra pasirengę vėl kurti ryšius” , – teigia psichologas.

Geriau atsispirti kvietimams į vakarėlius

Meilė iš tiesų gali kelti priklausomybę, juk mylint kitą žmogų kraujyje padidėja dopamino, vadinamo laimės hormonu, kiekis. Tai ir sukelia tą nuostabų įsimylėjimo jausmą, todėl įsimylėję jaučiamės lyg pakylėti. Po tokių pojūčių protrūkio būtina pabūti su savimi ir savo emocijomis. Iš karto pulti į vakarėlių liūną nepatartina. „Yra tikimybė, jog slopindami savo jausmus po išsiskyrimo, ateityje galime pradėti baimintis savo tikrųjų jausmų ir vengti naujų ryšių su priešinga lytimi. Todėl neišgyvenę išsiskyrimo skausmo, nesuprasite tikrosios meilės vertės ”, – teigia psichologas K. Pikhardtas.

Išsiskyrimo lydimas liūdesys yra tokia būsena, kurios negalime lengvai išvengti, todėl būtina su ja susigyventi ir iš jos pasimokyti. Žinoma, tai nereiškia, jog turėtumėte užsidaryti kambaryje tarp keturių sienų. Vaikščiokite gryname ore, susitikite su draugais, užsiimkite veikla, kuri jums teikia malonumą. Ir tik vėliau, pajutusios, jog vėl esate pasirengusios kurti santykius, įsileiskite į savo pasaulį naują žmogų.

Sekite Panele.lt naujienas „Facebook'e“!
Sužinokite portalo panele.lt naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą „Panelė“! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo „Panelė“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis