10 žingsnių įgyti tėvų pasitikėjimą ir gauti, ko nori(APKLAUSA)

Vasaros atostogos – metas, kai gali be sąžinės graužimo nieko neveikti ir iki vėlumos neiti miegoti. Tačiau jau tuoj prasidės mokslo metai, padaugės pareigų ir užduočių.

Ar pastebėjai, kad prasidėjus mokslo metams ir tėvai tampa griežtesniais? Turi prižadėti sutvarkyti namus, sulankstyti skalbinius ir atlikti daugybę darbų, kad jie tave išleistų į vakarėlį? Tėvai tikina, kad taip elgiasi todėl, nes nenori, kad nukentėtų tavo mokslai. O galbūt jie tavimi nepasitiki ir bijo, kad nepatektum į bėdą?

Tėvų pasitikėjimą reikia užsitarnauti, o tai užtrunka. Pradėk šiandien pat ir greitai pastebėsi, kad tavo gyvenime laisvės atsirado daugiau!

1. Jeigu gavai užduotį, padaryk ją iškart. Mama paprašė išnešti šiukšles? Neprašyk papildomų 5 minučių atsakyti į draugės žinutę, imk ir padaryk darbą iškart. Taip išloši: nereiks sukti galvos dėl namų ruošos, o mama džiaugsis žinodama, kad niekada neatsisakysi pagelbėti. Tik jokiu būdu nepradėk išsisukinėti ar atsikalbinėti!

2. Būk atvira apie savo planus. Kuo daugiau tėvams papasakosi, tuo ramiau jie jausis ir tu ilgiau netrukdoma galėsi linksmintis. Jei eini į draugės vakarėlį, pasakyk, kur jis vyks, kas planuoja dalyvauti. Neužmiršk pabrėžti, kad dalyvaus ir tie draugai, kurie tavo tėvams itin patinka, arba kuri nors tavo tėvų draugų atžala. Žinodami, su kuo ir kur leidi laiką, jie neturės pagrindo nerimauti.

3. Išmok priimti ir neigiamą atsakymą. Jei tėvai nesutinka tavęs išleisti į vakarėlį ar atsisako pirkti tau naujausią išmaniojo telefono modelį, nepradėk šaukti ar kitaip rodyti nepasitenkinimo. Elkis kaip subrendęs žmogus, išklausyk jų motyvus ir pasistenk juos suprasti. Galbūt pastaruoju metu tavo pažymiai „neblizga“ arba šeimos biudžete tikrai nėra lėšų nereikalingiems pirkiniams? Nebūk įnoringa princesė.

4. Atlik visus namų ruošos darbus ir kasdien ruošk pamokas. Nepalik nė menkiausios dingsties tėvams tavimi nepasitikėti. Kai jie neleis tau ko nors daryti, mandagiai primink, kad visą mėnesį uoliai vykdei jų paliepimus ir negavai nė vieno blogo pažymio. Kodėl jie turėtų taip gerai besielgiančia dukra nepasitikėti?

5. Jeigu tėvai tave kaltina ar įtarinėja padarius tai, ko tu tikrai nepadarei, nepradėk gintis, pirmiausiai ramiai išklausyk jų nuomonę ir atvirai pateik savo versiją. Isteriškas elgesys tik patvirtins, kad jautiesi kalta, nesvarbu, nusižengei, ar ne.

6. Būk tėvams maloni. Juk taip smagu, kai tave palepina, tiesa? Tėvai taip pat norėtų, kad bent kartais ir jais kas nors pasirūpintų. Kodėl gi nedarius mamai arbatos (dar geriau – kartu su tavo pačios keptu pyragu) ar neparnešus ankstyvą šeštadienio rytą mėgstamiausio tėčio laikraščio? Parodyk jiems, kad jie tau svarbūs, tavo pastangos neliks neįvertintos.

7. Pripažink savo klaidas. Taip, išdidumo sunku atsisakyti, tačiau jei padarei kažką neapgalvoto ar tiesiog įskaudinai savo tėvus, mokėk pasakyti „atsiprašau“. Gebėjimas pripažinti savo klaidas – brandaus žmogaus požymis!

8. Neįsižeisk jei tėvai tau duoda patarimą, net jei tau atrodo, kad jis – beprasmis. Mandagiai išklausyk, ką tėvai nori tau pasakyti ir būtinai pabrėžk, kad pagalvosi apie tai, ką jie tau patarė. Taip tėvams įrodysi, kad gebi juos išklausyti ir į jų žodžius įsiklausyti.

9. Laikykis žodžio. Jei pažadėjai, kad grįši iki 11 valandos vakaro, tuomet ir grįžk, nesvarbu, kad vakarėlis pagaliau prasidėjo 10:45. Pagalvok, ar vienas vakarėlis vertas mėnesius truksiančio tėvų prikaišiojimo, barnių ar, dar blogiau, namų arešto?

10. Nesielk kaip kaprizinga mažametė. Kiekvienas tėvas žino, kad paauglystė – sudėtingas metas. Tačiau tu juk gali įvykius pakreipti savo naudai. Būk atsakinga, išmintinga, nemeluok, nepalik nė menkiausios priežasties tavimi abejoti ar nepasitikėti. Galbūt tau sunku patikėti, tačiau tėvai gali tapti ir labai gerais tavo draugais, tačiau turi išmokti juos išklausyti ir suvokti, kad spygavimais ir durų trankymais nieko nepasieksi. Na, nebent, dar griežtesnę bausmę...


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis