TESTAS: ar sugebi atpažinti melagį?

Tikriausiai nerastume žmogaus, kuris nė karto gyvenime nėra pamelavęs. Vieni gali meluoti to neišduodami, o kitiems nepavyksta įtikinamai pameluoti ar nuslėpti tiesą. O kaip mes atpažįstame, kad su mumis kalbantis žmogus iš tikrųjų meluoja?

JAV esančio universiteto Haas School of Business at the University of California Berkeley mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu siekė nustatyti, kaip tiksliai mes nuspėjame, kad su mumis kalbantis žmogus meluoja. Tyrime dalyvavo 72 tiriamieji stebėjo vaizdo įrašus, kuriame keletas asmenų bandė įrodyti, kad ne jie pavogė 100 dolerių iš bibliotekos. Iš tikrųjų tik pora įtariamųjų iš tikrųjų buvo kalti, bet jiems buvo liepta bet kokia kaina savo kaltę neigti.

Tyrimo rezultatai nustebino: melagius atpažino tik 13% tyrime dalyvavusių žmonių, o tiesą sakiusius - tik 18%. Tačiau šiek tiek pakoregavus užduotį ir paprašius spontaniškai susieti ekrane matomus asmenis su žodžiais „nuoširdus“ ar „melagis“, daug daugiau melagių buvo atpažinta. Išvada - reikia pasitikėti savo pirmine nuojauta, ji dažniausiai ir atpažįsta, meluoja su tavim kalbantis žmogus ar ne. Nori ir tu sužinoti, ar sugebi atpažinti melagį? Tyrime naudotą testą rasi ČIA. Tiesa, įrašai - anglų kalba.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis