Tavo mėnesinių kalendorius: kas vyksta kiekvieną ciklo dieną?

Dažnai merginai galvojant apie mėnesines svarbu žinoti, kurią dieną jos tiksliai prasidės ir kiek truks. O ar kada susimąstei, kas tavo organizme vyksta kiekvieną dieną? Kodėl vienomis dienomis šokinėji iš laimės, o kitomis nori verkti į pagalvę ir valgyti tik šokoladą?

Vidutinis mėnesinių ciklo laikas - 28 dienos, todėl jį ir panagrinėsime.

Savaitės skaitomiausi straipsniai:

Pažink save: tavo charakteris pagal veido bruožus
„Skudurynų reidas“: kaip stilingai apsirengti už kelis litus?(FOTO)
„Antrąja Meilutyte“ laikoma lietuvė dėl plaukimo miegojo baseine(INTERVIU)

1 diena

Diena, kai prasideda mėnesinės, yra laikoma pirmąja tavo ciklo diena. Daugelis merginų mano, kad ciklas prasideda tada, kai mėnesinės baigiasi, tačiau tai - netiesa. 1-ają mėnesinių dieną nukrenta estrogeno lygis, o kartu su juo sumažėja ir laimės hormono serotonino gamyba, todėl tavo nuotaika - ne kokia.

2 diena

Estrogeno lygis pradeda kilti, nuotaika gerėja, skausmas sumažėja. Tačiau emocijos - vis dar nenuspėjamos: vieną akimirką norisi juoktis, kitą - verkti.

3-5 dienos

Vidutiniškai mėnesinės trunka 5 dienas, tačiau normalu, jei tavo mėnesinės trunka ir nuo 2 iki 7 dienų. Gali patikėti, kad mėnesinių metu išskiriama tik 35 ml kraujo?

7 diena

Nuotaika stabilizuojasi, gali užplūsti netikėta energijos banga, nes tavo kiaušidės išskiria vis daugiau estrogeno. Kuo daugiau estrogeno, tuo daugiau geros nuotaikos, noro bendrauti ir motyvacijos.

12-13 dienos

Estrogeno lygis vis dar kyla, o 12-13 ciklo dieną pasiekia aukščiausią lygį. Tai suteikia tau daugiau pasitikėjimo savimi, tavo oda atrodo puikiai, ir, pastebi, kad norisi labiau flirtuoti. Tai - ne sutapimas: tai vyksta prieš pat ovuliaciją, dieną, kai galimybė pastoti - pati didžiausia.

14 diena

Įvykusi ovuliacija veikia ir tavo nuotaiką: kaip niekada norisi meilės ir dėmesio. Tai - hormonų poveikis, nes būtent šią dieną didžiausia tikimybė pastoti. Jeigu pradėjai lytinį gyvenimą, neužmiršk, kad nėra priemonės nuo nėštumo tavęs apsaugančios 100%, todėl jei nenori neplanuoto nėštumo, šią dieną elkis itin atsakingai, nes galimybės pastoti - milžiniškos.

Iškart po ovuliacijos ima kristi estrogeno lygis, todėl gali jausti dirgli, kol hormonų lygis susinormalizuos.

18 diena

Šiuo metu karaliauti pradeda progesteronas, hormonas, atsakingas už tai, kad gimda pasiruoštų priimti apvaisintą kiaušialąstę. Estrogeno ir progesterono kombinacija „kalta“ dėl prieš mėnesines maudžiančių krūtų.

20 diena

Jei apvaisinimas neįvyko, kiaušidės nustoja gaminti estrogeną ir progesteroną artėjant 3-ajai ciklo savaitei.

21-23 dienos

Hormonų lygiui krentant, daugelis merginų patiria priešmenstruacinį sindromą, dar vadinamą PMS, kurio metu jos jaučiasi irzlios, piktos ar liūdnos. Vienoms PMS požymiai pasireiškia labiau, kitoms - mažiau.

24 diena

Oda tampa jautresnė, todėl vertėtų vengti depiliacijos vašku ir kūno šveitimo.

27 diena

Prasideda šokolado dienos. Krentant estrogeno ir serotonino lygiui ima norėtis angliavandenių, kurie serotonino lygį pakels. Gerai, kad šiandien tavo medžiagų apykaita - šiek tiek greitesnė, todėl gali valgyti šiek tiek šokolado be baimės priaugti nereikalingą kilogramą.

28 diena

Paskutinę ciklo dieną dažniausiai prasideda skausmai pilvo apačioje, kurie nesibaigia ir pirmosiomis mėnesinių dienomis. Gimda ima susitraukinėti, todėl ir jauti aštrų skausmą. Skausmą mažina gulėjimas šiltoje vonioje ar šiltos vandens pūslės palaikymas ant pilvo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis