Mokymosi patarimai toms, kurios atidėlioja iki paskutinės minutės

Esi užkietėjusi atidėliotoja, kuri darys viską, kad tik nereikėtų ruoštis atsiskaitymams? Tuomet šie patarimai – tau. Tačiau pirmiausiai turi sau pažadėti, kad tai – paskutinis kartas, kai tenka mokytis paskutinę minutę. Patarimais pradėk vadovautis jau rytoj!

Ar jau turi panele.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųsk ją ir gauk visas naujienas pirmoji!
„iOS“ versija
„Android“ versija

Posakis „mokytis niekada nevėlu" gaila, bet ne visuomet tinka taviškei situacijai. Ką daryti, kad nebūtų per vėlu? Juk tarp vakarėlių, darbo, pasimatymų ir kitų tau mirtinai svarbių veiklų rasti laiko mokslui sudėtinga... Ar ne?

ŽVELK PROBLEMAI Į AKIS

Kas tau trukdo mokytis? Ramybės neduodantys šeimos nariai, skambučiais atakuojantys draugai, įdomi TV programa ar visagalis internetas? Įvertink, kas yra didžiausias dirgiklis ir skelbk jam karą. Telefonas nenumirs išjungtas (kas tokio svarbaus gali nutikti per 2 valandas?!), internetas tai pat lengvai išjungiamas, o gyvuosius trikdžius paprašyk kurį laiką tavęs neieškoti. O gal tiesiog nemoki susikoncentruoti? Tuomet teks labiau pasistengti. Pašalinusi visus trikdžius, savo mintis kreipk tik į skaitomą dalyką. Sudėtinga? Teks save pakankinti, kol sugebėsi natūraliai „persijungti“į mokymosi režimą.

Esi atidėliotoja? Imkis griežtų priemonių: vos tik gavusi naują užduotį ar sužinojusi atsiskaitymo datą, iškart pradėk jam ruoštis. Nuo ko susirgai, tuo ir gydykis...

RASK TINKAMIAUSIĄ METODĄ

Kaip geriausiai įsimeni informaciją? Gal tau reikia daryti svarbių faktų sąrašus, braižyti schemas, garsiai sau skaityti? Jeigu dar nežinai, atlik nedidelį bandymą. Reikiamą medžiagą atsispausdink ir svarbiausias vietas pabrauk. Perskaičiusi pagalvok, kiek pavyko įsiminti. Tada iš pabrauktų sakinių pasidaryk santrauką. Perskaityk ją sau garsiai. Vis dar nieko neatsimeni? Bandyk informaciją sau pateikti vizualiai. Nebijok išbandyti skirtingų metodų, taip ateityje sutaupysi marias laiko.

Ne mažiau svarbus ir mokymosi laikas. Kada esi darbingiausia? Galbūt anksti ryte? Yra merginų, kurios keliasi 5 ryto ir mokosi iki pat pirmosios paskatos. Kitos - priešingai: grįžusios namo griūna miegoti ir tik pabudusios po poros valandų kimba į darbus. Tačiau venk ekstremalumų: per naktis sėdėti prie knygų - jokios naudos!

VALDYK SAVO LAIKĄ

Ne milžiniškas žinių bagažas svarbiausia. Pirmiausia turi išmokti planuoti savo būtiniausius darbus. Surašyk artėjančių atsiskaitymų datas ir suplanuok, kiek laiko kuriam turėsi ruoštis. Neužmiršk, kad teks iškart mokytis kelis skirtingus dalykus, todėl labai svarbu suskirstyti juos pagal sudėtingumą. Laikykis schemos „lengva-sunku-lengva“, taip išvengsi monotonijos ir produktyviau mokysiesi.

Surašyk darbus, kuriuos turi padaryti per ateinančią savaitę ir tiksliai sužymėk dienomis. Griežtai laikykis savo plano! Bet būk realistiška - tikrai nesugebėsi dėmesio sutelkti šešioms valandoms. Kas pusvalandį daryk pertraukėles, nes po dviejų valandų intensyvaus mokymosi tiesiog nebepavyks susikaupti...

PAGIRK SAVE

Mokymasis - rimtas darbas! Už kiekvieną sąžiningai pasimokytą savaitę apdovanok save bilietais į kiną, nauja palaidine ar vakariene su draugėmis. Rinkis bet kokį malonumą, kuris leis pailsėti nuo mokymosi maratono. Juk grįžus namo vėl sėsi prie knygų...

Sekite Panele.lt naujienas „Facebook'e“!

Sužinokite portalo panele.lt naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą „Panelė“! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo „Panelė“ prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis