Kaip per kuo mažiau laiko atlikti kuo daugiau darbų?

Galime lažintis, kad kaskart, darbą palikusi paskutinei minutei prisieki, jog kitą kartą nebeatidėliosi ir pagaliau išmoksi planuoti savo laiką.

Tačiau jau kitą dieną randi, ką galėtum atidėti rytojui, ir toliau laiką švaistai niekams. O ar įmanoma save išmokyti susiplanuoti darbus, efektyviau leisti laiką ir žymiai labiau vertinti laisvalaikį? Įmanoma, jei pradėsi šiandien pat ir vadovausiesi pagrindinėmis laiko planavimo taisyklėmis.

1. Susikurk savo įpročius. Senolių išmintis sako „Pripratimas - baisiau prigimimo“, kas reiškia, kad to, prie ko priprantame, labai sunku atsisakyti. Sunku, tačiau nėra įmanoma! Todėl susikurk sau naudingus įpročius: tarkim, kad pusryčiaudama atsiversi savo dienos darbų sąrašą ir peržvelgsi, ką turėtum padaryti pirmiausiai, arba kasdien prieš vakarienę išeisi į lauką pusvalandžiui pasivaikščioti (juk sportuoti laiko nėra, ar ne? :). Pradžioje reikės priversti, bet vėliau šie veiksmai taps savaime suprantamu dalyku.

2. Išsimiegok. Ir jokiu būdu nesivadovauk taisykle „Išsimiegosiu, kai numirsiu“. Pavargęs žmogus - piktas ir nedarbingas žmogus, kuriam laiko planavimas - tikrai ne svarbiausias dalykas. 7-9 valandos per parą - ir jokių naktinėjimų!

3. Susitvarkyk pašto dėžutę. Jeigu kasdien naudoji elektroninį paštą, pasistenk perskaičiusi žinutę ją sutvarkyti: atsakyk, ištrink ar perkelk į archyvą. Švari pašto dėžutė - švari galva!

4. Susikurk darbų sąrašą. Patariame pasidaryti kasdieninių darbų sąrašą ir vengti sunkiai įveikiamų užduočių. Pvz., jeigu užsibrėžei atsikratyti 10-ies kilogramų, siek 4 kartus per savaitę treniruotis, o kasdien pasivaikščioti. „Suskaldyk“ didelius darbus į mažesnius, taip bus paprasčiau juos įvykdyti, o ilgainiui jie susidės į nemažą atliktą užduotį.

5. Susikurk „ne darbų“ sąrašą. Ne mažiau svarbu įsisąmoninti, ko sieki nedaryti. Tarkim, nori atsisakyti betikslio naršymo socialiniuose tinkluose arba pusę dienos „suvalgančio“ serialų žiūrėjimo. Surašyk visus darbus vykdyti trukdančius veiksmus ir sugalvok, kaip jų vengsi.

6. Vienas darbas - vienu metu. Dažnai sakoma, kad merginos vienu metu gali lakuotis nagus, kalbėtis su drauge telefonu, atsakinėti į žinutes „Facebook'e“ ir žiūrėti televizorių, bet ne vienas tyrimas įrodė, kad geriausiai darbus atlikti paeiliui, o ne kelis vienu metu. Taip lengviau išvengsi klaidų ir labiau susikoncentruosi į tai, ką darai.

7. Atsiribok. Kai nusiteiki daryti svarbų darbą, tarkim, ruoštis atsiskaitymui, išjunk telefoną (išjunk telefoną, o ne tik garsą. Vibruojantis signalas gali smarkiai išblaškyti!), socialinius tinklus ir kitus būdus tave pasiekti. Suteik sau sąlygas būti netrukdomai.

8. Išbandyk vidurdienio mankštą. Tyrimai rodo, kad po pietų atlikta lengva mankšta didina produktyvumą ir suteikia energijos. Todėl skyrusi keliolika minučių aktyviai veiklai, likusią dienos dalį ne žiovausi, o išliksi darbinga.

9. „Suvalgyk varlę“. Šis skambus posakis reiškia, kad verta pradėti nuo tų darbų, kurių labiausiai nemėgsti. Juk ir pietus pradedame ne nuo deserto, tačiau kaip vėliau juo džiaugiamės! Todėl stenkis pirmiausiai atlikti tai, ką ilgiausiai atidėliotum. Tarkim, labai nenori spręsti krūvos matematikos uždavinių. Tačiau pagalvok, ką reikės daryti, jei jų susikaups itin daug ir tada grauši save, kad taip ilgai atidėliojai? Pasakyk sau, kad kasdien turi atlikti numatytą jų skaičių ir nė vienu daugiau. Nušausi du zuikius: nesijausi, kad save skriaudi nemėgiama veikla, o vėliau neteiks graužtis dėl darbų atidėliojimo.

10. Nešiokis užrašinę. Garsus ir labai turtingas verslininkai Richardas Bransonas visuomet su savimi nešiojasi užrašų knygelę ir rašiklį, kad nė viena netikėta idėja nenueitų užmarštin. Juk negali žinoti, kada kokia geniali idėja ir tau šaus į galvą! Taip pat šis metodas padeda toms, kurios pavienius darbus dažnai užmiršta. Iš užrašinės netikėtai prisiminti darbai niekur nedings!

11. Neskubėk ir būk pirma. Sako, skūpūs moka dvigubai, o skubantys darbus atlieka du kartus. Todėl neskubėk darbo atlikti kuo greičiau ir bet kaip. Niekas nemėgsta atmestinai padarytų užduočių, nesvarbu, tai bus nemėgstamas tavo mokytojas ar būsimas viršininkas. Atmink, kad kiekvienas tavo laiškas, rašinys ar žinutė tave reprezentuoja, todėl viską, ką darai, daryk atsakingai!

12. Suskaičiuok. Paskirk vieną dieną savęs stebėjimui: užsirašyk, kiek laiko praleidi prie veidrodžio, naršydama internete, plepėdama su draugėmis ar besimokydama. Nesukčiauk! Tik taip pamatysi, kuriai ne itin svarbiai veiklai iššvaistai daugiausiai laiko.

13. Primink sau. Reikia būtinai perskaityti knygą mokslams? Laikyk ją atverstą prie lovos, taip ji nuolat bus tavo akiratyje. Nusistatyk priminimus savo mobiliajame telefone, klijuok lapelius ant šaldytuvo - rask sau priimtiniausią būdą, kaip neužmiršti to, kas svarbiausia.

14. Žiūrėk, ką valgai. Stenkis kuo dažniau rinktis sveikus patiekalus, o ne tai, kas papuolė po ranka. Maistas daro mūsų nuotaikai ir sveikatai didžiulę įtaką, todėl jei nuolat jautiesi pavargusi, kamuoja skrandžio rūgštingumas, jautiesi apsunkusi - peržvelk savo mitybą. O ČIA rasi keletą produktų, kurie padės mokantis.

15. Atsikratyk nereikalingų daiktų. Neplauti indai, išmėtyti rūbai vidury kambario, viliojantys nauji žurnalai - atsikratyk visko, kas gali trukdyti tau susikaupti. Susikurk sau aplinką, kurioje galėtum netrukdoma dirbti, o ne svarstyti, ar verta pirmiausiai namie atlikti generalinį tvarkymąsi, o tik paskui imtis svarbių darbų.

O svarbiausia, kad ir kiek darbų ar neatliktų užduočių turėtum, išmok rasti laiko sau. Žmogui labai svarbu žinoti, kad jo gyvenimas nėra tik pareigos, kad jo kasdienybėje egzistuoja ir malonumai, kurie ir suteikia pojūtį, kad iš tikrųjų gyveni.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis