10 būdų rudeninei depresijai įveikti

Atrodo, vos prieš keletą savaičių skaičiai švietė saulė, tu valgei ledus išsitiesusi pievoje, o šiandien – pila kaip iš kibiro, reikia anksti keltis, daryti namų darbus, nuolat skubėti... Galvoje kirba vienintelis klausimas „kodėl?“ Kodėl negalima ilgiau pamiegoti, niekur neiti ir lietingą dieną tiesiog praleisti nieko neveikiant?

Ar jau turi panele.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųsk ją ir gauk visas naujienas pirmoji!
„iOS“ versija
čia.

5. Vakaras su draugėmis

Teigiama, jog ištikimų draugų ratas – geriausias „priešnuodis“ rudeninei depresijai. Kad ir kaip tingėtum eiti iš namų darganotu oru, tačiau būtinai skirk savo draugėms bent truputį savo laiko. Juk neįpareigojantis pokalbis ar linksmos komedijos žiūrėjimas drauge kaip mat išvaikys tavo rudeninį liūdesį.

6. Naujas hobis

Pavydi kaimynei, kuri lanko dainavimo pamokas, randa laiko apsilankyti žirgyne ir dar sugebėjo pati paltą pasisiūti? Auksinė taisyklė: tiek mokslininkai, tiek garsenybės, tiek žmonės, kurių vietoje norėtum atsirasti turi lygiai tiek pat laiko, kiek ir tu, jų parą taip pat sudaro 24 valandos. Tai kodėl gi neišbandžius laisvalaikiu ko nors, ko dar niekada nebandei? Svajoji pati kurti papuošalus? O gal nori išmokti groti gitara? Internete – pilna informacijos tave dominančiomis temomis, todėl išjunk televizorių, vyk šalin tingias mintis ir išmok kažką naujo!

7. Malonumų sąrašas

Grožio pasaulyje jau ilgą laiką egzistuoja paslauga, kurią užsisakę klientai kas mėnesį į namus gauna rinkinį specialiai jiems parinktų grožio priemonių. Argi nebūtų smagu ir tau, vos tik užklumpa slogi nuotaika, gauti dėželės, kurioje slėptųsi specialiai tau skirtas malonumas? Tai gali susikurti ir pati, net nereikia dėželės, gali panaudoti savo telefoną. Susirašyk, kas tau suteikia laimės ir padeda atsipalaiduoti. Karšta vonia? Naminis pyragas? Mėgstamiausias filmas? Šis sąrašas tau padės, kai norėsi pasilepinti, tačiau į galvą neateis jokia idėja.

8. Pakeisk aplinką

Žinoma, būtų nuostabu rudenį praleisti ten, kur šilta, tačiau jei tokios galimybės neturi, užteks šiek tiek pakeisti savo namų aplinką. Susikurk tokius namus, kuriuose norėtųsi būti. Spalvingos pagalvėlės, nauji patalynės užvalkalai, kvepiančios žvakės – maži interjero akcentai daug nekainuoja, o jaukumą sukuria. Malonioje aplinkoje tikrai neliks noro liūdėti!

9. Bendrauk

Pokalbis su geriausia drauge – ir blogos nuotaikos kaip nebūta. Žinoma, nebūtina skambinti draugei pas 5 minutes ir guostis dėl išpiltos kavos ar nulūžusio nago, tačiau jei kelias dienas tave persekioja slogios mintys, paskambink draugei (jei nėra galimybės susitikti). Tikrai prisiminsite bent vieną linksmą nuotykį, galėsite kartu pasijuokti ir taip praskaidrinsite viena kitai nuotaiką. Taip pat labai gerai liūdesį „gydo“ laiškai. Jeigu esi liūdna, pabandyk parašyti geriausiai draugei laišką. Didelė tikimybė, kad išliejusi savo jausmus ant popieriaus pasijusi geriau, tau palengvės, o jei laiškas pasirodys per daug graudus, juk nebūtina jo išsiųsti, tiesa?

10. Apsaugok save nuo liūdesio

Kai esi blogos nuotaikos, rodos, kad tik tave aptaško pravažiuojančios mašinos, kad tik tavo makiažas „nubėgo“ ir tik tavo vaikinas nuolat užmiršta tavo gimtadienį... Tokiomis akimirkomis taip ir norisi įsijungti graudų filmą, klausyti liūdnų dainų ir gailėti savęs. Neleisk sau liūdėti! Norisi keikti savo gyvenimą? Išeik pasivaikščioti arba garsiai padainuok savo mėgstamiausią vakarėlių hitą. Kitas vertingas patarimas – jei esi liūdna, o aplinkiniai nori tau pasipasakoti apie savo problemas, mandagiai jiems atsakyk, kad šiuo metu nenori bendrauti. Taip apsaugosi save ne tik nuo neigiamų emocijų, bet ir galimo konflikto. Pagerės nuotaika –draugę būtinai išklausysi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis