Pasitikrink, ar nejučia nekenki savo plaukų grožiui

Visi puikiai žinome, kaip atrodo gražūs plaukai – vešlūs, žvilgantys, švelnūs ir minkšti. Ką daryti, kad tokius turėtume? Į šį klausimą mums padeda atsakyti klinikos „Grožio chirurgija“ gydytoja dermatovenerologė Natalija Jasaitienė.

Kiekviena mergina svajoja turėti gražius plaukus. Tai viena didžiausių jos puošmenų. Deja, ne visos gali tuo pasidžiaugti. Plaukų išvaizdą lemia daug veiksnių – mityba, psichinė ir fizinė būklė ir t. t. Plaukų grožiui įtakos turi ir galvos odos būklė, bet, kalbėdami apie plaukų problemas, dažnai tai pamirštame. Sveika galvos oda yra rausvos arba baltos spalvos, ji nekelia diskomforto, epitelio ląstelės pasišalina reguliariai, riebalinės liaukos išskiria reikiamą riebalų kiekį, šie drėkina odą ir plaukus, apsaugo.

Kiekvieną dieną galvos oda yra veikiama begalės išorinių veiksnių. Tai ilgainiui gali pažeisti jos apsauginę funkciją, tada lengviau pasišalina vanduo, keičiasi riebalinių liaukų aktyvumas, prasčiau pasisavinamas deguonis, plaukų svogūnėliai nėra aprūpinami reikiamomis medžiagomis, o dėl to kenčia ir plaukai. Jie greičiau riebaluojasi, lėčiau auga, praranda blizgesį, tampa šiurkštūs, trupa, galiukai šakojasi. Galvos odos pažeidimai – tai ne tik kosmetinė problema, plaukai atspindi viso organizmo būklę. Pažeista galvos oda kelia diskomfortą, o kai kuriems tokios nesuvaldomos problemos – ilgalaikį nepasitenkinimą.

Galvos odos pažeidimų atsiranda dėl įvairių priežasčių: netinkamos priežiūros, šampūnų, dažno džiovintuvo naudojimo, ultra­violetinių spindulių, streso, grybelio, alerginių reakcijų ir t. t. Siekiant turėti sveikus ir gražius plaukus, būtina tinkamai rūpintis galvos oda. Pasirodžius galvos odos suerzinimo požymių, rekomenduojama kreiptis į dermatologą ar kosmetologą. Gydantis savarankiškai galima sukelti alergiją, su šia sunku kovoti. Dermatologas ar kosmetologas taip pat padės išsiaiškinti, kokį šampūną geriausia naudoti.

Galvos odą veikia ir šampūnų sudėtyje esantys plovikliai detergentai. Deja, reikia pripažinti, kad visiškai natūralių šampūnų nebūna. Jei priemonė šalina nešvarumus ir tirpdo riebalus, joje bus putojimą skatinančių medžiagų. Dažniausiai naudojama pigiausia ir, deja, viena agresyviausių – natrio arba amonio laurilsulfatas (SLS arba ALS). Ši medžiaga gali sukelti odos pleiskanojimą, bėrimus, niežulį. Natūralesniuose produktuose naudojami aplinkai draugiški putokliai – tarkim, alkilpoliglikozidai (APG).


Kaip teisingai prižiūrėti galvos odą ir plaukus?

· Jei plaukai linkę sausėti, neplaukite galvos dažniau, nei reikia.
· Gerkite daug vandens. Valgykite daugiau avokadų, riebių žuvų, vartokite linų sėmenų aliejaus, jame yra ypač reikalingos plaukams linolo rūgšties.
· Natūralus aliejus yra nepakeičiamas plaukams.
· Nedžiovinkite plaukų karštu oru, rečiau naudokite šukuosenos formavimo priemones.
· Atidžiai skaitykite etiketes, venkite agresyvių detergentų.

Užsakymo nr.: PT_66076676

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis