Kaip sumažinti saldumynų troškimą?

Artėjant vasarai ne viena mergina suskubo dailinti figūrą, sportuoti ir sveikiau maitintis. O norint sveikiau maitintis iš savo kasdieninio raciono dažniausiai tenka griežtai išbraukti mėgstamiausius saldumynus. O ką daryti, kai jų nepaaiškinamai norisi? Komentuoja Lieknėjimo ir sveikatingumo centro mitybos specialistas Tomas Lenart.

Stresas, psichologinės priežastys

Saldumynų badas“ atsiranda dėl kelių priežasčių. Tačiau dažniausiai tai - stresas. Saldumynai suteikia psichologinio komforto jausmą. Trumpuoju periodu keletas valandų po saldumynų suvalgymo gliukozės šuoliukas kraujyje padidina endorfino (laimės hormono) kiekį, tad jaučiames geriau, todėl mums instinktyviai norisi ko nors saldaus. Deja, vėliau tenka už tai mokėti depresinėmis nuotaikomis, kai po greito endorfino kiekio pakilimo, jis taip pat greitai nukrenta. Jei saldumynų prisivalgome vakare, tai pasekmes nuotaikai dažniausiai pajuntame ryte, o vakare vėl kaip narkotinų norisi ko nors saldaus. Laimės šuoliukas trumpalaikis, sukauptos kalorijos ilgalaikės“, – pasakoja Lieknėjimo ir sveikatingumo centro mitybos specialistas Tomas Lenart.

Savaitės skaitomiausi straipsniai:

18 grožio patarimų, kuriuos turi žinoti kiekviena
17 triukų, nuotraukose atrodyti tobulai
60 filmų, kuriuos privalo pamatyti kiekviena mergina(VIDEO)

Šiuo atveju išvengti saldumynų padėtų koks nors prasiblaškymas. Specialistas rekomenduoja išbandyti šiltą dušą, arba fizinį krūvį (pasivaikščioti, pabėgioti, nueiti į sporto salę). Taip pat naudinga meditacija. Rekomenduojama iš anksto apgalvoti, kaip apsisaugoti nuo streso. Daromės jautresni stresui, kai mums trūksta B grupės vitaminų, vitamino C, magnio, tad galima pagalvoti apie šių maisto medžiagų papildymą.

Gliukozės kiekio kraujyje sumažėjimas, išalkimas

Kuo labiau išalkstame ir kraujyje nukrenta gliukozės kiekis, tuo daugiau ir saldesnių produktų mums norisi.
„Tokiu atveju tiesiog reikia pavalgyti normalaus, „tikro“ maisto. Tik tada, kai nebeesame išbadėję, jei dar yra poreikis galima suvalgyti šiek tiek saldumynų ir iš karto šiek tiek pasportuoti, arba pasivaikščioti lauke, tai ne tik padidins sotumo jausmą, bet ir paspartins natūralią ir sveiką laimės hormono endorfino gamybą“, – pataria specialistas.

Maisto medžiagų trūkumas

Padidintą potraukį saldumynams gali sukelti ir maisto medžiagų trūkumas: „Kai žmonės valgo mažai baltyminių produktų, dažnai padidėja noras valgyti saldumynus, tai dažna vegetarų, kurie nesubalansuoja mitybos, problema. Tad svarbu, kad mityba būtų visavertė. Potraukį saldumynams taip pat mažina chromas ir omega 3 riebiosios rūgštys“.

Blogiausiu atveju...

Jei jau žmogus pasiryžo pasmaližiauti, prisipirko krūvą saldumynų ir prisėdo prie jų, vargu ar ką padarysi. Reikia išmokti tokiu atveju suplanuoti ir saldumynų valgymą:
a) po ranka (namie) turėti tik ribotą jų kiekį;
b) valgyti kuo lėčiau, mėgaujantis, kuo lėčiau valgysime saldumynus ir jie ilgiau pas mus bus burnoje (o ne keliaus iš karto į skrandį), tuo mažesniu saldumynų kiekiu patenkinsime savo saldumo poreikį. Jokiu būdu saldumynų nevalgykite prie televizoriaus, kompiuterio ar knygos, dėmesio nukreipimas
atbukina mūsų saldumo pojūtį ir pasitenkinimą, tad suvalgome neadekvačiau daugiau saldumynų;
c) po nedidelio saldumynų kiekio geriausia užkąsti normalaus maisto, kuris neleistų gliukozei
kraujyje greitai nukristi (arba dar geriau normaliai pavalgyti prieš valgant saldžiai);
d) Suplanuoti pasivaikščiojimą lauke (t.y. fizinį krūvį).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis