Jautri oda: ką daryti, ateinant žiemai?

Padidėjęs odos jautrumas – tai problema, su kuria šiandien vis dažniau susiduria daugybė moterų ir vyrų visame pasaulyje. Jautriai odai būdingą paraudimą ar perštėjimą dažnai išprovokuoja ir besikeičiantys metų laikai – ypač, kai už lango vis labiau vėsta oras.

Apie tai, kaip apsaugoti jautrią odą nuo žvarbių žiemos vėjų ir išvengti nemalonių požymių, kalbamės su kosmetikos ir parfumerijos tinklo „Douglas“ grožio eksperte Jūrate Kuriliene.

Kas lemia padidėjusį odos jautrumą?

Neretai manoma, kad jautrumas – tai odos tipas. Deja, šis įsitikinimas nėra teisingas. Padidėjęs odos jautrumas – tai būklė, kuri išduoda, jog kažkas mus supančioje aplinkoje ją dirgina ir erzina. Tam įtakos gali turėti įvairūs veiksniai – įgimtas polinkis į sudirgimus ar hormonų pokyčiai organizme, taip pat nesubalansuota mityba, aplinkos užterštumas ar nuolat patiriamas stresas, kaip ir netinkama odos priežiūra ir netinkamas kosmetikos produktų pasirinkimas. Ši problema gali kamuoti bet kokio tipo odą – tiek sausą, tiek riebią. Be to, tam įtakos neretai turi ir sezoniniai veiksniai, pavyzdžiui, žvarbus šaltis ar kaitri saulė.

Vienas geriausiai tai iliustruojančių pavyzdžių, netinkama riebios odos priežiūra. Neretai, kovodami su padidėjusiu riebalinių liaukų aktyvumu, tiek merginos, tiek vaikinai imasi pernelyg intensyvių priemonių ir suardo natūralų odos riebalų sluoksnį bei drėgmės pusiausvyrą. Ilgainiui oda nebegali apsisaugoti nuo kenksmingų išorės veiksnių ir tampa jautri.

Kokie požymiai išduoda padidėjusį odos jautrumą?

Odos jautrumą dažniausiai išduoda daugeliui pažįstami nemalonūs pojūčiai – jautri oda labiau rausta, jai išsausėjus juntamas nemalonus tempimas ar niežėjimas. Itin sudirgintos odos vietos gali pleiskanoti ar būti suskirdusios. Padidėjusį odos jautrumą išduoda ir padidėjęs ar skausmingas bėrimas, su kuriuo dažniau susiduria riebios odos savininkai.

Ar įmanoma įveikti odos jautrumą, o gal su tuo teks kovoti visą gyvenimą?

Dažnai, kad įveiktume problemą, visų pirma reikia išsiaiškinti jos priežastį. Kai žinome, kokie veiksniai konkrečiu atveju skatina odos jautrumą, galima sąmoningai daryti įtaką jų poveikiui – pavyzdžiui, riboti tam tikrų maisto produktų vartojimą ar atsisakyti netinkamų kosmetikos priemonių. Tiesa, tai užima daug laiko, nes reikia stebėti odos reakciją į daugybę skirtingų veiksnių.
Šiandien į pagalbą ateina ir modernios kosmetikos gamintojai. Šie vis dažniau orientuojasi ne tik į greitą vizualų efektą, bet ir realų problemos sprendimą. Užsienyje ir Lietuvoje vis labiau populiarėja terminas cosmoceutics, reiškiantis medicininį poveikį turinčią kosmetiką. Pastarosios, pavyzdžiui – šveicarų gamintojų „Artemis Med“, vis dažniau galima rasti ne tik specializuotose vaistinėse, bet ir kosmetikos parduotuvėse. Šiuolaikinė dermatologinė kosmetika gali pasiūlyti iš ties platų sprendimų spektrą net itin jautriai ar ligų pažeistai odai.

Kaip su odos jautrumu kovoti žiemą?

Dažna temperatūrų kaita, kai tenka būti tiek šildomose patalpose, tiek lauke pučiant žvarbiam vėjui, provokuoja ir padidėjusį odos jautrumą. Dėl to renkantis kosmetikos priemones reikėtų atidžiau skaityti jų etiketes ir pirmenybę teikti produktams, kurių sudėtyje yra raminančių bei uždegimą malšinančių medžiagų.

Į sudirgimus linkusiai odai ypač naudingi paprastai Alpių kalnuose augančių arnikų taip pat kiparisų ekstraktai. Jie pasižymi raminančiomis ir uždegimą mažinančiomis savybėmis, be to gerina odos mikrocirkuliaciją ir stiprina kapiliarų sieneles – taigi, mažina paraudimą ir stiprina odos atsparumą šalčiui. Vertingas miežių ekstraktas naudingas dėl ilgai trunkančio drėkinančio poveikio – jis neleidžia odai išsausėti, kas dažnai nutinka šaltuoju sezonu.

Jei oda dar ir riebi, šaltuoju metų laiku reikėtų rinktis švelnesnes valymo priemones, kuriose būtų mažiau odą sausinančių medžiagų. Tai gali būti natūraliomis vaisių rūgštimis praturtinti prausikliai ar pieneliai, kurie padeda pašalinti nebegyvas odos ląsteles ir riebalų perteklių, tačiau nesausina odos. Vietoje įprasto abrazyvinio šveitiklio patariama rinktis švelnesnį enziminį, kuriame veikia ne šiurkščios šveičiamosios dalelės, o veikliosios medžiagos kaip vaisių ar nedidelės koncentracijos AHA rūgštys. Apskritai, tokio tipo šveitikliai labiau tinkami jautriai odai, mat nežeidžia jos paviršiaus.

Nemažiau svarbu stiprinti ir bendrą organizmo imunitetą. Labai dažnai pastebimai suprastėjusi odos būklė išduoda, jog nusilpo organizmo gynybinės funkcijos. Kai šiam nepakanka vitaminų ir maistinių medžiagų – tai jaučia ir oda.

Sakoma, slides ruošk vasarą... O kada pradėti žiemai ruošti odą?

Dabar – kaip tik tinkamas metas tuo rūpintis. Tiesa, nereikia pulti to daryti aklai – visų pirma svarbu išsiaiškinti dabartinę odos būklę ir tinkamai pasirinkti jos priežiūros strategiją. Tam geriausia pasikonsultuoti su šios srities specialistais.

Šiandien galima nesudėtingai ir greitai atlikti odos būklės tyrimą, kuris neretai atliekamas tiesiog prekybos kosmetika vietose. Jo rezultatai kartais nustebina – pavyzdžiui, paaiškėja, jog vis pasirodantys spuogeliai atsiranda ne dėl padidėjusio odos riebalų kiekio, o netinkamo kremo pasirinkimo. Išsiaiškinus ramybės neduodančių problemų priežastis, galima sudaryti labiausiai tinkančią odos priežiūros programą, kuri padės ne paslėpti odos trūkumus, o jų atsikratyti ilgam laikui. Tai ypač svarbu jautrios odos savininkams, kuriems artėjanti žiema tampa tikru išbandymu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis