10 taisyklių, kaip lieknėti savęs neribojant

Kai merginos pasiryžta lieknėti, mintyse susikuria sau efektyvų, bet dažniausiai itin griežtą naują gyvenimo būdo planą. Todėl jau kitą rytą žadintuvui suskambus jos ne šoka iš lovos ir bėga į treniruotę, o nusprendžia, kad vienas rytas vis vien nieko nepakeis.

Kam save kankinti, jeigu galima lieknėti ir ne tokiomis drastiškomis priemonėmis? Turime 10 taisyklių, kurių kasdien nesudėtinga laikytis, o ilgainiui jos duoda gerų rezultatų.

1. Kiekvieną valgymą pradėk stikline vandens. Taip įprasi išgerti reikiamą paros skysčių kiekį ir valgio metu jausiesi „pilnesnė“. Tokiu būdu lengviau išvengsi persivalgymo.

2. Atsisakyk vieno ingrediento arba pakeisk jį ne tokiu kaloringu. Mėgsti salotas su padažu? O kodėl gi nepakeitus riebaus majonezo į lengvesnį padažą? Arba vietoj džiovintų vaisių, kuriuose yra daug cukraus, valgyk šviežius. Nebūtina atsisakyti mėgstamų produktų, tereikia rasti jiems sveikesnes, bet lygiai tokias pat skanias alternatyvas.

3. Desertui rinkis juodąjį šokoladą. Dažnai net ir po sočių pietų norime „ko nors saldaus“. Taigi vietoj pakelio sausainių ar bandelių rinkis galbūt iš pirmojo žvilgsnio ne itin patrauklų juodąjį šokoladą. Pamatysi, po kelių pabandymų jis puikiai patenkins tavo poreikį saldumynams, tačiau jame - daug mažiau kalorijų nei įprastuose saldumynuose.

4. Stebėk savo porcijas. Dažnai lėkštę ištuštiname tik todėl, kad joje vis dar yra maisto. Valgydama įsidėk pusę savo įprastinės porcijos, atsisėsk ir neskubėdama ją suvalgyk. Stebėk savo sotumo lygį - galbūt jau pasisotinai? Žinoma, jei tikrai esi alkana, gali įsidėti dar, tačiau būk su savimi nuoširdi, kitaip tiesiog nuolat persivalgysi ir svorio tikrai neatsikratysi.

5. Pasiryžk judėti. Jeigu vien nuo minties apie sporto klubą tave ima siaubas, pagalvok, kaip į savo dienotvarkę galėtum įtraukti daugiau fizinės veiklos. Galbūt gali bent dalį kelio į mokyklą ar universitetą eiti pėsčiomis arba važiuoti dviračiu? Juk šyla oras, nebereikia klampoti per sniegą - kodėl gi nepasivaikščiojus gryname ore? Taip pat vaikščiodama po parduotuves rinkis laiptus, o ne eskalatorių - paprastai juo naudojasi daugybė žmonių, todėl lipdama laiptais tu netgi sutaupysi laiko. Rask, kaip galėtum „neskausmingai“ bet reguliariai pajudėti.

6. Negerk kalorijų. Limonadai, saldžios sultys - tikros kalorijų ir cukraus bombos. Jeigu negali pakęsti „paprasto“ vandens, prisidėk į jį citrinų, apelsinų ar griežinėliais pjaustyto agurko - sveikesnio „limonado“ nerastum!

7. Nebūk alkana. Merginos, manydamos, kad jei bus alkanos, sulieknės, smarkiai klysta. Jeigu visą dieną nieko nevalgysi, o vakare tiek prisikimši, kad sunkiai pakilsi nuo kėdės, nieko gero nebus. Todėl valgyk vos tik praalksti, tačiau stebėk, kiek alkana esi: galbūt nori tik obuolio, o galbūt atėjo metas „rimtesniam“ patiekalui.

8. Atidžiai rinkis užkandžius. Pravartu su savimi visuomet turėti kokį nors mėgstamą vaisių, riešutų ar sumuštinį su tamsia duona. Venk bandelių, šokolado batonėlių - jie ne tik kad nenumalšins alkio, bet dėl juose esančio cukraus gali imti mieguistumas. O kur dar visos bereikalingos kalorijos!

9. Valgyk lengvą ir ankstyvą vakarienę. Vakarienė turi sudaryti ketvirtadalį per visą dieną suvartoto maisto, o ne tapti pagrindiniu valgymu. Valgyti likus 4 valandoms iki miego - optimalu. Tačiau stenkis rinktis „lengvesnį“ maistą: salotas, žuvį, paukštieną, o makaronus ir kitus daug angliavandenių turinčius produktus palik pirmoje dienos pusėje.

10. Išsimiegok. Yra nustatyta, kad žmonės, kuriems trūksta kokybiško miego, linkę suvalgyti daugiau saldumynų. Taip jie nesąmoningai bando kompensuoti nuovargį saldumynų valgymo malonumu. Tačiau miego neįmanoma niekuo pakeisti, nei kava, nei energetiniais gėrimais, todėl geriau atsisakyk beprasmio naršymo „Facebook'e“ iki 3 valandos ryto, o geriau kokybiškai išsimiegok.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis