Spuogų spaudymas rankomis lietuvaitę privedė iki tragiškos būklės

Su spuogais susiduria daugybė jaunuolių visame pasaulyje. Dažnai ši veido odos problemos tampa ne tik išvaizdos trūkumu, tačiau ir daug rimtesne psichologine bėda. Jonaviškė Justina Šematonytė (23 m.) nebijo pripažinti, jog ir ji ilgai kentėjo dėl šios odos problemų.

Merginą aknė (odos liga, pasireiškianti spuogais ir inkštirais) kankino jau nuo 12 metų ir kaip pati mergina teigia, nepaleidžia iki šiol. Justinai ir dabar tenka itin kruopščiai prižiūrėti savo veido odą ir atidžiai ja rūpintis. Visgi mergina džiaugiasi, jog BIODERMOS veido priežiūros priemonių pagalba šiuo metu jos veido būklė kur kas geresnė nei paauglystėje. Vis dėlto prisiminimai apie vidinę būseną tuo metu, kai merginą kankino aknė, išliko iki šiol. Bet apie viską nuo pradžių...

Labiausiai ramybės nedavė veidas

Justina pasakojo, jog problemos su spuogais ją pradėjo kankinti jau nuo 12 metų, pačioje paauglystės pradžioje. ,,Pradėjau bręsti labai anksti palyginus su kitomis klasės mergaitėmis. Kol kitos mergaitės apie spuogus dar net nebuvo susimąsčiusios, aš jau slapta prieš veidrodį spaudinėjau spuogus, mėgindama žaizdeles dezinfekuoti tėčio odekolonu "Old spice", - pasakojo Justina. Visgi negydoma aknė tik stiprėjo ir didžiausios su oda susijusios problemos merginą apniko 14 metų. Paauglystės laikotarpiu mergina kentėjo nuo didelių, pūlingų spuogų, kurie gerokai darkė Justinos veidą. ,,Labiausiai mane kankino išbėrimai T zonoje - tai yra, kaktos, nosies bei smakro srityje“, - pasakojo mergina. Justina teigia, jog spuogai ją kankino ant veido – spuogelių ant savo kūno mergina nepastebėjo.

Justina Šematonytė, asmeninio albumo nuotr.

Dėl spuogų nenorėjo eiti į mokyklą

Prasidėjęs lytinis brendimas sukėlė dar didesnes odos problemas. Justinai buvo sunkus metas - jos mama sirgo 4 stadijos krūties vėžiu, tad jai ir jos artimiesiems buvo daug didesnių rūpesčių nei merginos spuogai. Prieš mirtį (mamos Justina neteko 12 m.) mama pastebėjo Justinos bėdą, apie kurią mergaitė nedrįso kalbėti. Tuomet spintelėje virš kriauklės vonioje Justinos mama jai paliko kremą nuo spuogų ir maskuojantį pieštuką bei paragino niekuomet nebespaudyti spuogų. „Mamos mirtis, spuogai, antsvoris prislegė mane. Nemokėjau rūpintis savo oda, aknė stiprėjo, berdavo giluminiais spuogais, nusikrapštydavau juos iki kraujo, uždegimas stiprėjo, užburtas ratas. Pamenu, kad net verkdavau, sakydavau tėčiui, kad nenoriu eiti į mokyklą, o ką jau kalbėti apie vakarėlius. Tėtis ramindavo, kad ir jis jaunystėje buvo spuoguotas ir viskas praeis. Jis mane palaikė, tačiau man reikėjo medicininės pagalbos“, - prisiminimais dalinosi Justina, kuri prisimena, kad gerdavo alaus mielių tabletes, įvairius maisto papildus.

Maskuoti nevengė

Nors daugumai veido odos problematika besidominčių žmonių yra žinoma, jog maskuoti spuogus nėra išeitis, Justina neturėjo kito kelio, kaip slėpti juos maskuojamomis kosmetinėmis priemonėmis. ,,Pastebėjau, jog maskuojant spuogelius, jie tik dar labiau išryškėdavo, tačiau maskuoti man atrodė tinkamesnis variantas nei atvirai visiems rodyti savo spuogus“, - teigė Justina. Beje, mergina prisipažįsta, jog slėpti spuogus pradėjo gana ankstyvame amžiuje - jau nuo 12 metų.

Odos būklė buvo pagerėjusi, tačiau padidėjus stresui – spuogai grįžo

„Visada buvau darbštuolė, daug skaitydavau. Kartą beskaitinėdama Šeimos daktaro enciklopediją nusprendžiau apsilankyti pas gydytoją. Tada man buvo pritaikytas gydymas kontraceptikais, dėl kurio oda pagražėjo, pasidarė skaistesnė. Jaučiausi pražydusi“, - pirmuosius bandymus gydytis prisimena Justina. Taip pat mergina pastebėjo, jog veido būklė pagerėdavo vasaros laikotarpiu, kuomet odą šildydavo saulės spinduliai, o mergina stengdavosi sveikiau maitintis.

Tačiau spuogai grįžo pradėjus mokytis universitete. „Pradėjus mokytis universite prasidėjo bemiegės naktys prieš egzaminus, nuolatinė įtampa ir stresas, labai daug prisidėjo ir studentiška mityba. Ir aknė vėl aplankė mane! Pirmame kurse kreipiausi į kliniką, man buvo paskirtas gydymas, oda ir vėl susitvarkė! Aš ir vėl šypsojaus. Man siūlė tęsti gydymą, tačiau dėl studentiškų materialinių išteklių vis susilaikydavau, tai lėmė ligos atsinaujinimą“.

Dermatologė Natalija Jasaitienė: ,,Justinos odai būtina ypatinga priežiūra"

Anot gydytojos dermatologės Natalijos Jasaitienės, Justiną kamavo jaunatvinių spuogų problema. Šiuo metu odos uždegimas, pasireiškiantis giluminiais spuogais, jau nuramintas, o merginai labiausiai ramybės neduoda juodieji inkštirai, kurie dažniausiai atsiranda dėl užsikimšusių riebalinių liaukų. ,,Tokios problemos signalizuoja, jog merginos oda – riebi. Todėl tokiai odai reikalinga ypatinga priežiūra. Justiną labiausiai berdavo T zonos srityje. Daugelį jaunų žmonių beria būtent šioje srityje, mat joje yra daugiausia riebalinių liaukų, kurių užsikimšimas ir sukelia inkštirų bei spuogų atsiradimą", - pasakojo gydytoja. Pasak gydytojos, labai svarbu speciali odos priežiūra. Šiuo metu Justina naudoja jai paskirtas dermatologines odos priežiūros priemones: Sébium prausiklį, Sébium Global kremą nuo spuogų ir tos pačios Sébium linijos kaukę, kurios jai padeda kovoti su problemine oda. Dermatologinė priežiūra yra ypatingai svarbi, kuomet kovojama su spuogais.

Dermatologė Natalija Jasaitienė, asmeninio albumo nuotr.

Gydytoja sako, kad Justina – ne vienintelė, kurią ir suaugus kamuoja aknės simptomai. „Turiu įspėti, jog aknė – chroninė liga. Ji neleidžia su ja atsisveikinti ir vyresniems žmonėms, todėl į mane dažnai kreipiasi ir kur kas vyresni pacientai“, - patirtimi dalijosi gydytoja.

Dermatologė pasakojo, jog Justinai užsiminus apie saulės poveikį spuogeliams, iš tiesų gali būti, jog prasidėjus vasaros sezonui merginos oda tapdavo skaistesnė. Taip yra todėl, jog saulės spinduliai odą veikia antibakteriškai, skaistina ją ir padaro lygesne. Tačiau saulės spindulių sukeltas efektas odai – trumpalaikis ir rudenį gali grįžti bumerangu. Atėjus rudeniui saulės spindulių palytėta oda gali išsausėti, prasidėti hiperpigmentacija, varginti šerpetojimas.

Taigi, aknė – sudėtinga odos liga, todėl svarbu ją gydyti ir nelaukti, kol spuogai praeis savaime. Kenčiant nuo spuogų reikėtų kreiptis į specialistą, kuris paskirs tinkamiausią gydymą. Siekiant rezultatų, svarbu laikytis gydytojo nurodymų ir būti kantriems, nes tam, kad spuogai būtų įveikti, reikia laiko ir specialios dermatologinės odos priežiūros. Be to, net ir pasiekus norimą rezultatą, svarbu odą toliau prižiūrėti su specialia riebiai odai skirta kosmetika, kadangi spuogai gali atsinaujinti.

Su akne susiduriantys paaugliai – pažeidžiamiausi

Justina užsiminė, jog bręstant ją kankindavo kompleksai dėl probleminės veido odos. Tiesa, jie nebuvo labai ryškūs, mat mergina nepatyrė patyčių iš bendraamžių. Anot psichologės Nidos Matiukienės, nuo aknės kenčiantys paaugliai ir jaunuoliai gali patirti nemažai psichologinių bei socialinių sunkumų. ,,Aknė gali iššaukti negatyvias emocines reakcijas, tokias kaip depresija, bejėgiškumo jausmas, frustracija ir nerimastingas pyktis. Neturint įgūdžių, kaip tvarkytis su šiomis psichologinėmis reakcijomis, jos kaupiasi ir palaipsniui gali transformuotis neatpažįstamai", - pasakojo specialistė. Psichologė pataria - labai svarbu yra suprasti ir atpažinti tą momentą, kuomet yra patiriami negatyvūs jausmai dėl probleminės odos. Anot N. Matiukienės, dauguma psichinės sveikatos specialistų sutinka, jog paaugliai, susiduriantys su spuoguotos odos problemomis, yra psichologiškai pažeidžiami. Jie patiria iššūkius kasdieniniuose dalykuose, kurie susiję su asmeniniu patrauklumu, kūno įvaizdžiu, pasimatymais, seksualumo, socialinėmis, mokymo ir profesinėmis kompetencijomis.

Psichologė Nida Matiukienė, asmeninio albumo nuotr.

Stresas kenkia ir odai, ir psichologinei būklei

Justinos teigimu, kenčiant nuo aknės jos nuolatinis palydovas buvo stresas bei nerimas. Psichologės nuomone, šie du psichologiniai pojūčiai tik dar labiau paaštrino problemą. ,,Kadangi stresas ir neigiamos emocijos gali paaštrinti aknės simptomus, manyčiau, jog tiems, kurie išgyvena dėl šios problemos, tikrai vertėtų kreiptis į specialistus ir mokytis naujų reakcijų bei įveikos būdų kaip gyventi turint šią problemą", - teigė N. Matiukienė. Psichologė patarė visų pirma bandyti kovoti ir su vienu didžiausiu aknės sukelėju stresu. Tam, anot specialistės, puikiai tinka atpalaiduojanti veikla, stresinių situacijų vengimas, raminančios procedūros.

Pirmiausia problemą būtina aptarti su artimaisiais

Psichologės teigimu, nuo aknės kenčiantieji kasdien yra veikiami savo negatyvios nuotaikos ir žemos savivertės, taip pat aknės sukeltos problemos liečia tarpasmeninius santykius, gali vesti į depresiją ar net savižudybę. Moksliniais tyrimais patvirtinta, jog aknės sukeltos problemos ženkliai prastina gyvenimo kokybę. ,,Nesunku suprasti, kad patyčios tik dar labiau apkartina gyvenimą. Apskritai aknė, psoriazė bei atopinis dermatitas yra ligos, dėl kurių labiausiai padidėja diskriminacija, todėl socialiniai įgūdžiai, kurių išmokstama programų prieš patyčias metu, sumažina patyčių kiekį“, - pasakojo psichologė. Anot jos, kiekvienas su odos problemomis susiduriančių paauglių atvejis yra unikalus, todėl verta tartis pirmiausia su tėvais, o taip pat ir su mokykloje esančiais psichologais bei socialiniais darbuotojais, kaip spręsti šią problemą.

Nori sužinoti, ko dar reikia vengti kovojant su spuogais? Apsilankyk www.tiesa-mitas.lt, kur rasi visą tiesą apie spuogus ir gydytojų dermatologų patarimus.

Šį straipsnį taip pat galima rasti www.bioderma.lt svetainėje, ČIA.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis