Per pusmetį aknę įveikusi Silvija – pasimokyk iš jos sėkmės istorijos!

Dažnai brendimo metu aknė tampa rimčiausiu ne tik odos, bet ir paties paauglio išbandymu. Negailestingai ant veido dygstantys spuogai tikrai nesiruoš pasitraukti, jei nepradėsi žiūrėti į šią ligą rimtai. Silvija (21 m.) Bioderma organizuoto projekto „Aknei reikia laiko“, kurio tikslas – suteikti kuo daugiau žinių apie šią odos ligą ir parodyti, kad kantriai ją gydantis ir naudojant specialias odos priežiūros priemonės – aknę galima įveikti, dalyvė. Mergina programoje dalyvavo pusę metų, sąžiningai laikėsi gydytojos nurodymų, kasdien tinkamai rūpinosi veidu, o šiandien džiaugiasi lygia jo oda.

Silvija sako, kad nuoseklumas, kantrybė, gydymo plano laikymasis, tinkamų odos priežiūros priemonių naudojimas, sveika ir subalansuota mityba spuogais nusėtą veido odą gali paversti šilkine.

PRADĖJO NUO NULIO

Vilnietė Silvija akne susirgo pačioje paauglystės pradžioje, būdama vos dvylikos. Merginą iškart užklupo pūlingi, gilūs ir skausmingi spuogai. Vakare išnykusį spuogą ryte pakeisdavo du, kol Silvija liko visiškai sugniuždyta: „Neturėjau vilties, kad dar kada turėsiu lygų veidą. Neatsiminiau, kaip veidrodyje atrodau be spuogų. Visi pažadai, reklamos ir iškart pradedančios veikti priemonės atrodė melas, nes buvau visiškai praradusi viltį.“

Visgi, mergina nepasidavė: darėsi veido valymus, bet jų poveikis buvo vienkartinis; ėjo pas gydytoją, išbandė ir močiutės rekomenduotus liaudies receptus: garų voneles, vaistažolių užpilus ir kaukes.
Tuo metu Silvija apie aknę žinojo tik dvi taisykles: pirmoji - spuogų negalima spaudyti, nes oda bus dar labiau užkrėsta, o antroji - kasdien naudojama dekoratyvinė kosmetika ant pūliuojančios odos tik nutolins gijimo procesą. „Priemones, pardavinėjamas prekybos centruose, išbandžiau dar pačioje ligos pradžioje, kuomet nieko nežinojau apie aknę. Nors galėjau paprašyti profesionalų pagalbos, pasirinkau ilgesnį ir rizikingesnį kelią – išbandyti visas priemones „savo kailiu“. Tai man užtruko ir kainavo žymiai brangiau nei iš karto būčiau nusipirkusi profesionalias dermatologines odos priežiūros priemones.“ – atvirauja Silvija.

APKALBŲ IŠMOKO NEBEGIRDĖTI

Silvija stengdavosi nesiliesti prie veido – nespaudė spuogų ir neslėpė jų po dekoratyvine kosmetika, tačiau labai sunku buvo nuo to atsilaikyti prieš svarbias šventes, kada norisi sužibėti ir atrodyti nepriekaištingai: „Iš visų jėgų stengiausi nespaudyti spuogų, bet visada, lyg tyčia, man svarbią dieną jų išdygdavo po kelis. Neapsikentusi juos išspausdavau, nors žinojau, kad rytoj bus dar blogiau. Norėdavau bent tą dieną būti kiek gražesnė, paslėpti spuogus po skaistalais. Susilaukdavau komplimentų, nors paprastai girdėdavau tik apkalbas. Kitą rytą oda ant manęs dar labiau supykdavo – parausdavo, prisikaupdavo pūlinių. Dėl vienadienio grožio aukodavausi tik labai svarbiomis progomis.“

NĖRA VIENOS GYDYMO FORMULĖS

Silvijos aknės gydymo procesas nebuvo lengvas. Iš pradžių jai teko gerti dermatologės paskirtus medikamentus, kuriuos ji derino su Bioderma „Sébium“ dermatologine kosmetika. Šią kosmteiką Silvija naudoja ir dabar, kadangi turint į aknę linkusią odą svarbu speciali palaikomoji odos priežiūra. Silvija susikūrė veido odos priežiūros rutiną: ryte ir vakare veidą mergina prausia „Sébium Foaming gel“ prausikliu ir tepa „Sébium“ kremą. Projekto metu, jeigu mergina jausdavo, kad vėl pradeda kilti spuogai, užsitepdavo specialų gelį. Beje, dermatologė, gydymo pradžioje, Silvijai atliko rūgštinį veido pilingą, kuris taip pat padėjo sustiprinti rezultatus.

Nugalėjusi įsisenėjusią aknę Silvija savo likimo draugams pataria domėtis ir rūpintis oda, net jei spuogai iš pradžių atrodo ne liga, o savaime turintis praeiti dalykas. Merginos teigimu, tiksintis laikas kalbant apie šią odos ligą nėra jaunuolio pusėje: „Iš savo patirties galėčiau patarti, kad reikia nelaukti, kol spuogai praeis savaime. Aknė būna įvairių tipų, tad tik jus apžiūrėjęs dermatologas gali pasakyti, kokios priemonės jums tinkamiausios. Mama ar draugės čia mažos pagalbininkės, mat kas tiko joms, tau gali tik dar labiau pakišti koją.“

Pasidalinusi gydymo metodais, vilnietė skuba priminti, kad vienodas gydymas netiks visiems odos ir aknės tipams, tad vizito pas profesionalus nereikėtų vengti: „Jei gąsdina vizito pas dermatologą kaina, prisimink, kad vėliau gali tekti mokėti du kartus, kuomet nusivylusi mėgėjiškomis priemonėmis ir leidusi aknei dar labiau susargdinti tavo veido odą, prašysi specialisto pagalbos.“

Nuotraukose Silvija projekto pradžioje:

Silvija prieš gydymą
Silvija prieš gydymą

Silvijos veido būklė po gydymo:

Silvijos odos būklė po gydymo
Silvijos odos būklė po gydymo

LEMTINGOS KLAIDOS

Paauglystėje, kuomet išvaizda tampa ypač svarbi, susigyventi su aknės simptomais yra labai skaudu. Silvija prisimena, jog nemėgdavo fotografuotis, vengdavo veidrodžių, o einant gatve atrodydavo, kad visi žiūri ne į jos akis, bet į spuogus. „Pati supratau, kad spuogai gadina ne tik mano odą, bet ir gyvenimą. Mokykloje aplink girdėjau šnabždesius, kaip merginos apkalbinėja mano „apsileidusią ir nesveiką“ odą. Bendraklasės nesuprato, kad dedu visas pastangas aknei išgydyti ir atvirai mane įžeidinėjo. Buvo labai skaudu, nes nieko negalėdavau padaryti, juk nuo žmonių replikų nebuvo kaip atsiriboti“, – juodžiausias paauglystės dienas prisimena studentė.

Tam, kad spuogų atsikratytum be jokių randų ar žymių ant veido, studentė tau turi kelis patarimus:

• Aknės kamuojamai odai reikia specialių priemonių, todėl rekomenduočiau naudoti tik dermatologines, pardavinėjamas vaistinėse.

• Neeksperimentuok. Nors ir labai norisi išbandyti vieną ar kitą „triuką“, paskelbtą internete, dėl jų aknė stebuklingai neišnyks. Norėdama atsikratyti spuogų, turėsi nuosekliai ir kantriai gydyti veido odą.

• Neliesk. Kad ir kaip norisi ryte iškilusį pūlinį išspausti, ugdyk kantrybę jo neliesti. Dažnai plauk rankas ir stenkis prie veido rankų geriau nė nekišti. Pamatysi, oda tau atsidėkos.

SPECIALISTĖS PATARIMAS

Pasak gydytojos dermatovenerologės Astos Dumbliauskienės, jei ant veido pastebėjote vieną po kito kylančius pūlinukus, pas dermatologą reikėtų kreiptis nelaukiant, kol odos būklė pablogės. Negydant spuogų gali likti neišgydomi randeliai ir pigmentinės dėmės.

Gydytoja dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė

„Dermatologai šiai ligai gydyti dažniausiai paskiria medikamentus, kuriuos reikia derinti su dermatologine kosmetika, taip pat rekomenduojame ir neskausmingas lazerines procedūras. Nereikia galvoti, kad laukimas ar pigesnių priemonių pirkimas kainuos mažiau. Priešingai! Kuo ilgiau gaišite, tuo aknės problemos didės. Tai reiškia, kad pailgės gydymo procesas bei prireiks stipresnių vaistų“, – patirtimi dalijasi dermatovenerologė, raginanti nebijoti gydytojų. „Nėra laiko bijoti. Aknė kasdien vis patogiau įsitaiso ant negydomos odos, tad reikia neleisti šiai ligai darkyti gražaus veido. Kantriai gydoma oda vėl sušvytės!“

Nori sužinoti, ko dar reikia vengti kovojant su spuogais? Apsilankyk www.tiesa-mitas.lt, kur rasi visą tiesą apie spuogus ir gydytojų dermatologų patarimus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis