Sportuoti pradedame motyvuotos! Kaip kuo ilgiau išsaugoti pasiryžimą?

Be tinkamos motyvacijos sportiniai pasiekimai neįmanomi. Deja, labai dažnai vos pradėję siekti sportinių tikslų žmonės nuleidžia rankas. Apima tingulys, pabosta sportinė rutina, atsiranda kitų veiklų - yra daugybė priežasčių, kodėl žmonės nustoja sportavę.

Džiugu, jog projekto „Sportas keičia!“ dalyvės Gintarė Norutė bei Justė Stančikaitė tvirtina atrandančios vis daugiau vidinio ryžto sportuoti. Nors abi merginos - studentės, tad jų kasdieninis ritmas spartus, Justė bei Gintarė teigia suspėjančios ir intensyviai pasportuoti, ir pasimokyti. Didėjančią motyvaciją lemia kintančios kūno formos bei malonios širdžiai aplinkinių reakcijos. Apie judėti pirmyn skatinančius motyvus kalbamės su merginomis bei jų treneriais.

Didžiausias stimulas - aplinkinių komplimentai

Projekte dalyvaujanti ir sveikatingumo klube IMPULS sportuojanti Gintarė teigia, jog tinkama motyvacija - svarbus rodiklis siekiant sportinių tikslų. Mergina prisipažįsta, jog ją labiausiai motyvuoja įvairūs vaizdo įrašai, kuriuose profesionalūs treneriai moko, kaip atlikti įvairius pratimus. ,,Intensyvios treniruotės padeda jiems siekti atletiškų kūno formų, tad stebėdama profesionalų atliekamus pratimus motyvuoju save ir ruošiu darbui“, - pasakoja mergina. Pokyčių dalyvė teigia, jog ją skatina ir kitų žmonių palaikymas. Gintarė atvira - būna akimirkų, kai, atrodo, norisi viską mesti ir pasiduoti tinginystei, tačiau mergina nepalūžta. ,,Mane motyvuoja tiek dailėjančios kūno linijos, tiek padidėjęs energingumas. Matau, jog kūno linijos tvirtėja, gražėja, todėl atsiranda dar didesnis stimulas imtis pokyčių. Kartais net atrodo, jog galėčiau sportuoti kone kasdien, bet puikiai suprantu, jog poilsis taip pat reikalingas“, - su užsidegimu pasakoja studentė. Gintarė džiaugiasi, jog turi daugybę žmonių, kurie ją palaiko ir seka kiekvieną merginos žingsnį projekte - tai šeima bei artimiausi draugai. Pokyčių dalyvė tvirtina, jog jei ne artimų žmonių palaikymas, nebūtų pasiryžusi dalyvauti projekte.

Gintarė Norutė
Gintarė Norutė
K. Pansevič nuotr.

Motyvacijos kilmės įvairios

Gintarės sportinius pasiekimus sekantis sveikatingumo klubo IMPULS treneris Artūras tvirtina, jog merginai iš tiesų netrūksta motyvacijos ir užsispyrimo. Vis dėlto treneris teigia, jog nėra lengva save motyvuoti gyventi sveikai. ,,Kiekvienas žmogus turi konkretų stimulą, kurio vedamas ateina sportuoti. Vieniems tai noras sumažinti kūno masę, kuri trukdo mėgautis gyvenimu. Kitiems, priešingai, noras sustiprėti ir tapti raumeningesniais, tvirtesniais. O trečioji žmonių dalis siekia sportinio meistriškumo, atletiškų kūno formų, kurios padėtų skinti pergales sporto varžybose“, - sportuojančių žmonių motyvacijos kilmes vardina treneris. Pasak Artūro, dar viena žmonių grupė, motyvuota sportui, yra ir patys treneriai, kurie siekia atrodyti sportiškai. Tokiu būdu treneriai trokšta klientams palikti teigiamą įvaizdį ir, žinoma, paskatinti siekti sportiškų kūno formų. Trenerio teigimu, didžiausia klaida, kurią daro pradedantys sportuoti – persistengimas. ,,Tuomet dingsta ir motyvacija, ir malonumas sportuoti. Su fiziniu krūviu nederėtų persistengti – adekvatus krūvio dozavimas ir tinkamas poilsis sumažina žalos riziką“, - teigia treneris. Taip pat Artūras pataria neužmiršti savęs apdovanoti ir skirti laiko poilsiui – sportas privalo teikti pasitenkinimą, o ne virsti kančia.

Gintarė Norutė
Gintarė Norutė
DELFI / Domantas Pipas

Kintantis atvaizdas veidrodyje skatina nesustoti

Antroji projekto dalyvė Justė taip pat džiaugiasi, jog pasiryžimas sportuoti niekur nedingo. ,,Patariu visoms pradedančioms sportuoti - negalvokite apie tai, kaip sunku yra treniruotis. Tiesiog pakilkite nuo lovos ir pradėkite veikti“, - ryžtingai teigia mergina. Justę džiugina tai, jog ją nuolat lydi gera nuotaika, ji jaučiasi kur kas energingesnė - per dieną spėja nuveikti kur kas daugiau darbų nei anksčiau. ,,Taip pat labai gera, jog veidrodyje matau pirmuosius teigiamus pokyčius ir suprantu, kad sunkios treniruotės sporto klube nenuėjo veltui! Taip auga pasitikėjimas savimi bei troškimas keistis“,- pasakoja Justė. Anot Justės, ji klauso trenerio Mariaus patarimo ir tinkamai pailsi, atsipalaiduoja. ,,Jei sportuoju nepailsėjusi, neišsimiegojusi, jaučiu energijos stygių ir pratimus atlieku kur kas sunkiau“, - teigia pokyčių dalyvė. Anot Justės, motyvaciją sportui jai padeda atrasti... mobiliosios programėlės. Jų dėka mergina fiksuoja svorio pokyčius, kontroliuoja savo mitybą bei analizuoja sportinius pasiekimus. Justės diena – įtempta, todėl tik tokiu būdu ji teigia galinti užtikrinti aktyvumą bei sportinio rėžimo laikymąsi.

Justė Stančikaitė
Justė Stančikaitė
DELFI / Domantas Pipas

Svarbiausia – užsibrėžtas tikslas

Justę treniruojantis sveikatingumo klubo IMPULS treneris Marius teigia, jog norint reguliariai sportuoti būtina išlikti pozityviems. ,,Kuo negatyvesnis požiūris į sportą, tuo mažesnė tikimybė tęsti sportinę veiklą. Neprošal būtų turėti ir užsibrėžtą tikslą, kurio reikėtų kryptingai siekti. ,,Matau, jog Justę labiausiai motyvuoja tvirtėjantys raumenys, stangrėjančios formos ir didėjanti kūno masė“, - pasakoja treneris. Marius pataria išsikelti realistiškus tikslus ir sportinių rezultatų siekti mažais žingsniais. ,,Jei neseniai pradėjote sportuoti, tikėtina, jog turėsite daug motyvacijos ir iš karto pradėsite kilnoti sunkius svorius. Patartina savęs nežaloti ir pratinti organizmą prie fizinio krūvio pamažu“, - pataria treneris. Ar Mariui tenka sutikti klientų, kuriems stinga motyvacijos? Treneris atviras – su tokiais žmonėmis jis susiduria kone kasdien. Vieni vos pradėję aktyviai sportuoti dėl susiklosčiusių aplinkybių nustoja sportavę, kiti jau įpusėję savo tikslus meta sportinį kelią. Priežasčių gali būti daugybė. Treneris atviras – jį visuomet liūdina tai, jog žmonės nustoja siekę savo sportinių tikslų.

Marius Bartusevičius
Marius Bartusevičius
Organizatorių archyvas

5 patarimai, kaip reikėtų save motyvuoti sportui:

1. Suraskite mylimą sporto šaką ir ja mėgaukitės. Nebūtina sekti kitų žmonių pavyzdžiu ir manyti, jog tai, kas tinka vieniems, tiks ir jums. Vienus žavi bėgimas, kitus - joga, o treti neįsivaizduoja savo gyvenimo be sporto salės. Svarbiausia nebijoti bandyti ir atrasti tai, kas teikia didžiausią pasitenkinimą. Kuo negatyvesnis bus požiūris į pasirinktą sporto šaką, tuo sunkiau bus siekti sportinių tikslų.

2. Nepersistenkite. Pasikliaukite profesionalių trenerių patarimais ir žinokite savo ribas. Persistengimas gali sutrikdyti sveikatą, miego ritmą, taip pat gali sukelti raumenų, nugaros skausmus. Atminkite, jog tikslų verta siekti pamažu, nes persistengus gali dingti motyvacija sportui.

3. Sportuokite drauge. Nesvarbu, tai būtų šeimos narys, mylimas žmogus, draugas ar draugė - sportuoti kartu visuomet yra smagiau ir kur kas labiau motyvuoja. Žinoma, reikėtų pasirinkti tokį sporto partnerį, kuris būtų užsispyręs ir valingas - tikrai prireiks pastangų kartu siekiant sportinių rezultatų.

4. Tinkamai maitinkitės. Daugelis tik pradėjusių sportuoti žmonių skundžiasi, jog nematyti akivaizdžių rezultatų. Sportiniai pasiekimai įmanomi tik tokiu atveju, jei žmogus ir sportuoja, ir sveikai maitinasi, todėl nenumokite ranka į mitybos svarbą. Pasidomėkite sveikos mitybos pagrindais, gaminkite sveiką maistą namuose, gerkite daug vandens. Tinkama mityba ne tik gražins kūno linijas, bet ir garantuos lengvumo pojūtį.

5. Nepamirškite savęs apdovanoti. Sportas bei sveika gyvensena neturi virsti kankyne, todėl už pasiektus rezultatus patartina save apdovanoti - vieną dieną pasilepinti kaloringesniu maistu, nusipirkti keletu dydžiu mažesnius drabužius, apsilankyti poilsio centre, masaže ir t.t. Būtina sportuoti reguliariai, tačiau nepamiršti, jog organizmui poilsis taip pat reikalingas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis