Pradėjai sportuoti? Turėtum žinoti pagrindines sportuojančių klaidas

Sporto profesionalai patvirtins - pradėjus sportuoti klaidos yra neišvengiamos. Klaidos dažniausiai kyla iš patirties stokos ir užkerta kelią siekti sėkmingų rezultatų. Sveikatingumo klubo IMPULS projekto ,,Sportas keičia!“ dalyvės Gintarė Norutė ir Justė Stančikaitė gali patvirtinti - klaidų pirmosiomis treniruočių savaitėmis neišvengė ir jos.

Nors projekto dalyvės atidžiai klausosi trenerių rekomendacijų ir reaguoja į pastabas, kartais suklysta ir yra pataisomos trenerių. Tiesa, pokyčių dalyvės pastebi, jog sporto bei mitybos klaidų pasitaiko vis mažiau - didelę įtaką merginų patirčiai daro bendravimas su treneriais bei nuoseklus darbas. Merginos teigia stebinčios pirmuosius teigiamus pokyčius, o į pasitaikančias klaidas žvelgia kaip į faktą, jog tobulėti dar yra kur.

Skubėjimas mažina pratimų efektyvumą

Pirmoji projekto dalyvė Gintarė, trokštanti sumažinti kūno masę, atvirauja, jog treniruodamasi sporto salėje neišvengia nedidelių klaidų. Nėra ko stebėtis - mergina sportinių tikslų siekia tik trečia savaitė, tad Gintarės treniruotes atidžiai seka ir klaidas fiksuoja Gintarės treneris Artūras. Pokyčių dalyvė pripažįsta, jog dažniausia jos klaida - skubėjimas atliekant pratimus. „Kartais dėl laiko stokos stengiuosi kuo greičiau atlikti pratimus, taip pakenkdama pratimų efektyvumui. Be to, neretai klystu naudodama sportinę įrangą“, - pripažįsta pokyčių dalyvė. Nors Gintarė teigia atidžiai sekanti mitybą ir nuosekliai pildanti maisto dienoraštį, neretai merginai kyla pagunda nusižengti taisyklėms ir pasmaguriauti produktais, kurie nėra rekomenduotini masę mažinančiam žmogui.

Gintarė Norutė
Gintarė Norutė
K. Pansevič nuotr.

Klysta tie, kuri pamiršta mitybos svarbą

Sveikatingumo klubo IMPULS treneris Artūras tikina, jog pradedančiajam sportuoti žmogui būtina pasidomėti pagrindinėmis sportuojančių klaidomis. „Ne veltui egzistuoja posakis, jog iš klaidų mokomės. Puikiai suprantama, jog vos pradėjęs sportuoti žmogus klysta - tam reikia išmanymo ir patirties. Svarbiausia, jog klaidos būtų koreguojamos“, - teigia treneris. Artūras pripažįsta, jog tarp darančių klaidų pasitaiko ir patyrusių sportininkų. ,,Dažniausios sportuojančių klaidos yra susijusios su pratimų atlikimu: tempu, judesio trajektorija. Neretai žmonės renkasi ir netinkamą avalynę, kuri gali būti rimtų sveikatos problemų priežastis“, - pasakoja treneris. Bendraudamas su sportuojančiais žmonėmis Artūras pastebi, kad daugelis nežino esminių mitybos principų ir nesuvokia baltymų reikšmės sportuojant. ,,Daugelis sportuojančiųjų vartoja nepakankamai baltymų, geria per mažai vandens bei užkandžiauja netinkamais produktais“, - pagrindines mitybos klaidas vardina Artūras. Kaip vieną didžiausių pradedančiųjų klaidų treneris įvardina persistengimą, kuris neretai pridaro žalos sveikatai. Svarbiausia, anot trenerio, įsiklausyti į organizmą ir reaguoti į jo siunčiamus pavojaus signalus.

Artūras Malovas
Artūras Malovas
Organizatorių archyvas

Klaidina vienas pratimas

Antroji pokyčių dalyvė Justė - užsispyrusi mergina, kurią kiekviena sportinėje veikloje padaryta klaida motyvuoja stengtis dar labiau. Pokyčių dalyvė žino savo ,,silpnąją vietą“- tai pritūpimai, kuriuos atliekant mergina neretai suklysta ir sulaukia pastabų iš trenerio. ,,Būtina taisyklingai pritūpti, atlošiant sėdmenis atgal ir išlaikant kelius 90 laipsnių kampu. Antraip pritūpimas nebus efektyvus, sėdmenų raumenys nedirbs. Prisipažinsiu - man kartais nepavyksta tinkamai atlošti sėdmenų“, - atvirauja Justė. Kalbėdama apie mitybą, mergina stengiasi laikytis trenerio paskirto mitybos plano. ,,Seku dienos valgymų skaičių, į mitybos racioną įtraukiu daugiau baltymų turinčio maisto, kasdien užkandžiauju riešutais, džiovintais vaisiais, uogomis“, - tikina pokyčių dalyvė. Merginos teigimu, jai pavyksta atsisakyti ir seniau dievinto greitojo maisto, kuris, kaip dabar jau žino Justė, beveik neturi jokios maistinės vertės ir yra nenaudingas sportuojančiam organizmui.

Justė Stančikaitė ir Marius Bartusevičius
Justė Stančikaitė ir Marius Bartusevičius
K. Pansevič nuotr.

Sporto klaidos - standartinės

Justę treniruojantis treneris Marius tikina, jog mergina stropiai mokosi ir vis rečiau klysta. ,,Pokyčių dalyvė, kaip ir daugelis sportuojančių, daro standartines sporto klaidas – klysta atlikdama kai kuriuos pratimus, netaisyklingai kvėpuoja ar neišvengia netinkamos laikysenos, tačiau tai yra klaidos, kurios yra nesunkiai ištaisomos“, - teigia treneris. Sporto profesionalas pripažįsta, jog tiek Justė, tiek daugelis kitų sportuojančių klaidas dažniausiai daro dėl užmaršumo ar išsiblaškymo. Treneris, kaip ir kitas treneris Artūras, tikina, jog viena didžiausių sportuojančių žmonių klaidų - tinkamos mitybos ignoravimas. ,,Visuomet sakiau ir sakysiu, jog gražus kūnas ir sveika mityba – neatsiejami. Jeigu trokštate turėti dailų kūną, būtina stebėti savo mitybą, valgyti saikingai bei gerti daug vandens. Intensyviai sportuodami, tačiau pamiršdami tinkamą mitybą, puikių rezultatų nepasieksite“, - teigia IMPULS sveikatingumo klubo treneris.

Marius Bartusevičius
Marius Bartusevičius
Organizatorių archyvas

5 pagrindinės pradedančių sportuoti klaidos:

1. Apšilimo ignoravimas. Apšilimas, skirtas sąnariams ir kitiems jungiamiesiems audiniams būtinas. Neatlikus tinkamo apšilimo, gali grėsti rimtos bėdos - sausgyslių, raiščių patempimas, sąnarių skausmas ir t.t. Dažnai žmonės ignoruoja šią būtina sporto įžangą ir iš karto atlieka kardio pratimus, taip sau pakenkdami.

2. Jokių poilsio dienų. Būtina atminti, jog kiekvienam organizmui reikia poilsio, o ypač sportuojančiam. Poilsis reikalingas tam, jog atsigautų raumenys ir išsiskaidytų pieno rūgštis, todėl net ir intensyviai sportuojant patartina padaryti vienos ar dviejų dienų pertrauką. Jei kūnas reikalauja judėjimo, tomis dienomis galima rinktis ramesnes sporto šakas, tokias kaip joga ar kalanetika.

3. Persistengimas. Tik pradėjus sportuoti intensyvios treniruotės nėra rekomenduojamos. Sveikatai nepakenksite, jei fizinį krūvį didinsite pamažu. Kitu atveju galimi tiek sveikatos sutrikimai, tiek traumos. Tyrimais įrodyta, jog jog poveikis sveikatai yra didesnis, jei fizinė veikla yra atliekama nedideliu intensyvumu, bet bet ilgiau.

4. Neužkandžiavimas po treniruočių. Nemažai žmonių mano, jog valgymas po treniruočių - draudžiamas. Dietologai tvirtina, jog užkandžiauti po treniruočių ne tik patariama, bet ir yra būtina. Vertėtų rinktis produktus, kuriuose būtų daug naudingųjų angliavandenių ir baltymų, pavyzdžiui, riešutai, liesas jogurtas, slyvos, persikai.

5. Netaisyklinga laikysena. Atliekant pratimus būtina stebėti, ar laikysena išlieka tiesi. Neteisingai pasuktas dubuo, ne taip laikomos rankos ar kojos, sulinkusi nugara - visa tai atneš ne gerus sportinius pasiekimus, bet skausmą. Skausmas - akivaizdžiausias požymis, jog pratimai atliekami netaisyklingai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis