Apgaulingas saulės poveikis odai – aknė užmaskuojama, tačiau sugrįžta dar stipresnė

Tikriausiai ir tu jau pastebėjai, kad vasaros metu oda atrodo gaivesnė ir lygesnė, o taip varginantys spuogeliai, regis, užleidžia savo pozicijas. Saulė – geriausias būdas spręsti aknės problemas? Neapsigauk!

Teigiamas saulės poveikis kovoje su akne – vienas populiariausių mitų, kurį mes skubame paneigti. Kurį laiką gali pastebėti iš tiesų pagerėjusią situaciją: spuogeliai užsitraukia, oda atrodo lygesnė. Tačiau vos tik vasara praeina, aknė sugrįžta ir kovoti su ja būna dar sudėtingiau.

„Veikiamos saulės, odoje esančios riebalinės liaukos prislopsta ir ne taip aktyviai gamina sekretą. Oda pasausėja, be to, įdegus mažiau pastebima pigmentacija, oda atrodo lygesnė. Tačiau jau po kokio mėnesio riebalinės liaukos gauna signalą, kad oda pernelyg sausa, todėl ima gaminti dar daugiau sekreto. Neretai aknė sugrįžta dar stipresnė, nei buvo iki tol, tad saulės efektas yra labai apgaulingas“ – pasakoja dermatologė Dailė Malinauskaitė.

Tiems, kuriems paskirtas medikamentinis aknės gydymas, saulė gali sukelti dar daugiau problemų. Kai kurie aknės gydymui skirti vaistai reaguoja su saule, tad gali iškilti įvairių komplikacijų – pasireikšti alergijos ar kitos organizmo reakcijos, kurios dar labiau pablogina esamą situaciją ir prailgina gydymosi procesą. Kad šių komplikacijų išvengtum, itin svarbu naudoti tinkamas saulės apsaugos priemones ir saugoti veidą nuo žalingų UVA/UVB spindulių kiekvieną dieną.

Deginimosi saulėje taip pat turėtų vengti tie, kurių odoje linkę formuotis uždari komedonai. Į odos paviršių neiškylančius giluminius spuogelius saulė užmaskuoja, tačiau jų vietoje gali susidaryti randeliai ar pigmentinės dėmės, kurias panaikinti tikrai nelengva.

MĖGAUKIMĖS SAULE, TAČIAU RŪPINKIMĖS ODA

Bijoti saulės tikrai nereikia, tačiau saugoti savo odą nuo kenksmingo jos poveikio būtina. Dermatologė Dailė Malinauskaitė pataria savo kosmetinėje turėti dvi svarbiausias priemones – drėkinamąjį ir apsauginį kremą nuo saulės, kurį naudoti reikia pradėti jau tuomet, kai išlenda pirmieji saulės spinduliai.

„Jeigu oda linkusi į aknę, vasaros metu reikėtų naudoti specialius aknės pažeistos odos poreikiams pritaikytus drėkinamuosius kremus. Ir, žinoma, kiekvieną rytą nepamiršti veido patepti riebiai odai skirtu apsauginiu kremu su SPF50 filtru. Jeigu spuogeliai atsiranda ne tik veido, bet ir krūtinės ar nugaros srityje, eidami degintis šias kūno dalis patepkite apsauginiu kremu su SPF30 filtru. Rinkitės tik nekomedogenines ir porų nekemšančias priemones, skirtas specialiai į aknę linkusiai odai“ – pataria dermatologė.

Apsauginį kremą nuo saulės gali naudoti ryte, o vakare veido odą palepink drėkinamuoju kremu. Į aknę linkusios odos priežiūrai skirtas priemones nesunkiai atpažinsi pagal pakuotės spalvą – dauguma gamintojų šios linijos produktus žymi žalia spalva. Dar viena pagalba tavo odai vasaros metu – purškiamas vanduo, kuris padės atgaivinti odą, ją papildomai sudrėkins.

Sužinok daugiau apie savo odą ir teisingą jos priežiūrą: www.aknespotas.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis