Vasarą pasitiksime lengvos ir žavios: 5 sveikų pusryčių receptai

Atėjus pavasariui dažnai pajaučiame, kad mūsų organizme stinga įvairių vitaminų ir mikroelementų, jaučiamės nusilpę ir pavargę. Alfas Ivanauskas, „Virtuvės mitų griovėjų“ (VMG) lyderis, drauge su naujosios kartos maisto papildais “SmartHit IV”, siekia paskatinti visuomenę atšilus orams stiprinti organizmą. Kartu jie pristatė 5 sveikus, maistingus ir greitai paruošiamus pavyzdinių pusryčių receptus. Šie patiekalai puikiai pravers tiems, kurie nuolat skuba ir pritrūksta sveikos mitybos idėjų.

Įsibėgėjus pavasariui žaliuojančioje „Panama Food Garden“ oranžerijoje trečiadienį vyko pavyzdinių pusryčių pristatymas. Čia susirinko sveika mityba besirūpinantys žinomi žmonės. Kulinaro A. Ivanausko ruoštus pusryčius ragavo Viktorija Šaulytė, Dileta Meškaitė, Simona Burbaitė, Žygimantas Stakėnas, Kristina Pišniukaitė bei Anžela Adamovič su vyru Žygimantu. Renginio svečiai susipažino su maistingais pusryčių receptais, kuriuos 9 kulinarines knygas išleidęs A. Ivanauskas parengė remdamasis specialistų rekomendacijomis.

„Ne visi galime skirti daug laiko kas rytą gamintis maistingus ir gardžius pusryčius. Dažnas net nespėja ryte pavalgyti. Man pačiam pusryčiai yra svarbiausias dienos maistas, nesvarbu, laukia lengva ar sunki diena. Todėl nusprendėme palengvinti skubantiems žmonėms gyvenimą ir sukūrėme 5 greitus receptus, kad rytais galėtume organizmą pastiprinti reikiamais vitaminais ir maistinėmis medžiagomis“, – pristatymo metu kalbėjo A. Ivanauskas, pats kiekvieną dieną pusryčiams skiriantis 30 minučių.

O štai ir pavyzdinių pusryčių receptai:

Grikių, porų ir brokolių rizotas su sūdyta lašiša


Ingredientai

100 g poro

100 g grikių

200 g daržovių sultinio

100 g brokolio

50 g rikotos

20 g citrinos žievelės

100 g sūdytos lašišos

20 g česnako laiškų

druska, pipirai, šlakelis aliejaus

Gaminimas

Keptuvėje apkepkite kubeliais pjaustytą porą, sudėkite grikius, šiek tiek paskrudinkite ir supilkite daržovių sultinį. Sudėkite pjaustytą brokolį ir pagardinkite druska bei pipirais. Kai sultinys nugaruos ir ryžiai išvirs, sudėkite rikotą ir citrinos žievelę. Lėkštėje serviruokite su sūdyta lašiša ir puoškite česnako laiškais.

Kruopos yra vieni pagrindinių skaidulų šaltinių, o valgyti košę ryte tiesiog privalu. Skaidulos suteikia sotumo jausmą ir reguliuoją cukraus kiekį organizme. Vienas geriausių kruopų pasirinkimų – grikiai - juose randama daugiau geležies nei kitose kruopose, vitaminų B1, B2, baltymų – tai ypač aktualu vegetarams. Košė pagardinama lašiša, kurios maistinė vertė itin turtinga - joje randama baltymų, gerųjų riebalų ir omega-3 rūgščių. Brokoliai taip pat puikus skaidulų šaltinis, bet juose gausu vitaminų K ir C, kurie dalyvauja kraujodaros ir antioksidaciniuose procesuose.

Žalių žirnelių salotos su skrudinta jautiena


Ingredientai

200 g žalių žirnelių

100 g mėlynojo svogūno (pamarinuoto)

50 g acto

50 g cukraus

50 g vandens

100 g majonezo

1 g ciberžolės

10 g česnako

200 g jautienos

10 g žirnių daigų

druskos, pipirų

šlakelio aliejaus

Gaminimas

Žalius žirnelius nuplikykite verdančiu vandeniu. Mėlynąjį svogūną pamarinuokite su actu, cukrumi ir vandeniu. Majonezą sumaišykite su ciberžole ir traiškytu česnaku, pagardinkite druska ir pipirais. Jautieną apkepkite keptuvėje ir visų pusių, pagardinkite druska ir pipirais. Lėkštėje dėkite žalius žirnelius ir marinuotą svogūną. Uždėkite ciberžolės majonezo. Ant viršaus uždėkite keptą jautieną ir žirnių daigus.

Šis patiekalas – gausus baltymų, kurie yra mūsų organizmo statybinė medžiaga. Be to jautienoje galima rasti nemažai geležies, vitaminų A, C, K. Patiekalas pagardintas cirberžole, kuri padeda palaikyti mūsų organizmo imunitetą, išvengti širdies kraujagyslių ligų bei gerina kepenų veiklą. Ciberžolėje gausu mangano, kuris būtinas antioksidaciniuose procesuose.

Tuno „ceviche“ su avokadų salsa


Ingredientai

100 g mėlynojo svogūno

100 g avokado

50 g mango

50 g pasifloros

20 g žaliųjų citrinų sulčių

10 g imbiero

200 g šviežio tuno

druskos, pipirų, cukraus

šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminimas

Svogūną, avokadą ir mangą supjaustykite mažais kubeliais, išimkite iš pasifloros sėklas ir taip pat sudėkite. Ant viršaus užpilkite žaliųjų citrinų sulčių ir užtarkuokite imbiero. Įdėkite cukraus, pipirų ir druskos pagal skonį. Šviežią tuną supjaustykite plonomis skiltelėmis ir sumaišykite su avokadų ir pasiflorų salsa. Pagardinkite alyvuogių aliejumi.

Avokadai – nesočiųjų, taip vadinamų gerųjų, riebalų šaltinis. Į maisto racioną įtraukdami avokadus bei mangus, praturtinsite organizmą vitaminais A, E ir folatais. Tune esantys baltymai suteiks tvirtumo jūsų raumenims, o avokadai – sotumo jausmą. Tuo tarpu mangai, kuriuose gausu angliavandenių, kūną praturtins energija.

Jogurto kokteilis su špinatais ir šviežiomis braškėmis


Ingredientai

300 g jogurto

50 g špinatų

100 g braškių

50 g medaus

100 g bananų

Gaminimas

Į virtuvinį smulkintuvą sudėkite visus ingredientus ir sumalkite.

Šis kokteilis – kalcio ir vitamino K dozė visai dienai. Kalcis reikalingas mūsų skeleto formavimuisi, dantims, osteoporozės (kaulų retėjimo) profilaktikai. Tiek bananuose, tiek špinatuose gausu vitamino K, kuris dalyvauja kraujo krešėjimo procesuose. Braškės – ne tik cukraus, bet ir vitamino C šaltinis.

Mangų ir burokėlių ledai


Ingredientai

100 g pieno

50 g rudojo cukraus

100 g burokėlių sulčių

300 g mangų tyrės

100 g aviečių tyrės

200 g grietinėlės

Gaminimas

Pieną pakaitinkite su ruduoju cukrumi. Burokėlių sultis, mangų ir aviečių tyres sumaišykite kartu. Kai atvės, pieną sumaišykite su mangų ir burokėlių mase. Išplakite grietinėlę ir atsargiai sumaišykite su mangais ir burokėliais. Supilkite į indelį ir padėkite į šaldiklį.

Savo racione vartodami burokėlius, praturtinsite organizmą geležimi, kuri reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių formavimuisi. Tokiu būdu užkirsite kelią anemijai, Manguose rasite taip reikalingų vitaminų A, K ir C.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis