5 būdai, kurie padės be streso įveikti egzaminus net ir didžiausioms jautruolėms

Šį jausmą yra patyrę visi, bent kartą gyvenime laikę svarbų egzaminą: širdis plaka, ima nerimas, dreba rankos, o galvoje - nežinomybė. Taip, galvoje turime stresą keliančią atsiskaitymųbaimę.

Nerimauti dėl atsiskaitymų - normalu. Juk jei mokaisi, stengiesi, tikiesi, kad už tavo pastangas bus atlyginta deramu pažymiu. Tačiau kartais ne viskas mūsų rankose: dėl jaudulio gali užmiršti svarbią informaciją, supainioti faktus ir tiesiog nesugebėti išspręsti paprasčiausio uždavinio

Savęs raminimo planas

Jeigu esi linkusi kiekvieną kartą prieš atsiskaitymą panikuoti, paruošk sau „Savęs raminimo planą“. Surašyk, kodėl tu neturėtum jaudintis dėl atsiskaitymo. Sąraše turėtų atsirasti tokie faktai kaip „Intensyviai šiam atsiskaitymui ruošiausi, todėl nėra ko nerimauti“, „Stresinėje situacijoje tikrai darysiu viską, ką galiu, todėl kažką tikrai parašysiu“, „Net jei gausiu blogą pažymį, pasaulis tikrai nesugrius ir galėsiu visada pasitaisyti“. Vadovaukis taisykle, kuri sako, kad neverta jaudintis dėl to, ko negali pakeisti. Atsiskaitymo diena ateis, nori tu ar nenori, todėl jaudintis dėl to neverta. Geriau nervinimuisi iššvaistytą laiką skirk apmąstymams, kaip galėtum sau padėti. Kiekvienas atsiskaitymas - nesvarbu, sėkmingas, ar nelabai, tau suteikia patirties ir žinojimo, kad net ir po sunkiausio egzamino gyvenimas tęsiasi, o tuo labiau vienas egzaminas tavo gyvenimo ar ateities nenulemia. Būk su savimi nuoširdi: daryk viską, ką gali, kad tektų kuo mažiau nerimauti, tačiau nereikalauk iš savęs daugiau nei įmanoma.

„Suvalgyk varlę“

Jeigu darysi tik tai, kas tau patinka ir nekelia sunkumų, vargu ar patobulėsi. Tačiau jei kasdien pasirinksi „suvalgyti varlę“ (įvykdyti tai, ko nenori ir vengi), ilgainiui įgysi drąsos ir papildomų žinių. Tarkime, labiau už viską bijai kalbėti viešai ir vengi naujų žmonių. Pažadėk sau kasdien užkalbinti po nepažįstamąjį. Tebūnie tai kasininkė parduotuvėje, bendraamžis bibliotekoje ar nuobodžiaujanti mergina prie gydytojo kabineto. Taip ilgainiui sugebėsi prisitaikyti prie bet kokio žmogaus ir galėsi bendrauti su skirtingomis publikomis. O jeigu gali nepažįstamąjį užkalbinti, eilėraščio deklamavimas prieš klasę - vieni niekai!

Apsaugok save nuo nerimo

Nesuteik nerimui pagrindo tavyje „apsigyventi“. Bijai blogų pažymių? Tuomet intensyviai mokykis, o ne švaistyk laiką ir paskutinę naktį prieš egzaminą vartykis verkdama ir gailėdama savęs lovoje. Jeigu stropiai mokysiesi, nebeliks galimybės gauti blogą pažymį. Jei iki šiol neišmokai atsiskaitymams ruoštis, metas pradėti. Šiandien pat atsisėsk ir surašyk visus artėjančius atsiskaitymus. Kiek kiekvienam iš jų gali skirti laiko? Kaip jį paskirstysi? Mokysiesi kasdien, o gal kas antrą dieną? Tiems dalykams, kurie sekasi sunkiausiai, pasilik daugiausiai laiko. Nuoseklus mokymasis suteiks užtikrintumo ir ramybės jausmą, juk reguliariai mokysiesi tos pačios srities informaciją, sąmoningai ruošiesi atsiskaitymui, „krausi“ žinių ir įgūdžių bagažą, o atsiskaitymo dieną jį tereikės „sudėlioti“ atsiskaitymo lape.

Išsiaiškink, ar tavo nerimas - „normalus“

Viena yra nerimauti dėl prasto pažymio, o kita - manyti, kad bet koks pažymys, išskyrus dešimtuką, yra blogas. Taip pat beviltiška yra nerimauti dėl prasto pažymio jei absoliučiai nieko nesimokei, negali tikėtis apdovanojimo už darbą, kurio nepadarei. Kai kurie žmonės yra linkę nerimauti iš prigimties, apie tokius sakoma, kad jie „ieško problemų lygioje vietoje“. Nesvarbu, kokia iš tikrųjų yra situacija, jie vis vien ras dėl ko rūpintis. Įvardink, dėl ko iš tikrųjų nerimauji. Blogo pažymio? Tėvų reakcijos? Mokytojų nusivylimo? Nepasitikėjimo savimi? Atmink, kad visi pažymiai ir įgytos žinios - tau, o ne kažkam kitam. Todėl tiek mokytis, tiek ir nerimauti turi tik dėl to, kaip gerai įvykdysi atsiskaitymo užduotis ir kiek žinių pasisemsi jam besiruošdama, o ne ką pagalvos tėvai, sužinoję, kad gavai prastą pažymį.

Nepanikuok ir stebėk laiką

Nebūtina nuolat spoksoti į laikrodį, tačiau atmink, kad neverta švaistyti laiko beviltiškai bandant atsiminti užmirštą datą, geriau „investuok“ į tai, ką tikrai žinai. -Jeigu imi rimtai panikuoti, padėk rašiklį, atsilošk, jei reikia - užsimerk ir pasistenk ramiai tolygiai pakvėpuoti. Pakratyk rankas, pasistenk pagalvoti ką nors pozityvaus. O jei niekas nepadeda, tau svaigsta galva, paprašyk mokytojo ar kito atsiskaitymą prižiūrinčio asmens galimybės trumpam išeiti. Atsigerk vandens, minutėlę pavaikščiok - tai padės nusiraminti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis