Jonas Nainys parodė didžiausias jaunimo CV nuotraukų klaidas: gal jas darai ir tu? (FOTO)

Vienas iš svarbiausių elementų ieškant darbo yra tvarkingas ir profesionalus gyvenimo aprašymas. Jame turėtų būti nurodyta darbo ar savanoriškos veiklos patirtis, išskiriant konkrečias vykdytas užduotis. Visgi specialistai pastebi, kad dažnai darbo aprašyme galima rasti ne tik gramatinių klaidų ir neaiškių ankstesnių patirčių, bet ir nuotrauką iš vakarėlio.

Radijo ir televizijos laidų vedėjas Jonas Nainys dalyvavo asmens duomenų apsaugos kampanijos „Uždėk filtrą“ eksperimente ir parodė didžiausias jaunimo daromas klaidas renkantis CV nuotrauką.

Dažniausios klaidos

Dėmesį nuotraukoje blaškančios detalės, laisvalaikio nuotraukos, netinkama kandidatų veido išraiška, perdėtas erotiškumas, ryškus makiažas, aksesuarų gausa, asmenukės ar nuotraukos visu ūgiu – tai pagrindinės jaunimo daromos klaidos renkantis gyvenimo aprašymo nuotrauką.

CVonline.lt marketingo vadovė Rita Karavaitienė teigia, kad geriausia rinktis dalykinę nuotrauką su šypsena. Ji priduria, kad šiek tiek daugiau laisvės turi kandidatai į kūrybines pozicijas, kuriose reikia naujo požiūrio ar idėjų. „Tik tokiose nuotraukose galima parodyti savo išmonę, pateikti kiek kitokią dalykinės nuotraukos versiją“, – sako R. Karavaitienė.

Pašnekovės teigimu, svarbu, kad žmogus nuotraukoje neatrodytų piktas ar nelaimingas. Kitas svarbus dalykas – tinkamas nuotraukos fonas: „Esminė figūra CV nuotraukoje esate jūs, todėl fonas turėtų būti vienspalvis arba šviesus. Neturi matytis jokių pašalinių trukdžių – kitų žmonių, įvairių daiktų, alkoholio ar kitų jūsų laisvalaikio momentų. Taip pat svarbu nepersistengti, nedemonstruoti prabangos. Turime pasakyti „ne“ visoms vestuvinėms ar laisvalaikio nuotraukoms, pavyzdžiui, asmenukėms.“

Jonas Nainys
Jonas Nainys
Organizatorių archyvas

Cvonline.lt marketingo vadovė pabrėžia, kad pasirinkta nuotrauka gali turėti tiesioginės įtakos viso CV sėkmei.

„Jei galvojate apie rimtą, profesionalią karjerą, aukštas pareigas, siūlyčiau investuoti į save ir sumokėti profesionaliam fotografui, kuris žino, kas yra geras apšvietimas ir kas yra gera dalykinė nuotrauka. Jei tam nėra galimybių, patarčiau paprašyti draugų ar šeimos narių, kad tvarkingai nufotografuotų – prie šviesios sienos, su geru apšvietimu, tvarkinga apranga, šukuosena, su ne per ryškiu makiažu, be aksesuarų ir t.t.“, – sako R. Karavaitienė.

Jonas Nainys
Jonas Nainys
Organizatorių archyvas

CV nuotrauka – įsimintinumo garantas

Specialistų teigimu, tvarkinga ir profesionali CV nuotrauka svarbi ir dėl psichologinių priežasčių. Pirma, darbdaviai geriau įsimena žmogų, susidaro pirmąjį įspūdį. „Nuotraukos gali iš viso nebūti, bet jei nori „užkabinti“, kad tave įsimintų, tai geriau įsidėti“, – įsitikinusi R. Karavaitienė.

Antra, gerai parinkta nuotrauka gali sutiprinti patį CV, o blogai parinkta – jį sugadinti.

Esminė figūra CV nuotraukoje esate jūs, todėl fonas turėtų būti vienspalvis arba šviesus. Neturi matytis jokių pašalinių trukdžių – kitų žmonių, įvairių daiktų, alkoholio ar kitų jūsų laisvalaikio momentų. Taip pat svarbu nepersistengti, nedemonstruoti prabangos. Turime pasakyti „ne“ visoms vestuvinėms ar laisvalaikio nuotraukoms, pavyzdžiui, asmenukėms.

„Juk jei, pavyzdžiui, atsiverti žurnalą, tai pirmiausia atkreipi dėmesį į nuotrauką, po to jau į antraštę ir tekstą. Čia lygiai tas pats – atsivertęs CV darbdavys pirmiausia atkreipia dėmesį į vaizdinę medžiagą, o tik tada į tekstą“, – pabrėžia R. Karavaitienė.

Ji priduria, kad pasirinktą nuotrauką vertėtų parodyti draugams ar šeimos nariams. Taip kandidatai gali išsirinkti geriausiai juos atspindinčias nuotraukas.

Jonas Nainys
Jonas Nainys
Organizatorių archyvas

Tendencija: kas gatvėje, tas ir gyvenimo aprašyme

Kalbėdama apie jaunimo CV nuotraukų tendencijas, R. Karavaitienė išskiria keletą pagrindinių dalykų: „Dažniausiai nuotraukos būna per didelės ir kartais užima net pusę puslapio ar daugiau. Tai rodo ir kandidatų kompiuterinį neraštingumą. Toliau vis dažniau pastebime nekokybiškas nuotraukas – neryškias, išsiliejusias. Žmogus tokiose nuotraukose paprasčiausiai ištirpsta.“

Specialistės teigimu, neretai pasitaiko ir pernelyg rimtų nuotraukų, kuriose žmonės atrodo pikti ir niūrūs, nors iš tikro tokie nėra. Tai ji sieja su nesupratimu, kas yra dalykinė nuotrauka ir kaip ji turi atrodyti.

„Matoma aiški tendencija, kad tai, kas vyksta gatvėje, visa ten vyraujanti mada perkeliama ir į jaunų žmonių gyvenimo aprašymus. Kiek mes bemokome, klaidų nemažėja, o kandidatai to labai nesureikšmina“, – sako R. Karavaitienė.

Specialistės teigimu, neretai pasitaiko ir pernelyg rimtų nuotraukų, kuriose žmonės atrodo pikti ir niūrūs, nors iš tikro tokie nėra. Tai ji sieja su nesupratimu, kas yra dalykinė nuotrauka ir kaip ji turi atrodyti

Anot jos, kandidatams užtektų laikytis trijų pagrindinių ir labai paprastų taisyklių: „Pirma, pačiam kandidatui reiktų nuspręsti, ar pridėta nuotrauka sukuria pridėtinę vertę jo CV. Ar ją tikrai verta rinktis? Ar pasirinkta nuotrauka atspindės mane ir mano asmenybę? Antra, siūlyčiau apsvarstyti profesionalios fotografijos galimybę. Ir galiausiai, reiktų tiesiog paprašyti šeimos ar draugų pagalbos renkantis geriausią ir kokybiškiausią nuotrauką.“

„Uždėk filtrą“ – tai projektas, skirtas padėti jauniems žmonėms atpažinti internete slypinčias grėsmes ir joms deramai pasirengti. Tam sukurta platforma uzdekfiltra.lt suteikia naudingų įrankių ir informacinių išteklių, kurie padės interneto vartotojams pasitikrinti, kiek jų asmens duomenys internete yra saugūs, kokią įtaką gali padaryti jų reputacijai, karjerai ir pan. Projektą įgyvendina Europos Parlamento informacijos biuras Lietuvoje ir Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje bendradarbiaudami.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis