Viskas, ką turi žinoti apie saulės poveikį odai: naudinga bet kokio amžiaus merginai

Vasara dažnai tampa tikru išbandymu mūsų veido ir kūno odai, nes vienas svarbiausių faktorių, sustiprinančių ir spartinančių odos senėjimą, yra saulės spindulių poveikis. Odos fotosenėjimas arba priešlaikinis odos senėjimas atsiranda dėl visų ultravioletinio spektro (UVA,UVB,UVC) saulės spindulių, tačiau ypatingą žalą daro UVA spinduliai.

Socialiniame tinkle „Facebook“ pasiteiravus, ar „Eurovaistinės“ paskyros skaitytojų nuomone saulė sendina odą, iš 712 apklaustųjų net 97 procentai mano, jog taip. Likę 3 procentai teigia, kad odos senėjimui saulės spinduliai jokios įtakos neturi.

Įrodyta išskirtinė jų reikšmė vitamino D sintezei ir kalcio metabolizmui, taip pat daugelio odos ligų, kurios sustiprėja būtent žiemos mėnesiais, gydymui. Saulės spinduliai gerina ir nuotaiką bei emocinę būseną.

UV spindulių pažeista oda senėja, tačiau šis senėjimas turi tam tikras išskirtines ypatybes. Esant biologiniam, genetiškai nulemtam senėjimui, visi odos sluoksniai plonėja. Esant fotosenėjimui, plonėja epidermis ir odos raginis sluoksnis.

„Būdingi fotosenėjimo simptomai yra kraujagyslių žvaigždutės (voratinkliai, tinklelis) ir pigmentinės dėmės (lentigo). Dėl šių simptomų visumos išskiriama atskira senėjimo rūšis. Fotosenėjimas, kitaip nei biologinis senėjimas, gali būti koreguojamas. Žinoma, visiškai atjauninti odos nepavyksta, bet galima žymiai pagerinti klinikinę jos išvaizdą“, - sako R. Razulevičiūtė.

Vienas iš būdų, kaip sulėtinti senėjimo procesą ir išsaugoti odos jaunystę, yra kosmetikos naudojimas, kuri saugo odą nuo žalingų faktorių poveikio bei sumažina krūvius, tenkančius jos apsauginei sistemai.

„Eurovaistinės“ atstovė rekomenduoja naudoti nuo saulės apsaugančias priemones, kurios skirtos apsaugoti odą nuo ultravioletinių spindulių. Reikalingas ir papildomas odos drėkinimas bei svarbūs antioksidantai, skirti kovai su laisvaisiais radikalais. Šių priemonių visuma gali ženkliai sulėtinti odos senėjimo procesus.

Mergina
Mergina
Shutterstock

Vaistininkė pataria, kuo mažiau stengtis degintis saulėje ir soliariumuose, ypač vyresniems nei 35 metų bei pirmo tipo šviesios odos atstovams.

„Saugokite odą, naudodami apsauginius kremus ar losjonus su UVA ir UVB filtrais, bei, būdami saulėje, dėvėkite įvairius galvos ar kūno apdangalus. Ypatingai svarbu naudoti apsaugą nuo UVA spindulių. Naudojant tinkamas apsaugines priemones, sumažės laisvųjų radikalų, nebus uždegiminės reakcijos, pagreitės regeneraciniai odos procesai“, - kalba „Eurovaistinės“ farmacininkė.

Vaistininkė pabrėžia, jog tinkamas kosmetikos priemones gali parinkti jūsų kosmetologas ar dermatologas. Dažniausiai naudojami kremai su vitaminais A, C, E, kofermentu Q10, hialurono rūgštimi, Alfa – hidroksi rūgštimis, apsauginiai kremai nuo saulės su UVA,UVB filtrais. Priemonės parenkamos pagal odos savybes, metų laiką ir darbo pobūdį.

„Tam, kad oda atrodytų nepriekaištingai, taip pat rūpinkitės kūnu, maitinkitės sveiku maistu ir gerkite daug vandens. Valgykite maisto produktus, turinčius daug vitamino A (morkos, kukurūzai, špinatai), C (paprikos, kiviai) ir E (rupių miltų produktai, daigintų kviečių aliejus). Daugiau judėkite: šokite, vaikščiokite, bėgiokite, žaiskite“, - teigia vaistininkė.

„Kūno odą patepkite drėkinamuoju pieneliu ar natūraliais aliejais. Raukšles lygina alijošiaus, jojobos, ramunėlių, levandos veikliosios medžiagos su vitaminu A ir E. Rinkitės tirštesnį kremą, nes jame lipidų daugiau nei vandens. Toks kremas išlaikys daugiau odos drėgmės“, - priduria R. Razulevičiūtė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis