3 didžiausios klaidos, kurias galbūt darai, jei ką tik pradėjai sportuoti

Natūralu, kad vos pradėję lankyti sporto klubą, galite tiksliai nežinoti, kaipgi reikėtų elgtis sporto salėje. Kurį treniruoklį pasirinkti? Sunkų ar lengvą svarmenį kelti? Kiek išvis laiko reiktų praleisti salėje? Kad klausimų kiltų mažiau ir sporto salėje nesuklystumėte, savo patarimais dalijasi asmeninis sporto treneris Andrius Birulinas. Specialistas įvardija tris dažniausias klaidas, kurias naujokai daro sporto salėje.

Treniruotei reikia struktūros

„Pirmoji ir dažniausia sportuoti pradedančių žmonių klaida ta, kad vos įžengę į sporto salę jie skuba kilnoti svorių. Tai nėra teisinga, nes treniruotė turi prasidėti nuo apšilimo. Apšilti galima ant bėgimo takelio, bėgant arba sparčiau einant, taip pat ant elipsinio treniruoklio. Jei apšilimo etapą praleisite, išaugs tikimybė treniruotės metu patirti traumą“, – sako sporto klubo „VS-Fitness“ treneris A. Birulinas.

Be to, pasak trenerio, apšilus reikia aiškiai suplanuoti tolesnius savo veiksmus: „Dažnai vos pradėję sportuoti žmonės tiksliai nežino, kokių rezultatų siekia, ką tiksliai nori daryti salėje. Todėl vos pamatę laisvą treniruoklį, prie jo ir skuba. Taip atliekami pratimai yra betiksliai, iš jų nėra naudos. Pavyzdžiui, kilnoja atsitiktinį svorį ir visai nežinia, kam ir kodėl. Be to, patirties sporto salėje neturintys žmonės ypač dažnai skuba kilnoti sau netinkamus svorius, ir tai daro per dideliu tempu.“

Sportui reikia energijos

Antra naujokams būdinga klaida, pasak A. Birulino, yra ta, kad į sporto klubą jie ateina praradę jėgas, pamiršę energijos pasisemti iš anksto.
„Dažnai žmones į treniruotes ateina nepavalgę, todėl sportuojant jiems ima darytis silpna – nukrenta cukraus lygis kraujyje. Nereikėtų valgyti iki treniruotės likus visai nedaug laiko – pavalgykite likus dviems ar trims valandoms iki sporto. Ypač tinkami pasistiprinti, pasisemti jėgų yra sveikuoliški kokteiliai, – sako treneris. – Be to, kai sportuojama intensyviau, ilgiau, juos galima gerti ne tik prieš treniruotes, bet ir jų metu. Juk jei, pavyzdžiui, treniruotė trunka dvi valandas, jos metu tikrai ims stigti energijos. Angliavandenių prisotintas glotnutis – puikus jos šaltinis.“

Sporto salėje reikia sportuoti

Vardindamas dažniausias naujokų klaidas A. Birulinas pasakoja pastebintis, kad kai kurie žmonės sporto salėje labiau nei į sportą koncentruojasi į pašalinius dalykus.

„Treniruotės metu reikėtų susikoncentruoti į sportą, o ne valandų valandas vaikštinėti po salę kalbant telefonu. Pagrindinė treniruotė turėtų trukti nuo 40 minučių iki valandos, neskaitant prieš tai atlikto apšilimo ir po treniruotės daromų tempimo pratimų. Jie yra būtini, nes daugiausia žmonių dirba sėdimą darbą, todėl jų raumenys traukiasi, – sako specialistas. – Be to, kalbant apie požiūrį į treniruotes, jas lankyti reiktų reguliariai, bet ne užsukti į sporto klubą pirmadienį ir antradienį, o likusią savaitės dalį ilsėtis. Sportuoti reikia nuosekliai.“

Treniruotėms ruošiasi iš anksto

Kad pastaruoju metu žmonės aktyviai kimba į sportą, pastebi ir „Electrolux“ atstovas Laurynas Skruibis. Jo teigimu, sveiko gyvenimo būdo šalininkai treniruotėms sporto klubuose ruošiasi vis atsakingiau, todėl vis dažniau jiems prisireikia ir specialios buitinės technikos.
„Pastaruoju metu į buities prekių parduotuves užsukę sporto aistruoliai vis dažniau ieško maisto trintuvų. Besiruošdami treniruotėms žmonės nori pasirūpinti ir sveika, subalansuota mityba, todėl pamėgo gerti sveikuoliškus kokteilius“, – sako L. Skruibis.

Jis sako, kad į parduotuves žmonės ateina tiksliai žinodami, ko ieško: nori, kad maisto trintuvas būtų minimalaus dizaino, lengvai surenkamas ir išrenkamas. „Toks funkcionalumas žmonėms ypač svarbus, nes kokteilį suplakti galima tiesiai gertuvėje, o vėliau ją nusinešti į sporto klubą“, – paaiškina.

Atsižvelgę ir įvertinę tokią tendenciją, sporto klubas „VS-Fitness“ ir „Electrolux“ skelbia akciją: visiems sveikuoliams, įsigijusiems trijų mėnesių visos dienos abonementus Vilniuje esančiame „VS-Fitness“ sporto klube, bus dovanojamas naudoti patogus maisto trintuvas „Electrolux Sport Blender“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis