Žymių seserų istorijos: jaunėlių, vidurinėlių ir vyresnėlių problemos

Nesvarbu, esi Beyonce ar mergina iš niekam nežinomos šeimos. Seserų problemos visame pasaulyje – vienodos. Mokslininkai sako, kad sutarimą su seserimis lemia gimimo eiliškumas, vaikų kiekis šeimoje ir tėvų meilė. Pinigai, žinomumas ir šlovė čia bejėgiai.

Aš – vienturtė

Mėgstama sakyti, kad vienturtės merginos šeimoje yra išlepintos tėvų, nesukančios galvos dėl ateities, kuri ir taip bus aprūpinta gimdytojų. Nepaisant to, pažvelgus į Holivudo žvaigždžių padangę, ten apstu savo jėgomis pasaulinę karjerą padariusių vienturčių. Pradedant Alicia Keys ar iki dvidešimto gimtadienio viena augusia Selena Gomez, baigiant Drew Barrymore ir Natali Portman. Neišlepintos tėvų dėmesio jos įrodė, kad geriausios yra ne tik savo tėvams, bet ir tūkstantinėms minioms gerbėjų.

Specialistai aiškina, kad vienturtės auga tarp suaugusiųjų ir tai, kaip tėvai į jas žiūri, ką apie jas galvoja, ko iš jų tikisi, pamažu formuoja požiūrį į save. Visas tėvų dėmesys, teigiamas ar neigiamas, tenka joms vienoms. Tik gerokai vėliau, jau paaugusios, vienturtės iš kitų sužino, kad dėl tėvų dėmesio ir meilės vyksta brolių ar seserų kovos. Tokios konkurencijos vienturtės nepatiria.

Seserų kovos

Tėvai paprastai tikisi, kad seserys bus žaidimų ir laisvalaikio draugės, tačiau dažnai jų tarpusavio peštynės šeimoje tampa kasdieniu reiškiniu. Kilus pavydui ir konkurencijai dėl tėvų dėmesio paauglystėje, kaip ir kiekviena, pešėsi Beyonce su seserimi Solange Knowles ar geriausiai apmokamas modelis pasaulyje Gisele Bundchen su vos keliomis minutėmis vyresne Patricija.

Nuotr. Beyonce su seserimi Solange Knowles.

Mokslininkai sako, kad kova dėl tėvų dėmesio atsiranda dar iki sesers gimimo. Pirmagimės labai skausmingai reaguoja, kai jų mama užkalbina ar priglaudžia kitą. Ikimokyklinio amžiaus mergaitė nenori dalintis savo tėvų rūpesčiu su kitais. Kiekvieną kartą, kai ji nubaudžiama ar subarama, arba kai kitas vaikas jos akivaizdoje pagiriamas, ji jaučia didelį nerimą. Pirmagimė gali pagalvoti, kad buvo nepakankamai gera, paklusni ar pareiginga, todėl tėvai rado geresnę. Gali atrodyti, kad jaunėlė yra „geresnė“, dėl to jai skiriama tiek daug laiko. Nesunku suprasti, kodėl pirmagimei taip sunku pamilti jaunesnę seserį.

Pirmagimės iš pradžių jaučia visišką ir „neišdalintą“ savo tėvų meilę ir rūpestį. Vėliau, gimus seseriai, ji netenka savo „sosto“. Staiga ji turi dalintis tėvų meile su jaunėle. Konkurencija tarp atsiranda, kai vyresnėlė bando „atsikovoti" mamos dėmesį. Sakoma, kad yra didesnė rizika, jog pirmagimės dėl sosto praradimo turės elgesio sunkumų. Labiausiai tikėtinomis problemomis įvardinamos nesaugumo jausmas ir agresyvumas, pasireiškiantys bendraujant su jaunesne seserimi.

Būti šeimos vidurinėle

Taip pat specialistai sako, jog tau pasisekė, jei esi vidurinėlė. Tu niekada nepatirsi, ką reiškia būti vieninteliu vaiku ir gauti visą tėvų meilę bei rūpestį tik sau. Dėl to tu nuo vaikystės išmokai bendradarbiauti ir sutarti su aplinkiniais. Stebėdama vyriausią sesė ar brolį, perpratai tėvų lūkesčius, jau žinai, ko jie iš tavęs tikisi. Tai formuoja polinkį rungtyniauti ir būti ambicingai.

Holivude ne viena vidurinėlė aplenkė ne tik vyriausią seserį, bet ir visas konkurentes Amerikoje. Viena tokių Jennifer Lopez, augusi su trimis seserimis, taip pat aktorė Anne Hathaway, užgrūdinta dviejų brolių draugijos, ar Britney Spears, kuri augo vyresnio brolio ir jaunesnės sesers draugijoje.

Nuotr. Anne Hathaway su visa šeima.

Nors vidurinėlės taip pat netenka „sosto“, kai gimsta trečias ir vėlesni vaikai, tačiau ši patirtis nėra tokia traumuojanti, kaip pirmagimės atveju, juk tu nežinai, ką reiškia būti vienintele, moki dalintis ir mylėti savo seseris ar brolius.

Amžina jaunėlė

Jauniausios merginoms šeimoje žino, ką reiškia jomis būti. Tai „amžinai“ mažiausios, dažnai palepinamos tėvų, bet labai savarankiškos ir besistengiančios prisivyti vyresnėlius. Jaunėlės niekada nepatiria, ką reiškia netekti „sosto“, dėl to priverstos konkuruoti ir vytis vyresniuosius – taip susiformuoja sąlygos aukštesniems pasiekimams. Geriausias žinomas pavyzdys čia yra visame pasaulyje žinoma manikenė Cara Delevingne, augusi su dviems vyresnėlėmis Poppy ir Chloe. Ji ne tik jas pasivijo, bet ir gerokai pralenkė!

Nuotr. Cara Delevingne su seserimis Poppy ir Chloe.

Turėti dvinukę

Prižiūrėti dvynius, be abejonės, reikia daugiau jėgų ir laiko, nei auginant vieną vaiką, tad abiems skirti tiek pat dėmesio sunku. Pastebėta, jog dvynės sutaria kur kas geriau, nei didesnio amžiaus skirtumo seserys. Be to, jau sulaukusios trijų dvynės pradeda žaisti kartu, tampa draugėmis. Žymiausios kino dvynukės Mary Kate ir Ashley Olsen, kurios pirmoje juostoje nusifilmavo dar devynių mėnesių!

Nuotr. Dvynukės Mary Kate ir Ashley Olsen.

Vaikystėje merginos vaidmenis dalijosi pusiau, nes vaikystėje jų nebuvo įmanoma atskirti. Rimtesnėse scenose vaidino Ashley Olsen, o kai reikėjo iškrėsti ką nors juokingo – Mary Kate. Tokiu būdu seserys tapo itin populiarios ir iki šiol sako esančios geriausios draugės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis