Psichologai teigia: tai patys geriausi būdai pagerinti ryšius su tėvais

Paauglystės metas sudėtingas ne vien todėl, jog formuojasi jauno žmogaus asmenybė, kyla noras maištauti, išbandyti įvairius dalykus, kurie neretai gali atnešti skaudžias pasekmes, bet ir todėl, jog kyla šiuo laikotarpiu gali paaštrėti santykiai su artimiausiais žmonėmis - tėvais.

JAV psichologai bei tyrėjai, bendravę su daugybę šeimų, kuriose auga paaugliai, pateikė pagrindinius būdus, kurie galėtų padėti paaugliui atrasti glaudesnį ryšį su gimdytojais. Pateikiame skirtingas ir dažniausiai būdingas situacijas, kurios kyla šeimoje ir išeitis iš jų.

Pažymiai. Jei atrodo, kad tėvai per daug susirūpinę tavo gaunamais pažymiais, pašnekėk su jais apie tai, koks jiems yra priimtinas pažymys. Jei gauni gerus įvertinimus, užtikrink juos, kad mokykloje tau sekasi gerai. Jei tavo pažymiai nelabai geri, pašnekėkite, kodėl taip yra. Gal neturi pakankamai motyvacijos? Gal nepakankamai mokaisi? Gal tau sunku suprasti kurį nors mokomąjį dalyką? Informuok tėvus ir jie nevargins tavęs taip labai.

Drabužiai. Nori nešioti apsmukusius džinsus, o tavo mama jų nekenčia. „Tėvai mato vaikus lyg save, todėl jiems gali būti gėda dėl to, ką tu darai“, - paaiškina Niujorke esančio Šeimos ir vaikų paslaugų tarnybos centro direktorė Mary Pender Greene. Pasistenk rasti kompromisą. Pavyzdžiui, susitarkite, kad dėvėsi tau patinkančius madingus drabužius, kai būsi su draugais, bet ne tuomet, kai važiuosite aplankyti močiutės.

Suprask, kad nesutarimai tarp tavęs ir tėvų yra normalus dalykas. „Iš dalies tu kovoji, norėdamas/-a atitrūkti ir sukurti savo pačios asmenybę“, – paaiškina Mary Pender Greene. Galbūt nesipyksite taip stipriai, jei įvertinsi kiekvieną situaciją ir pagalvosi, ar tikrai nesutinki su savo tėvais, ar tiesiog bandai išprovokuoti juos.

Nekaltink tėvų ir nepradėk pokalbio, kai esi labai nusiminusi. Juk nori parodyti, koks/-ia esi subrendęs/-usi ir kaip sugebi spręsti problemas. Kai išeini iš savo kambario šaukdamas/-a: „Tu nesupranti, aš nekenčiu tavęs!”, tik parodai, kad tave ištiko vaikiško įsiūčio priepuolis. Kalbėkis su tėvais protingai ir ramiai, o jei atmosfera įkaista, trumpam atsitrauk.

Norėdama ką nors aptarti su tėvais, pasirink tinkamą laiką. Jei tėvų nuotaika bloga, jų diena buvo įtempta arba jie labai užsiėmę, sudėtingą pokalbį geriau atidėk vėlesniam laikui. Jei turi pasikalbėti apie ką nors labai svarbaus, nuspręsk padaryti tai tokiu laiku, kuris yra tinkamas jums visiems.

Pinigai. Sutark su tėvais dėl kišenpinigių. Pašnekėk su jais, kam tau reikia pinigų. Sudarykite pagrindinių dalykų (maisto, mokyklos reikmenų) ir papildomų dalykų (kompaktinių diskų, pramogų) biudžetą. Jei manai, kad tau reikėtų daugiau pinigų, nei gali duoti tėvai, pagalvok, kokiais būdais galėtum padidinti savo pajamas. Galbūt galėtum rasti darbą savaitgaliui arba prižiūrėti vaikus.

Leisk savo tėvams žinoti, kas vyksta tavo gyvenime. „Neturi sakyti jiems visko, - paaiškina Filadelfijos Vaikų konsultacijų centro vyriausioji psichologė Brenda Cline. - Tačiau kuo daugiau jie žinos, tuo aiškiau jiems bus, kad tu sugebi priimti tinkamus sprendimus.“ Kalbėkis su jais apie narkotikus, seksą, smurtą ir AIDS. Kuo geriau jie suvoks, kad tu viską supranti, tuo mažiau jaudinsis ir tikėtina, kad tuomet suteiks tau daugiau laisvės.

Konfliktų metu stenkis išspęsti problemą. Bandyk derėtis dėl sprendimo, kuris būtų priimtinas jums abiems, stenkis negalvoti, kad vienas iš jūsų bus nugalėtojas, o kitas pralaimės. Nesivadovauk požiūriu „viskas arba nieko“. Jei tėvai prieštarauja, kad eitum į kiną vėlai vakare, pagalvok apie ankstesnį kino seansą.

Namų darbai. Tu nori išeiti susitikti su draugais/-ėmis po pamokų arba pažiūrėti savo mėgstamą filmą, o mama pateikia neišvengiamą klausimą: „Kada planuoji atlikti namų darbus?“ Neatsakyk neapibrėžtai: „Vėliau“ - geriau papasakok apie savo planus: „Būsiu namie šeštą valandą, planuoju perskaityti du skyrius prieš vakarienę“, arba „Rytoj ryte turiu laiko, skirsiu jį pamokoms.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis