Paauglystėje tyčiojosi net iš žvaigždžių

Papasakosiu tau istoriją apie mergaitę, kurios mokykloje nemėgo bendraklasiai. Mergaitė nežinojo kodėl, tačiau jiems nepatiko jos kelnės, dėvimi sijonai. Nepatiko kaip ji eina, bet dar labiau nepatiko kaip sėdi, jos kūnas neatitiko standartų, o žandus puošė strazdanos. Ji nenorėjo eiti į mokyklą, o kaskart grįžusi iš jos verkdavo apsikabinusi katę ir guosdavosi jai. Tėvams mergaitė nesiskundė, nes nežinojo ar jie supras. Ir nors vienintelis jos noras buvo juoktis, šypsena vis rečiau papuošdavo jos veidą.

Skamba nelabai kaip, tiesa? Tačiau tokių mergaičių Lietuvoje ir visam pasaulyje yra labai daug. Ir ne tik mergaičių. Tarptautinės mokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos ir sveikatos studijos tyrimai rodo, jog net du iš trijų vaikų ar paauglių Lietuvoje yra bent kartą susidūrę su patyčiomis – tyčiojosi jis arba iš jo. Tyrimai taip pat rodo, jog tyčiojamasi yra iš kas trečio moksleivio visame pasaulyje vadinasi, patyčias patiria apie 13 milijonų paauglių ir vaikų per metus. Pastebėta, jog vaikinai dažniau patiria fizinį smurtą, o merginos – psichologinį spaudimą. Tiesa, būna ir atvirkščiai. Bet kokiu atveju su šiuo reiškiniu kovoti būtina, nes patyčios jokiu būdu negrūdina, jos žaloja psichologiškai, naikina pasitikėjimą savimi ir verčia norėti išnykti. Iš tavęs irgi tyčiojasi? Žinok, kad tu esi ne viena ir imkis veiksmų!

PATYČIAS PATYRĖ IR JIE
Kaip manai, ką bendro turi Taylor Swift, Demi Lovato, Anselis Elgortas, Miley Cyrus, Stevenas Spielbergas ar Bilas Clintonas? Taip, jie visi yra labai garsūs ir žinomi, bet taip pat iš jų visų paauglystėje tyčiojosi. Garsenybės vis dažniau atvirai prabyla apie savo jausmus, vaikystę, ligas bei skaudžias patirtis. Daugelio gyvenimas buvo tikrai ne rožėmis klotas ir iš daugelio jų juokdavosi visokie peštukai.

Žvaigždės, iš kurių tyčiojosi
Žvaigždės, iš kurių tyčiojosi
Vida Press

Štai dainininkės Taylor Swift (25) dainos gimė ne iš ko kito, o iš liūdesio. Bendraklasiai nesuprato jos meilės kantri muzikai, laikė ją keistuole ir nepriimdavo kartu pietauti ar pasišnekučiuoti. Todėl Taylor Swift labai dažnai sėdėdavo kur nors viena ant palangės ir rašydavo dainas. Vėliau ji nutarė pakeisti mokyklą ir tai buvo pats geriausias jos sprendimas. Patyčių auka paauglystėje buvo ir dainininkė Demi Lovato (22). Ji ne kartą susilaukė kritikos dėl savo svorio ir netinkamų kūno formų. Dėl patyčių jauna mergina susirgo valgymo sutrikimais ir ėmė save žaloti, tikėdama, kad bent taip sumažins patiriamą įtampą.

Ar dar prisimeni kuklią ilgaplaukę ir jokių nepadorių gestų nerodančią Miley Cyrus (22)? Paauglystėje ji kentėjo nuo aknės, tad ne vienas bendraklasis pasistengė pasityčioti iš šios merginos problemos. Kadangi ji garsi nuo pat vaikystės, kai kurios merginos nepasikuklino įkurti Miley Cyrus antifanių klubą ir kartą ją uždarė tualete. Aktorius Anselis Elgortas (21) kažkada galvojo apie savižudybę, o iš Steveno Spielbergo vaikystėje tyčiojosi, nes jis buvo moksliukas.

KĄ DARYTI, KAD PATYČIOS BAIGTŲSI?
Visi anksčiau paminėti žmonės patyčių aukomis tapo todėl, kad jie buvo unikalūs ir išskirtiniai. Tu taip pat esi tokia. Apskritai, visi mes esame labai skirtingi, tad jei kam nors nepatinka tavo pomėgiai ar apranga, nepamiršk, jog čia jų, o ne tavo problemos. Ką reikia daryti, norint išvengti patyčių?

1. Pirmiausia reikėtų pradėti ignoruoti piktus komentarus ir žmogų, iš kurio purvinos burnos tie pikti žodžiai pilasi. Kiekvienas žmogus, kuris tyčiojasi, laukia reakcijos atgal. Jei jis to nesusilauks, ilgainiui atsibos ši niekinga veikla ir jis paliks tave ramybėje,

2. Nepamiršk, jog tu nekalta dėl to, kad kitas žmogus iš tavęs tyčiojasi. Tai reiškia tik viena – tas žmogus turi labai daug asmeninių problemų ir vargu ar tu su jomis susijusi. Sunku tuo patikėti? Atrodo, kad esi tokia, kokia tave pavadino? Pasiimk popieriaus lapą, susirašyk visus savo unikalius bruožus, teigiamas savybes ir absoliučiai viską, kas tave daro įdomia bei nuostabia. Kaskart, kai jausiesi blogai, perskaityk tą sąrašą.

3. Susikurk savo armiją. Rimtai. Mėgsti šokti, dainuoti, piešti, vaidinti, skaityti arba sportuoti? Prisijunk prie bendraminčių – pradėk lankyti dramos būrelį, ar šokius ir rask žmones, kurių pomėgiai tokie patys. Ne tik, kad turėsi su kuo leisti laisvalaikį, bet ir pagaliau turėsi savo užnugarį.

4. Jei tikrai labai blogai ir nepadeda nei draugai, nei bandymas ignoruoti, rask žmogų, su kuriuo galėtum pasikalbėti ir kuriam galėtum papasakoti savo jausmus bei tai, kas vyksta mokykloje. Tokiu žmogumi gali tapti be kas – mama arba tėtis, brolis, mokytojas ar draugas. Jei nejauku kreiptis į pažįstamą žmogų, visuomet gali paskambinti į „Vaikų liniją“ arba susisiekti su darbuotojais, dirbančiais organizacijoje „Be patyčių“, jie visada pasirengę pasikalbėti.

5. Blogiausiu atveju gali pakeisti mokyklą. Tai tikrai nereikš, jog bėgi ar vengi savo problemų. Atvirkščiai! Kita vertus, jau kalbėjome, jog tai, kad iš tavęs tyčiojasi, dažniausiai yra ne tavo, o tų peštukų problema, tad palik juos užnugaryje ir kurkis tokį gyvenimą, kuris tau teikia džiaugsmo.

Ir nepamiršk, kad ir kaip taip skambėtų – mokykla yra trumpas gyvenimo laikotarpis, todėl patyčios nesitęs amžinai. Koncentruokis į tai, kas daro tave laimingą, kurk ir tobulėk, o vėliau nušluostyk nosis visiems piktiems šmikiams. Nes tu tai gali!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis