Merginos patirtis: mano pirmas (ir paskutinis) internetinių pažinčių kartas

Turiu pripažinti, kad šio straipsnio viešinimo klausimas išliko itin komplikuotas iki pat paskutinės akimirkos, tačiau nusprendžiau surizikuoti ir papasakoti apie dar vieną įvykdytą „socialinį tyrimą“, kurio tiriamaisiais tapo galbūt to visiškai nenorėję žmonės.

Iš anksto turiu įspėti ir pabrėžti, kad tai tėra mano asmeninė nuomonė, kuriai esant kitokiai nei galbūt daugelio kitų žmonių nereikėtų skubėti teisti ar daryti skubotų išvadų. Taip pat įraše esanti sarkazmo gaida tėra mano būdas išreikšti ir geriau apibendrinti tam tikrus reiškinius, tokiu būdu neketinu įžeisti ar pašiepti nė vieno žmogaus, propaguojančio kitokį gyvenimo būdą ar turintį kitą nuomonę aprašoma tema.

Vieno ekspresyvaus pokalbio su sena ir senai matyta drauge metu atitinkame kontekste apie pasimatymus bei naujas pažintis iš mano lūpų išskriejo iki tol pasąmonėje dažnai kartota frazė: „Nesuprantu, kaip stipriai gyvenimu ir savimi turi būti nusivylęs žmogus, kad užsiregistruotų pažinčių portale ir naujų kontaktų ieškotų būtent ten“. Draugei suglumus ir atšovus, jog tokiu išsireiškimu metu akmenis į jos daržą supratau, kad galbūt vandenį šį kartą ir vėl stipriai persūdžiau, o savo nuomonę turėčiau pasilikti sau. Ir vis dėlto, galutiniu mūsų diskusijos kirčiu liko faktas, jog nusprendžiau iškelti sau iššūkį – užsiregistruoti viename pažinčių portale, patikrinti ten esančių žmonių kontingentą bei vyraujančias bendravimo tendencijas ir... nueiti į dešimt pasimatymų.

Įdomumai prasidėjo tą patį vakarą, naujų žinučių antplūdžio iškamuota tą kartą miegoti nuėjau 3 valandą ryto – tiek užtruko atrašyti visas gautas žinutes. Per pirmas keletą valandų sulaukiau virš 50 įvairaus plauko žinučių. Pasiūlymų spektras pasirodo gali būti labai platus – nuo galimybės bendrauti su porele atitinkamais tikslais ar atitinkamų lytinių organų rodymo, iki galimybės pabendrauti su tėvo amžiaus vyrais, būti go go šokėja, dainininke (sakė, nemokėjimas dainuoti – ne problema) renginiuose ar tiesiog pasiūlymo keliauti paatostogauti į šiltuosius kraštus. Taip pat likau nustebusi, jog atsirado žmonių, apkaltinusių mane įkėlus ne savo nuotrauką, pasivadinus ne savo vardu, besipiktinančių mano slapyvardžiu (kaip ir pridera, pasivadinau valiūkiškai – ožka3000). Buvo ir tokių, kurie kažkokiais, man nesuprantamais būdais, sugebėjo atsekti asmeninius socialinius portalus su mano anketomis (kalbu apie visų mylimą ir plačiai naudojamą „Facebook“ paskyrą, kurioje asmeninės informacijos daug daugiau, nei norėtųsi rodyti nepažįstamiems asmenims), o taip pat pasitaikė tokių, kurie skaito mano straipsnius (labas, jei skaitai šį straipsnį).

Tikriausiai ne mažiau šokiravo ir įvairūs grafiniai bei pramoginiai portalo atributai: už merginą (tikiu, kad ir vaikiną), galima balsuoti kaip už „angeliuką“ arba „velniuką“ (neturiu nė žalio supratimo, ką toks balansas turėtų parodyti ir kokiais kriterijais remtis turėtų balsuotojai), taip pat galima kiekvienam nariui priskirti kažkokį atitinkamą epitetą (jų priskyrimo priežastis ir vėl lieka neaiški) – 29 narių mane laiko uogyte, 12 amazone, 48 saulute (nuotraukoj labai gražiai šypsojausi... gal dėl to), 52 katyte ir 29 deive. Sistemoje taip pat galima balsuoti, su kuriuo iš vaikinų norėčiau nueiti į pasimatymą, egzistuoja ir „vaikinų dvikovos“, kuriose reikia rinktis labiau patinkantį. Tikriausiai visų pramogų nė neišvardinsiu (o dalis jų tikriausiai liko man nesuprantamos). Be abejonės, norint pamatyti, kas kokį epitetą suteikė ar su kuo galėčiau eiti į pasimatymą, reikia būti VIP nariu ir mokėti narystės mokestį, tad hierarchija kaip ir visur – privilegijas gauna patys turtingiausi.

O dabar laikas bene pačiai įdomiausiai įrašo tematikai – pasimatymams. Praėjus idėjiniam entuziazmui apie savo „socialinį tyrimą“ supratau, kad į susitikimus su nepažįstamais žmonėmis, turinčiais abejotinų tikslų, eiti nesu pasiruošusi morališkai. Vien mintis apie tokius susitikimus gąsdino. Ir vis dėlto, aptarus saugumo sumetimais reikalingas detales su papildomais žmonėmis, nusprendžiau savo idėjos neišsižadėti ir tesėti sau duotą dešimties pasimatymų pažadą. Pasimatymų maratonas, o kartu ir asmenų lūkesčių aiškinimasis, prasidėjo!

Galimų kandidatų pasimatymams pasirodė esant daugiau, nei fiziškai būtų galima atlaikyti. Tiesa, maždaug devyni iš potencialių kandidatų pasirodė esą ne visiškai išprusę, nemokantys taisyklingos lietuvių kalbos, „miauksintys“ nepilnamečiai arba tiesiog ne tokie, su kokiais galėčiau išgyventi tą vieną pasimatymui skirtą valandą. Tad pritaikius savotišką filtravimo metodą asmenų stipriai apmažėjo, o įvedus ir minimalią mentaliteto kartelę, pastarųjų skaičius pasidarė visiškai padorus.

Kiekvieno pasimatymo detaliai aprašyti neketinu – tikiu, kad tokiu būdu iš dalies pažeisčiau juose dalyvavusius asmenis ir jų privatų gyvenimą. Iš dešimties įvykusių pasimatymų galiu spręsti, kad vis dėl to ir tokiuose portaluose yra ne tik beviltiškų, bet ir be galo įdomių, protingų ir išsilavinusių žmonių. O susitikimų metu išsirutuliojus diskusijai apie šių portalų reikšmingumą įgavau daug platesnį požiūrį tiek į pačią koncepciją, tiek į asmenis, besilankančius juose. Be abejonės, susitikimų metu pasitaikė visko: ir pasibaisėtinai prėsko humoro jausmo (pykit nepykę, tačiau savo humoro jausmą laikau pakankamai plačiai išvystytu ir kitokio toleruoti nematau reikalo), ir nejaukių tylos momentų, kai pasibaigus pagrindinėms gyvenimo peripetijoms aptarti skirtoms temoms, tiesiog nebelikdavo apie ką kalbėti, ir visiško bendrų temų nebuvimo ar kardinalaus požiūrio išsiskyrimo tam tikrais klausimais.

O išvados tikriausiai labai paprastos ir daugeliui puikiai žinomos – nespręsti apie knygą pagal viršelį, nevertinti žmogaus pagal jo naudojamas susipažinimo priemones ir nenurašyti pažinčių portalų į intelekto sužalotų asmenų lankytinas erdves (tokių taip pat yra, tačiau kam stereotipizuoti sau gyvenimą). Kiekvienoje šieno kupetoje gali slypėti aukso luitas, tereikia papildomos kantrybės ir psichologinio atsparumo piktžolėms.

Tiesa, vis dėlto itin jauniems žmonėms tokių portalų nerekomenduočiau saugumo ir kitais edukaciniais sumetimais, tačiau likusiems tai turėtų būti asmeninio pasirinkimo reikalas.

Anketą vos pasibaigus pasimatymų maratonui ištryniau ir daugiau į panašaus pobūdžio portalus keliauti neplanuoju jokiais, nei asmeniniais, nei socialiniais tikslais, tačiau nuo šiol jais besinaudojančių žmonių nevadinu „nusivylusiais gyvenimu” ir kritiškai tokio pobūdžio portalų koncepcijos nevertinu. Tegu tai lieka asmeniniu kiekvieno žmogaus pasirinkimu, o aš, pasiliksiu prie senamadiškų susipažinimo būdų ir pažinčių neieškosiu. Lai jos atsiranda natūraliai.

Kotrynos blog'as - http://cukruje-funk.blogspot.com/

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis